KAYNAK : Haber Vitrini
İSTANBUL - Saldırgan davranışlar içindeki çocukların dayakla cezalandırılmaması gerektiği belirtilerek, aksi halde çocuğun düşmanlık duygularının geliştirilmiş olacağı bildirildi.
Uzmanlar, duygusal sorunları sebebiyle yaşıtları ve genel olarak çevresi ile uyumlu ilişkiler kuramayan çocukların, aşırı geçimsiz ve parlamaya hazır, kavgacı olduğunu vurgulayarak, "Sürekli kuralları çiğner, sık sık ceza görür. Anne, baba, öğretmen ve genellikle büyüklere karşı gelmeye meyillidir. Olağan anlaşmazlıkları bilek gücü ile çözmeye çalışır. Öfkesini yenemez ve hep kendini haklı çıkarma eğilimindedir. Cezalardan hiç etkilenmez veya bir süre etkilenmiş görünür. Bu tarife giren çocuklar, ruhsal sorunlarını davranışlarına aktarırlar. Evde, okulda, çevrede durmadan sorun oluştururlar. Yetişkinlerle sürekli çatışırlar" dediler.
Çocukta sık görülen yaramazlık, itişip kakışma, ara sıra geçimsizlik ve kavgaların, bir çocuğu saldırgan olarak tarif etmeye yetmeyeceğini ifade eden uzmanlar, burada söz konusu olanın, tutum ve davranışta süreklilik gösteren saldırganlık olduğunu kaydetti. Çocuğun, içinden gelen saldırganlığı, başlangıçta bütün çıplaklığı ve yalınlığı ile dışa vurduğunu söyleyen uzmanlar, güven duygusu geliştikçe, beklemeyi ve tepkisini dizginlemeyi öğrendiğini, ihtiyaçları doyuruldukça yatıştığını söyledi.
SALDIRGANLIĞIN SEBEPLERİ
Uzmanlar, çocukta saldırganlığın sebeplerini şöyle sıralıyor:
- Dıştan gelen baskı ve kısıtlamalar
- Dayak
- Temel güven ihtiyacının azlığı
- Psikolojik ihtiyaçların doyurulmaması, ilgisizlik
- Evdeki eğitim ortamının tutarsızlığı, dengesizliği
- Evdeki gevşek disiplin
- Kurallara sınır getirilmemesi, çocuğun kendi özbenliğini denetleyememesi
- Anne-babası ile sağlıklı iletişim kuramaması
- Organik bir rahatsızlık ve doğum sırasındaki beyin örselenmeleri
ÖNERİLER
Uzmanlar, anne-babalardan, çocuklara saldırgan kişi örneği olmamalarını isteyerek, "Onların gördüğü, duyduğu veya farkettiği yerlerde eşinize, arkadaşlarınıza ve özellikle çocuklarınıza karşı saldırgan davranışlar göstermeyiniz. Çocuğunuza her fırsatta topluma uymayan, saldırganca yapılan davranışların zararlarını, topluma uyan davranışların yararlarını örneklerle anlatınız. Saldırgan davranışlar karşısında duyarlı olunuz, hoşgörülü olmayınız. Özellikle saldırgan olduğu zaman çocuğunuzun isteğini yerine getirmeyiniz. Davranışının istenmeyen davranış olduğunu gösteriniz" önerisinde bulundu.
Saldırgan davranışların dayakla cezalandırılmasının yanlışlığına temas eden uzmanlar, "Aksi halde çocuğunuzun düşmanlık duygularını geliştirmiş olursunuz. Başka bir yer ve zamanda saldırganlık daha kötü biçimde patlama olarak ortaya çıkabilir. Çocuklar öfkeli, gergin, heyecanlı iken tartışmayınız. Çünkü bu anda etkilenme olmamaktadır. Çocuk sakinleşip, hazır hale geldikten sonra davranışının mantıksızlığını ve düşünülmeden yapıldığını anlatınız. Çocukta saldırgan davranışlar görüldüğü zaman, boşalmasını sağlamak amacı ile çocuğa çekiçle bir şeyler kırması, yastığı yumruklaması, makasla kesmesini sağlayınız. Bunlar çocuğun saldırgan yönlerini doyuracak ve biriken saldırgan enerjilerini zararsız şekilde harcamalarını sağlayacaktır" dediler.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 16:29