
Çinli mühendis 'uzay dilini' çözdü!
Genç bir Çinli mühendis, önde gelen matematikçilerin çözülmesi zor olan "uzay kodları" olarak tanımladığı, dünyanın en gizemli matematik teorilerinden birini anlamada önemli ilerleme kaydetti.
On yıldan fazla bir süredir, Evrensel Teichmüller Teorisi (EUT), dünyadaki matematikçiler için bir gizem olmaya devam ediyor.
Hikaye, Japon bilim insanı Shinichi Mochizuki'nin 2012 yılında bu karmaşık teoriyi, "ABC varsayımı" olarak da bilinen ve sayılar teorisindeki en karmaşık problemlerden biri olan Osterley-Masser varsayımına olası bir çözüm olarak önermesiyle başladı. Teichmüller'in "Evrenlerarası Teori" adlı eseri 2.000 sayfa uzunluğundaydı, yeni semboller ve kavramlarla doluydu ve o kadar karmaşıktı ki, dünya çapında sadece bir avuç uzman, sayıları 20'yi geçmeyen kişiler tarafından anlaşılabiliyordu. Bu da onları, bu dili "yabancı bir dil" olarak tanımlamaya yöneltti.
Ancak asıl sürpriz, matematiğin ve bilimin çehresini değiştirebilecek bu gizemi çözebilecek kişinin, Huawei'nin eski mühendisi Zhou Jongpeng adlı 28 yaşındaki bir Çinli'den geldi.
Chu, günde 14 saate kadar uzun saatler çalışmasına rağmen geceleri ve hafta sonları da teori çalışmaya devam etti.
Chu, beş ay süren titiz bir araştırmanın ardından teoriye yeni açıklamalar getiren bilimsel bir makale yazmayı başardı ve uzmanları etkiledi. Teorinin önde gelen otoritelerinden Profesör Ivan Fesenko, Chu'yu Westlake Üniversitesi'ndeki araştırma ekibine katılmaya davet etti ve Chu, bilimsel araştırmalara kendini adamak için işinden istifa etti.
Devamını oku
Daha da heyecan verici olanı, Chu'nun bu teoriyi, 350 yıldır çözülemeyen bir matematik problemi olan Fermat'nın Genelleştirilmiş Teoremi'nin büyük bölümlerini çözmek için kullanmasıydı.
Chu'nun başarısını bu kadar şaşırtıcı kılan şey, önceki çözümün 130 karmaşık sayfa sürmesine rağmen, onun teoremin çözümünü sadece bir sayfada sunabilmesidir.
Uzmanlara göre, çalışma henüz tamamlanmamış olsa da kriptografi, bilgisayar bilimi ve teorik fizik gibi alanlara da uzanabilir.
Ancak Chu, mütevazılığını koruyarak, yaptığı çalışmanın önceki bilim insanlarının araştırmalarına sadece küçük bir katkı olduğunu vurguluyor.
Kaynak: İlginç Mühendislik