ÇOCUKLAR KONUŞTU, BEBEK ARABASINI YAKAN ALMAN ÇIKTI!
Ludwigshafen'de 9 Türk'ün yaşamını yitirdiği yangın faciasında dikkatler kundaklama iddiaları üzerinde yoğunlaşıyor. Yaralı olarak kurtulan Bedriye (8) ve kuzeni Aylin Kaplı'nın (9) yangını bir Alman şüphelinin çıkardığı yönündeki iddiaları, polis ve itfaiye soruşturmasının yönünü değiştirdi. Önceki gün olay yerinde incelemelerde bulunan Rheinland Pfalz Eyaleti Başbakanı Kurt Beck'in "Yabancı düşmanı bir saldırı olduğu yönünde ipucu bulunmuyor" açıklamasının aksine, görgü tanığı iki çocuk, "Yangın elinde bir şişe ve kâğıtlarla koridordaki bebek arabalarını tutuşturan bir Alman tarafından çıkarıldı" iddiasında bulundu. Kız çocukları, bu kişinin eşkâlini "beyaz tenli, siyah kısa saçlı, çok yaşlı olmayan ve Almanca konuşan biri" olarak verdi.
Bedriye ve Aylin Kaplı, binanın içinde gördükleri kişiye kim olduğunu sorduklarını ve "Ben Almanım" şeklinde yanıt aldıklarını belirterek, "Burada ne yapıyorsun?" diye sorduklarında ise, söz konusu kişinin kapıyı yüzlerine kapatmaya çalıştığını anlattı. Bedriye Kaplı, bu kişinin arkasında sakladığı bir şişe gördüğünü, tedavi için götürüldüğü hastanedeki hemşire ile Türk basın mensuplarına da anlattı. Aşırı sağcı ve Neonazilerin Almanya'nın batı eyaletlerindeki kalelerinden sayılan Ludwigshafen kenti ve çevresinde geçmişte çok sayıda yabancı ve Türk düşmanı saldırı yaşanmıştı.
Geçen yıl molotof atıldı
9 kişinin ölümüne, 20'si ağır 60 kişinin yaralanmasına neden olan yangının çıktığı Danziger Meydanı'ndaki binanın zemin katındaki 'Kale' adlı Türk kahvesine de geçen yıl molotofkokteyli atılmıştı.
Kahvehane sahibinin yeğeni Zeki Karakaplan, daha önce 'Crazy Corner' adıyla faaliyette olan lokali, bölgedeki Neonazilerin buluşma noktası olarak kullandığını belirterek, "Daha sonra binayı biz satın aldık. Hatta birkaç yıl bizim kiracımız oldular. Sonra çıkardık. Geçen yıl molotofkokteyli atıldı" dedi.
Alman polisi de binaya 2006 yılının ağustos ayında saldırıda bulunulduğunu ve binada maddi hasar meydana geldiğini belirtti. Frankenthal Savcısı Lothar Liebig, soruşturmanın her yönde sürdürüldüğünü, kundaklama iddialarının da araştırıldığını, ancak yangının bir adi suç olayı ya da kısa devre nedeniyle meydana gelmiş olabileceğini söyledi.
Bu arada, kent yönetiminin açtığı bir bağış hesabında, yangında yakınlarını kaybeden aileler için şu ana kadar 30 bin euro'dan fazla para biriktiği bildirildi.
Öte yandan CHP de, Almanya'ya milletvekili heyeti gönderme kararı aldı. Genel Başkan Deniz Baykal, 9 Türk'ün öldüğü yangından büyük üzüntü duyduğunu belirtti.