
Cem Boyner ve Advantage kart hikayesi
Boyner Holding Yönetim Kurulu Başkanı olan ve TÜSİAD’IN en genç başkanı olma unvanını elinde bulunduran Cem Boyner, iş dünyasına getirdiği yenilikler ve girişimci kimliği ile tanınır. Politika geçmişi olan ve fotoğrafçılık, dalgıçlık gibi profesyonel bir şekilde ilgilendiği hobilere sahip olan Cem Boyner, iş dünyasındaki birçok ilkin altına imzasını atmıştır.
Aile şirketi olan Altınyıldız markasına girdikten sonra tekstil ve hazır giyim konusunda çalışmalara başlayan Cem Boyner, 1981 yılında Boyner Grup’un ilk çok katlı mağazası olan Çarşı Mağazaları’nı yarattı. Özel üretimlerinin yanında dünya markalarını da Türkiye ile tanıştıran Çarşı Mağazaları, Benetton gibi küresel başarı yakalamış lider markaların da Türkiye pazarına girmesine öncülük etti.
Advantage Card’ın Hikayesi
Mağaza kartına taksit yapan Çarşı Kart ile iş dünyasında devrim niteliğinde bir projeye imza atan Cem Boyner, Çarşı müşterilerinin alışverişlerini peşin fiyatına taksitli bir şekilde yapmalarına olanak tanıdı. 1998 yılında Çarşı Kart’ın adı Advantage Card olarak değiştirildi ve Advantage Card, Türkiye’nin ve Avrupa’nın ilk taksitli kredi kartı oldu. Ardından, ilklerin kartı olan Advantage kart satıldı. İki yıldan kısa sürede 1 milyona yakın üyeye ulaşan bu kart, 2002 yılında Hong Kong and Shanghai Banking Corporation’ye (HSBC) satılarak yine büyük bir başarı sağlandı.
2002 yılında HSBC’ye satıldığı zaman 288 üye kuruluşa ve 1 buçuk milyonu aşkın kullanıcıya sahip olan Advantage kart, Türkiye’nin banka sektörü dışında bulunan en büyük kart organizasyonuydu. Cem Boyner’in öncülüğünde gerçekleşen bu başarı, Cem Boyner’in deyimiyle emin ellere emanet edildi. Advantage Card’ın HSBC’ye satılmasından sonra “Göz bebeğim emin ellerde büyüyecek” diyen dönemin Boyner Holding Murahhas Azası Cem Boyner, Advantage Card’ın bu satış sonrasında Türkiye ölçeklerinin dışına çıktığını duyurdu.
Türkiye’de bir süre yaşanan kriz döneminde bile küçülmeyen Advantage Card, sonrasında HSBC’nin fonlama kabiliyeti ile daha da büyüdü. Vizyon sahibi kişiliğini bir kez daha gösteren Cem Boyner, Türkiye’deki birçok işin yabancı sermaye ile yurt dışına çıkma şansı yaşamasını ümit ettiğini belirterek her daim yüksek hedeflere sahip oldu, küresel başarılar elde etti.
Cem Boyner’in başarısının somut örneği olan Advantage Card, 1 milyar dolarlık yıllık cirosuyla Türkiye’deki en iyi kredi kartı portföyüne sahip üç kuruluşun arasında yer aldı. Türkiye’deki bankalara bu konuda bir örnek olan Advantage Card, tüm bankaların bu sistemi kullanmasına ön ayak olmuş oldu. O dönem kendi alanında lider olan Advantage Card, Cem Boyner’in başarısı ile bankaların bir dönem vergi iadesine benzer bir para ödül iadesi sistemini hayata geçirmelerini sağladı.
Alım gücünün artmasını sağlayan ve böylelikle hem piyasayı canlandıran hem de Türk insanına hayat standartlarını yükseltme imkânı tanıyan Advantage Card, en başarılı Cem Boyner girişimleri arasında görüldü. Advantage Card ile böyle bir ilke imza atan Cem Boyner, Avrupa’nın ve Türkiye’nin ilk taksitli kredi kartını yaratarak tarihe geçti.
Güncellenme Tarihi : 2.1.2019 15:21