
CHENEY, LIBBY'NİN YERİNE ADDINGTON VE HANNAH'I ATADI
WASHINGTON - ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, bir Amerikan Merkezi Haberalma Örgütü (CIA) ajanının kimliğini basına sızdırdığı gerekçesiyle hakkında dava açılmasının ardından istifa eden Beyaz Saray'daki yardımcısı Lewis Libby'nin yerine iki kişiyi atadı.Yeni düzenlemeye göre, David Addington Cheney'nin Beyaz Saray genel sekreteri, John Hannah da Cheney'nin ulusal güvenlik danışmanı olacak.
Bu iki görevi daha önce ''Scooter'' lakaplı Lewis Libby yürütüyordu. Libby, geçen hafta Cuma günü, hakkında dava açılmasının ardından istifa etmişti.
Addington'ın bundan önceki görevi Cheney'nin danışmanlığı, Hannah'ın ise ulusal güvenlik danışman yardımcılığıydı.
CIA ajanı Valerie Plame'in kimliğinin, Başkan George W. Bush yönetimini suçlayan emekli büyükelçi eşi Joseph Wilson'ın cezalandırılması amacıyla basına sızdırılmasının ardından, Bush'un Beyaz Saray Genel Sekreteri Karl Rove'un adı da soruşturmada sık sık geçiyordu.
Bu arada, Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin de Valerie Plame'in kimliğinin basına sızdırılmasındaki rolü tartışılıyor. Libby'ye, Plame'in isminin sızdırılması görevini Cheney'nin vermiş olduğu iddiası Washington'da dile getirilirken, Başkan Yardımcısı'nın da ifade vermek üzere mahkemeye çağrılması ihtimalinden bahsediliyor.
Adaleti yanıltmak ve yalan söylemek gibi suçlamalar yöneltilen Libby, suçlu bulunursa 30 yıl hapis cezası ve 1,25 milyon dolar para cezasına çarptırılabilecek.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:46