Yaşam
  • 17.1.2010 12:40

CHP'DEN, "YILMAZ GÜNEY MÜZESİ" İÇİN KANUN TEKLİFİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na müzenin kurulmasına dair kanun teklifi ve gerekçesini sunan Güvel, ülkemizde Tük Sineması'na ilişkin belge, afiş, fotoğraf ve teknolojik altyapının sergilendiği bir tek müze bulunduğunu hatırlattı.

İstanbul'da 2001 yılında kurulmuş olan bu vakıf müzesi dışında sinemaya ilişkin herhangi bir müze olmamasının ülkemiz kültür hayatı için büyük bir eksiklik olduğunu vurgulayan Güvel, "Yüz yıla yakın geçmişe sahip olan ülkemiz sinemasının içinde sinema kütüphanesi, belge, afiş, fotoğraf, teknolojik alt yapı donanımlarının sergilendiği salonların bulunduğu bir müzeye ihtiyacı olduğu çok açıktır. Gelişmiş bütün ülkelerde müzecilik önemli yer tutmaktadır. Geçmişin günümüzde sergilenmesinden öte bir anlamı olan müzeciliğin ülkemizde de yaygınlaştırılması ve halkın fazlasıyla ilgisini çeken sinema sanatının tarihinin öğretilmesi ve sergilenmesi açısından bir sinema müzesinin gerekli olduğu ortadadır" dedi.

Adana'da 1969 yılından beri Altın Koza Film Festivali düzenlendiğini, bu festivalin Adana halkının ve çevre illerden gelen vatandaşların ilgisini çektiğini belirten Güvel, şunları söyledi:

"Altın Koza, Çukurova bölgesinde sinema sanatına duyulan ilginin canlı tutulması konusunda büyük destek sağlamaktadır. Kırk yıldır düzenlenen festival ile Adana ve çevre illerde sinema sanatı ve kültürü konusunda oluşan ilginin kurulacak olan "Yılmaz Güney Türk Sineması Müzesi" ile artırılacağı inancı taşımaktayız.

1937 yılında Adana'nın Yenice Köyünde doğan, oyuncu, senarist, yönetmen ve yapımcı olarak yüzün üzerinde filme imza atmış ve Türk sinemasına getirdiği bakış açısıyla büyük katkı sağlamış olan Yılmaz Güney'in adının açılacak müzeye verilmesi yerinde olacaktır. Yılmaz Güney, ülke gerçeklerine değinen ve ezilen insanı odak olarak aldığı sinema sanatı dışında özgürlük ve eşitlik mücadelesinde de ülkemizin sembol isimlerinden birisi olmuştur. Cannes film festivali dahil pek çok uluslar arası ödülün sahibi de olan Yılmaz Güney, Türk sineması ve kültürünün dünyaya tanıtılmasında önemli rol oynamış, yerel özellikleri evrensel bir dille anlatmıştır.

Bu özellikleriyle ülkemizin yetiştirdiği bir Dünya sanatçısı niteliği kazanmıştır. 1984 yılında çok sevdiği vatanından uzakta vefat eden Yılmaz Güney'in isminin yaşatılması açısından Adana ilimizde kurulacak Türk sineması temalı müzeye isminin verilmesi, Çukurova bölgesi insanı için büyük önem taşıyan sanatçının isminin onurlandırılması açısından doğru bir tercih olacağı kanısını taşımaktayız."

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 11:06

İLGİLİ HABERLER