Gündem
  • 24.2.2026 22:36

Çekya'nın hava savunması Korkut'a emanet

Türk yapımı Korkut hava savunma sistemi, Tatra şasisini kullanacak ve Çekya ile Slovakya'da yerelleştirilecek.

Çekoslovak Grubu'nun (CSG) bir parçası olan Çek savunma şirketi Excalibur International ile Türk elektronik üreticisi Aselsan stratejik iş birliği anlaşması imzaladı.

Ortaklar, Avrupa ve küresel pazarlardaki savunma yeteneklerini genişletmek için bir ortak girişim kuracaklar .

Ana odak noktası hava savunması, elektronik savaş, akıllı mühimmat ve sınır güvenliği gibi alanlarda teknik iş birliği olacak.

Ortaklığın ilk sonuçlarından biri, Korkut hava savunma sisteminin Tatra Force 6×6 tekerlekli platformuna entegre edilmesi oldu. Yerelleştirme kapsamında, üretimin Çekya ve Slovakya'da bulunan CSG tesislerine aktarılması planlanıyor.

Korkut

Uçaksavar topu, dakikada 1.100 atış yapabilen çift namlulu 35 mm otomatik topla donatılmıştır. Azami atış menzili 4 kilometredir.

Sistemin ana teknik özelliği, ATOM 35 mm programlanabilir mühimmatın kullanılmasıdır. Bunlar, hedefin önünde belirlenmiş bir noktada tungsten parçacıklarından oluşan bir bulut yayan, havada patlayan mermilerdir.

Korkut sistemi, yüksek isabet oranı ve dijital ateş kontrol algoritmaları sayesinde insansız hava araçlarını ve seyir füzelerini etkili bir şekilde imha edebilmekte ve bu da onu geleneksel füze sistemlerine göre önemli ölçüde daha ucuz hale getirmektedir.

Güncellenme Tarihi : 24.2.2026 22:44

İLGİLİ HABERLER