Gündem
  • 29.2.2016 14:28

CHP’den Erdoğan’ın sözlerine eleştiri

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Anayasa Mahkemesinin gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül için verdiği karara yönelik sözlerini eleştirdi. CHP Grup Başkanvekili Altay, “Anayasa kararlarına uymayacağını beyan eden biriyle, anayasa yapmak mümkün mü?” diye sordu.

Türkiye’de herkesin anayasaya uymasının zorunlu olduğunu belirten Engin Altay, “Yüzde kaç ile seçilirse seçilsin, hangi makamda oturursa otursun Türkiye’de yaşayan herkesin Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına uymak gibi bir mecburiyeti vardır. Bulunduğu makamdan, elindeki devlet gücünden feyiz alarak anayasada kendisine biçilmiş rolün ve yetkinin dışına çıkmaya kimsenin hakkı yoktur. Hiç kimsenin yargı kararlarını, ‘kabul etmem, uymam, saygı duymam’ demek gibi hakkı ve haddi yoktur” diye konuştu.

28 Şubatın yıldönümünde Türkiye’de sivil darbenin pratiğe evriltildiğini kaydeden Altay, şunları söyledi:
“Cumhurbaşkanı anayasadan almadığı hiçbir yetkiyi kullanamaz, onun ötesinde anayasanın 138. maddesini açıkça çiğneyerek yargıya talimat veremez. Cumhurbaşkanı önce şunu bilecek; biz ona ‘diktatör’ diyoruz, bu bir siyasi eleştiridir, bu konuda açılmış davalara da bir duyuru olsun, bundan sonra kendisine saygı duyulmasını, saygı görmesini bekleme hakkını da dün yaptığı açıklamayla kaybetmiştir. Cumhurbaşkanı orta yerdeki Cumhurbaşkanıdır, ama bence yargıyı tahakküm altına alma anlayışıyla, yargıya müdahale anlayışıyla ve ‘yargı kararlarına uymam’ deme fütursuzluğunu gösterdiği için Türkiye’de bundan sonra Cumhurbaşkanına saygısızlık meşru bir hale gelmiştir. Paşa paşa uyacaksın Sayın Cumhurbaşkanı.”

Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın yeni anayasa yapımıyla ilgili gönderdiği mektuba ilişkin sorulara yanıt veren Altay, "Anayasa kararlarına uymayacağını beyan eden biriyle, anayasa yapmak mümkün mü?" dedi. Altay, Anayasa Mutabakat Komisyonunda AK Parti’nin değil sarayın iradesi olduğunu kaydederek “Sarayla oturup bu düzeltmeyi yapmazsa; açıklık getirmezse, oturmak mümkün değil" ifadelerini kullandı.

DERYA YETİM

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 15:58

İLGİLİ HABERLER