Gündem
  • 27.3.2018 00:05

Cizre'de çöl varanı yakalandı

Şırnak’ın Cizre ilçesine bağlı Girikova köyünde, nesli tükenme tehlikesi altındaki yaklaşık 1 metrelik çöl varanı bulundu.

Cizre ilçesine bağlı Girikova köyünde, yol yapım çalışması sırasında köylüler, nesli tükenmekte olan ve ’dev kertenkele’ adı da verilen çöl varanı buldu.

çöl varanı ile ilgili görsel sonucu

Olayın Kaymakamlığa bildirilmesi ile bölgeye gelen Şırnak Doğa ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü yetkilileri, yakaladıkları çöl varanını koruma altına aldı. Bir kafese konularak Şırnak’a götürülen yaklaşık 1 metre uzunluğundaki çöl varanı, veteriner kontrolünün ardından doğaya bırakılacak.

Cizre’de çöl varanı bulundu

Çöl Varanı

Çöl varanı; pullu sürüngenler takımından olan, varangiller familyasından  bir sürüngendir. Bu canlı çöl ve yarı çöl bölgelerde başta Türkiye olmak üzere Güney Batı Asya ve Kuzey Afrika bölgelerinde yaşamaktadır. Yaklaşık olarak 40 farklı türü bulunmaktadır. Genellikle akşam serinliğinde avlanmaya çıkarlar. Çöl varanı küçük memelilerle beslenirler. Yılan, kertenkele ve yumurta yerler. Bu hayvanlar kuyruklarının desteği ile yükselerek insantimsaha benzerlara ve binek hayvanlarına saldırabilirler. Hepsi saldırgan ve etçildirler. Kendi türündeki hayvanları bile yedikleri görülmüştür. Büyük boyuttaki varanlar, iri memelileri de avlarlar. En büyük düşmanları insanlardır.
 
Şırnak’ta çöl varanı bulundu
 
Çöl varanı fiziki özellikleri: 
 
Çöl varanının ayakları güçlü, başı, boynu ve kuyrukları uzun, çatal dilli sürüngenlerdir. Dişleri çenelerinin iç kenarlarına dizilidir. Sırt tarafı sarımsı-turumcumsu gri renkte olup, sırt ve kuyruk üzerinde koyu renkli enine şeritler vardır. Bu şeritler vücudun yanalında genellikle çatallaşır. Desenler özellikle yavru ve yarı erişkin varanlar da daha çok belirgindir. Erişkin bireyler yaşlandıkça desenler belirsizleşir. Karın bölgesi açık renkli ve genellikle lekesizdir. Varanların boyun kısımları vücuda göre oldukça uzundur.
 
Şırnak’ta çöl varanı bulundu
 
Burun delikleri, gözün hemen önündedir. Dil yapıları, yılan dili gibi uzun ve çatallıdır. Dillerini av ararken koku alma organı olarak kullanırlar. Kuyruklarını kırbaç gibi kullanabilirler. Gelişmiş bacaklarının her birinde beşer parmak ve kuvvetli tırnaklar bulunur. Bu canlılar hızlı koşabilirler. Ağaç ve çalılara tırmanma özellikleri de vardır. Çöl varanının boyu 1,5 metreye kadar ulaşabilmektedir. Dişi varan 10 ile 25 tane arası yumurta bırakır.
 
Şırnak’ta çöl varanı bulundu
 
Çöl Varanı türleri:
 
Şırnak’ta çöl varanı bulundu
 
Nil varanı: Afrika'da su kenarlarında yaşar. Boyları 2 metreye kadar çıkabilir.
 
Şeritli su varanı: Doğu Hindistan ve Tayland arasında, akarsu yakınlarında yaşar. Boyları 2.20 cm'yi aşan bir varan türüdür. Zamanının büyük bir bölümünü su içinde geçirir.
 
Şırnak’ta çöl varanı bulundu
 
Komodo ejderi: Komodo adasında yaşayan türün görünüşü timsaha benzer. Gündüzleri aktif olan bu hayvan, geyik iriliğinde hayvanları avlayabilir. Boyları 3 metreyi aşmaktadır.
 
Kısa kuyruklu varan: Avustralya'da yaşayan bu türün boyları 20 cm civarındadır. Kayalıklar arasında ve ağaçların tepesinde yaşamaktadır.
 
Şırnak’ta çöl varanı bulundu
Güncellenme Tarihi : 26.3.2018 21:26

İLGİLİ HABERLER