Cemaatin işadamları Tayyip Erdoğan' a savaş açtı

••3 dk okuma
Cemaatin işadamları Tayyip Erdoğan' a savaş açtı

Hızlı Özet

“Cemaat'in işadamlarının oluşturduğu bir oluşum olan TUSKON, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısını ve işleyişini değiştirmeyi öngören düzenlemeye tepki gösterdi”


Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) HSYK düzenlemesiyle ilgili bir açıklama yaptı.



Cemaat'in işadamlarının oluşturduğu bir oluşum olan TUSKON, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısını ve işleyişini değiştirmeyi öngören düzenlemeye tepki göstererek, düzenlemenin "2010 Referandumu’nda milletin ortaya koyduğu iradeye saygısızlık ve vefasızlık" olacağını dile getirdi.



Konuyla ilgili olarak TUSKON’dan yapılan açıklamada şöyle denildi:



"Son dönemde ortaya çıkan yolsuzluk ve rüşvet operasyonları ve sonrasında yaşananları dikkatle takip etmekteyiz. Benzer durumlarda nasıl reaksiyon verilmesi gerektiğine dair Türk ve İslam tarihindeki örnekler hepimizin malumudur. Ayrıca son bir ay içerisinde dünyanın gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerinde yaşanan yolsuzluk soruşturmaları ve yolsuzluklara karıştığı iddia edilenlerin, ülke üst yöneticilerinin, yasama, yargı ve yürütme erklerinin, ülke medyasının ve kamuoyunun aldıkları tavırları ibret ve gıpta ile izlemekteyiz.



Kuvvetler ayrılığı, hukukun üstünlüğü ve hukuk karşısında herkesin eşit olması gibi hukuk devleti olmanın temel ilkeleri bütün siyasi görüşler için vazgeçilmezdir. Ülkemizde ise, yaşanan süreçte adli kovuşturma ve yargılamada yakınları bulunanların kovuşturmayı yapan emniyet ve yargı mensuplarını görevlerinden aldıklarını ve bunu ülke çapında bir personel ve bürokrat kıyımına dönüştürdüklerini büyük bir şaşkınlıkla gözlemlemekteyiz.



Bu açıklamaya sebep teşkil eden son gelişmede ise TBMM’ye sevk edilen bir yasa tasarısı ile zaten ağır ithamlar ve basın yoluyla baskı altında tutulan yargı mensuplarının, hukuki tarafsızlığını ve bağımsızlığını imkansız hale getirecek, atama ve soruşturmalarını tümüyle Adalet Bakanı’na bağlayacak bir düzenlemenin getirilmeye çalışılmaktadır. Hükümetin bir önceki Adalet Bakanı’nın yurtiçi ve yurt dışında her zeminde büyük bir gururla anlattığı gibi, AB normları ve Venedik Kriterlerine uygun bir şekilde HSYK, 2010’da yapılan referandum sonucunda milletimizin yüzde 58 evet oyu ile daha bağımsız hale getirilmişti. Hal böyleyken HSYK üyeleri ve ülkemizin önde gelen hukukçuları tarafından yargının yürütmeye bağlanması anlamına geldiği için Anayasa’ya aykırı olduğu ifade edilen bir yasal düzenleme ile HSYK’nın yapısının ve işleyişinin değiştirilmesine karşı olduğumuzu açık bir şekilde ifade etmek istiyoruz. Yapılmak istenilen değişikliklerin 2010 yılında milletimizin ortaya koymuş olduğu iradeye saygısızlık ve vefasızlık olacağını kamuoyuyla paylaşıyoruz.



Yaşadığımız bu süreç kısa ve orta vadede ulusal ve uluslararası arenada çok ağır ekonomik ve ticari maliyetler getirecektir. Büyüme ve gelişme için hem yurtdışından doğrudan yatırıma, hem de yurtdışından finansman bulmaya ihtiyacı olan Türk ekonomisinin, yurt dışında ‘öngörülebilir bir hukuk devletinden’, ‘bir gecede değiştirilebilen sözde kanunlar ülkesine’ dönüşen ülke algısı nedeniyle ciddi bir güven, finansman ve yatırımcı kaybına uğrayacağı endişesini taşıyoruz. Hem emniyet teşkilatında hem de yargıda yapılmaya çalışılan değişikliklerin, aslında yargılamaya konu olan şahısların masumiyet karinelerine zarar verdiği ve daha en baştan suçlularmış gibi bir algı oluşturduğunu da unutmamalıyız. Herkesi devletimizin ve ülkemizin geleceğini muhafaza etmek için adalete ve hukukun üstünlüğüne saygılı olmaya ve yargının bağımsızlığını zedeleyecek adımlar atmamaya davet ediyoruz. Erklerin işleyişinde büyük bir sıkıntıyı ortaya çıkaran ve devletimizin geleceğini tehdit eden bu hususta başta Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Meclis Başkanımız, Sayın Başbakanımız ve Sayın Muhalefet Liderleri olmak üzere tüm sorumluları göreve davet ediyoruz."

 


Bu haber 1484 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bakan Şimşek'ten flaş istifa açıklaması!
Ekonomi

Bakan Şimşek'ten flaş istifa açıklaması!

Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek, sosyal medyada yayılan istifa iddialarını yalanladı. Şimşek, ekonomik istikrarı hedef alan spekülatif haberlere itibar edilmemesi çağrısında bulunurken, DMM de iddiaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı. Söz konusu paylaşımları yapanlar hakkında adli süreç başlatıldığı bildirildi.

Habervitrini12977 Görüntüleme
Hayvan varlığı haziranda arttı.. İşte koyun ve keçi sayısı
Ekonomi
#Spor#haber#Kültür Sanat

Hayvan varlığı haziranda arttı.. İşte koyun ve keçi sayısı

Büyükbaş hayvan sayısı Aralık 2025'e göre yüzde 0,5 artışla 17 milyon 804 bin 510 başa, küçükbaş hayvan sayısı da yüzde 5,1 artarak 60 milyon 815 bin 177 başa ulaştı. | Anadolu Ajansı

Habervitrini14071 Görüntüleme
Erdoğan açıkladı! Yıl sonu enflasyon hedefi belli oldu
Ekonomi

Erdoğan açıkladı! Yıl sonu enflasyon hedefi belli oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York’ta Türk-Amerikan iş dünyasının temsilcileriyle bir araya geldi. Ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, savaşların etkilerine rağmen ekonomi programında ilerleme kaydedildiğini belirterek, yıl sonu enflasyonunun yüzde 28 civarında olmasını öngördüklerini açıkladı.

Habervitrini12460 Görüntüleme
SPK, tasfiye edilen 131 fondaki tekil yatırımcı sayısını açıkladı.. Rakam şok edici
Ekonomi
#Yatırımcı Sayısı#Sermaye Piyasası#MKK Kayıtları

SPK, tasfiye edilen 131 fondaki tekil yatırımcı sayısını açıkladı.. Rakam şok edici

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), son günlerde kamuoyunda tasfiye edilen fonlardaki yatırımcı sayılarına dair yer alan spekülatif bilgilere ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Kurul, bilgi kirliliğinin önüne geçmek amacıyla Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerini paylaşarak yatırımcılara kritik uyarılarda bulundu.

Habervitrini10864 Görüntüleme