DURAN FİDAN
ADANA - Hükümet ile çiftçiler arasındaki barış rüzgarları kısa sürdü. Doğrudan Destek Primleri'ni ödediği günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bakanlarına dualar eden üreticiler, hasat döneminde başta mısır olmak üzere soya ve pamuk ithalatındaki patlama nedeniyle hükümeti yaylım ateşine tuttu.
Yüreğir Ziraat Odası'nda bugün bir araya gelerek ortak açıklama yapan Ceyhan, Karataş, Karaisalı, Yumurtalık, Aladağ, Kozan ve Feke ziraat odası başkanları, hükümeti hasat döneminde tarım ürünlerinin ithalatına yönelik tedbir almamak ve yandaşlarına destek olmakla suçladı.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü ile buğday taban fiyatı konusunda tartışarak salonu terk eden çiftçilerin başını çeken Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, Atatürk'ün ''Ülkenin gerçek efendisi'' dediği köylülerin borçlar ve kotalar altında ezildiğini, tarlasını süreceği traktörün mazotunu, ekeceği tohumu, atacağı gübreyi alamaz hale geldiğini öne sürdü.
Çiftçinin, faiz yükü altına girerek tarlasını ekip yetiştirdiği buğday, ayçiçeği, yerfıstığı, soya, mısır ve pamuğu, ithal ürün bolluğu nedeniyle nereye ve nasıl satacağını düşünür hale geldiğini belirten Başkan Tezcan, ''Çiftçi geleceğe umutla bakamıyor. Çünkü, hükümetlerin ve ortağı olduğu birliklerin acemi ve yanlış uygulamaları sonucu ellerindeki ürünü maliyetinin altında satmak durumuna düşmüştür. Hükümet, iktidara gelirken tedavi sözü verdiği hastalığı adeta aspirin vererek iyileştirmeye çalışmaktadır. Türkiye tarımı ile ilgili kararlar ABD ve Brüksel'de alınıyor'' dedi.
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Şahin Tekin de, hükümetin memur zamlarıyla uğraşırken çiftçiyi unuttuğunu ve hasat döneminde fonları 45 gün geç uygulayarak soya ve mısır ithalatçısının ekmeğine yağ sürdüğünü ileri sürdü. Başkan Tekin, TBMM Tarım Komisyonu Başkan Vekili ve AK Parti Adana Milletvekili Prof. Dr. Vahit Kirişçi'nin, mısır alımlarında geride kalan TMO'yu sorgulamak yerine Mersin Limanı'na giderek ithal ürün dolu gemileri durdurmalarına yardımcı olmasını istedi.
Karataş Zirat Odası Başkanı Mustafa Yeşilyaprak ise, soya hasadının yaklaştığı bu günlerde Mersin Limanı'na 50 bin ton soya geldiğini ve bunun da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yakınlığıyla bilinen Ülker grubuna ait Adana'daki Besler firmasına 3 gündür TIR'larla getirildiğini iddia etti. Başkan Yeşilyaprak, yine Mersin Limanı'nda 15 gündür bekletilen gemilerdeki Yunan pamuğunun kilosu 120-130 Cent'ten Kahramanmaraş başta olmak üzere bölgedeki fabrikalara taşındığına dikkat çekerken, ''Yunan Hükümeti, üreticisine 350 bin lira teşvik verirken, biz 85 bin lirayı daha alamıyoruz. Elbette, 350 bin lira destek alan üretici, 125 Cent'ten pamuk satar. Bizim pamuk primimiz de en az 185 bin lira olmalıdır'' dedi.
Yeşilyaprak, ayrıca Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın sahibi olduğu Bandırma'daki BEM Dış Ticaret'in, Türkiye'ye getirilen 700 bin ithal mısırın büyük bölümünün sahibi olduğunu da öne sürerken, ''Bu etik açıdan hoş değil. BEM Dış Ticaret'in Unakıtan'ın olduğunu herkes biliyor. Şu anda başında olmayabilir, yasal olarak sahibi de gözükmeyebilir. Ama herkes biliyor ki, BEM Dış Ticaret Unakıtan'ındır'' diye konuştu.
Oda başkanları, daha sonra kendi aralarında toplanarak hükümete yönelik yeni bir eylem planı hazırlığına başladı.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:39