Dünya
  • 30.1.2021 11:50

Çin savaş uçakları ABD gemisini hedef aldı

Uzun zamandır ABD ile Çin arasında devam eden gerginlik Joe Biden'ın göreve gelmesinin ardından da hız kesmedi. Biden'ın göreve başlamasından 3 gün sonra Çin savaş uçaklarının Tayvan’ın hava savunma bölgesinde bir tatbikat sırasında ABD uçak gemisine füze saldırıları simülasyonu yaptığı belirtildi.

Joe Biden başkanlığındaki ABD ile Çin arasındaki ilişkiler, gergin başladı.

Çin savaş uçaklarının, Biden’ın göreve başlamasından 3 gün sonra Tayvan’ın hava savunma bölgesinde bir tatbikat sırasında ABD uçak gemisine füze saldırıları simülasyonu yaptığı belirtildi.

11 uçak gönderildi

Financial Times'ın, ABD ve müttefiklerinin istihbaratına dayandırdığı haberine göre, Çin ordusu, Tayvan hava savunma bölgesinin güneybatısına 23 Ocak'ta 11 uçak gönderdi. Aynı bölgeye sonraki gün 15 uçak daha sevk edildi.

Bombardıman uçaklarının ve bazı savaş uçaklarının, bölgede bulunan ABD'ye ait USS Theodore Roosevelt öncülüğündeki gemileri simülasyon hedef olarak işaretleyerek tatbikat gerçekleştirdiği aktarıldı.

Mesafenin 463 kilometreden fazla olduğu belirtildi

Çin savaş uçaklarıyla ABD gemileri arasındaki mesafenin 463 kilometreden fazla olduğu kaydedildi.

H-6 bombardıman uçaklarının pilotlarının, simüle edilmiş hedef için emirleri onayladığı ve ABD uçak gemisine anti-gemi füzesi fırlatıldığını doğruladığı bildirildi.

Son gelişme, Tayvan ve Güney Çin Denizi çevresinde ABD ile Çin arasındaki yoğun askeri rekabetin arttığını gösteriyor.

Çin savaş sebebi

Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD uçak gemisi USS Theodore Roosevelt'in Güney Çin Denizi'ne gönderilmesine tepki göstermiş, gelişmeyi "Bölgedeki barış ve istikrarı tehdit eden bir güç gösterisi" şeklinde yorumlamıştı.

Tayvan, geçtiğimiz hafta Çin savaş uçaklarının hava sahasını ihlal ettiğini belirtmiş, Washington'tan Pekin'e baskı yapmasını istemişti.

Pekin yönetimi ise "herhangi bir bağımsızlık hareketini savaş sebebi" sayacağını duyurmuştu.


 

Güncellenme Tarihi : 30.1.2021 11:51

İLGİLİ HABERLER