Trabzon Dernekler Birliği, Karadeniz Bölgesi''nde kanserli hasta, düşük ve sakat doğum ile özürlü insan sayısında görülen artışlar nedeniyle Çernobil dosyasını yeniden açtı. Bu kapsamda İstanbul''da düzenlenen ''Çernobil''in Etkileri ve Hasta Hakları'' ''konulu panele, yedi yakınını yi kanserden kaybeden Karadenizli sanatçı Volkan Konak ve kanser tedavisi gören Kazım Koyuncu da katıldı. İki sanatçı, Çernobil faciasının yarattığı acıları paylaştı.
Kızdıran sözler
Panelde konuşan Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Nükleer Bilgi Birim Başkanı Gül Göktepe, Karadeniz Bölgesi''nde yaşanan kanser vakalarının tamamını Çernobil''e bağlamanın anlamsız olduğunu söyledi. Gül Göktepe, ''Bu kadar çok kanser vakası varsa bunun tek nedeni Çernobil değildir. Çernobil kanser faktörlerinden sadece biridir'' dedi.
Devlet özür dilesin
Gül Göktepe''nin bu sözleri, Volkan Konak''ı kızdırdı. Son iki yılda babası dahil ailesinden yedi kişiyi kanserden kaybettiğini belirten Konak, şunları söyledi: ''Devlet ''Çernobil''in yüzde bir etkisi var'' bile dese bunun altında ezilecek ve tazminat ödeyecek. Bu nedenle gerçekleri söylemiyorlar. Atom Enerjisi Kurumu ise bu konuda bugüne kadar en büyük ayıbı yapan kurumdur. Bize akıl öğretmesinler. Biz istiyoruz ki, özür dilensin ve bölgede kanser taraması yapılsın. Tarih ''Karadeniz''de Çernobil''in etkisi yok'' diyenlerin yüzüne tükürecektir.''
(Akşam)
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 11:58