Gündem
  • 31.1.2007 15:51

ÇİÇEK'TEN 301 DEĞERLENDİRMESİ

ANKARA - Adalet Bakanı Cemil Çiçek, TCK'nın 301. maddesinin 'Türkiye'nin ayıbı' diye nitelendirildiğini ifade ederek, ''Bu Türkiye'nin ayıbı ise bu ayıbı taşıyan pek çok ülke var. Özellikle de Avrupa Birliği üyesi ülke var'' dedi.
     Cemil Çiçek, Ankara Sanayi Odası'nın Ocak ayı Meclis toplantısına katılarak, oda üyelerine TCK'nın 301. maddesi hakkında bilgi verdi.
     Çiçek, toplantının basına açık gerçekleştirilen açılış bölümünde yaptığı konuşmada, bilgi edinme yasası kapsamında tüm vatandaşların bilgi edinme hakkı, ülkeyi yönetenlerin de toplumu bilgilendirme görevi olduğuna işaret etti.
     Toplumda kamplaşmalara imkan veren önemli konuları tartışırken yapılan bazı yanlışlar olduğuna dikkati çeken Çiçek, ''Maalesef her konuyu siyasi zemine taşıyoruz. Konu hukuki ise evvela hukukçuların tartışması lazım. Çünkü, hukuki bir konuyu konuyla alakası olmayan ya da yeteri kadar bilgisi olmayan insanlar, şurasından burasından tartışmaya başladığında o hukuki olmaktan çıkıyor, siyasi tartışmaya, ideolojik tartışmaya dönüşüyor'' diye konuştu.
     301. maddenin ceza kanununda yer alan bir madde olduğunu belirten Çiçek, bunun hukukçular, öncelikle de ceza hukukçuları tarafından tartışılması gerektiğini vurguladı.
     Çiçek, şöyle devam etti:
     ''Evvela denildiki 'bu 301. madde, Türkiye'nin ayıbıdır.' Bu Türkiye'nin ayıbı ise bu ayıbı taşıyan pek çok ülke var. Özellikle de Avrupa Birliği üyesi ülke var. Çünkü aynı madde ya aynen ya da ifadeleri değişik olarak, cezaları da değişik olarak, üstelik Avrupa Birliği'nin birinci liginde olan, Avrupa Birliği'nin kurucu ülkelerinde var. O zaman niçin onlara ayıp olmuyor da Türkiye için ayıp oluyor."
     ''Ayıp'' ifadesinin seçimlerdeki yüzde 10 barajı için de kullanıldığını ifade eden Adalet Bakanı Çiçek, şöyle konuştu:
     ''Bunun için sayısız raporlar hazırlandı, pek çok makam, mevki, imkan sahibi insan bunun için konuştu. 'Bu yüzde 10 barajı demokrasi için bir ayıptır. Şöyledir, böyledir.' Şimdi, dünkü İnsan Hakları Mahkemesi kararından sonra neticeyi tartışmak yerine en azından bu üslubun Türkiye için ne kadar yanlış olduğunu herkesin oturup düşünmesi lazım. Niye yüzde 10 barajı Türkiye'nin ayıbı olsun. Her ülkede baraj var.'' Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 22:27

İLGİLİ HABERLER