Bilim
  • 4.8.2008 03:28

ÇOK KONUŞAN ÇOK UNUTUYOR!..

Akdeniz Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Şükrü Özen, cep telefonlarının beyin tümörleri ve alzheimer gibi rahatsızlıklara neden olabildiğini belirterek, ''Cep telefonunu çalıştığınız ve uyuduğunuz yerde kendinizden en az 60-70 santimetre uzakta tutun'' uyarısında bulundu.
AMAN ÇOCUKLARA DİKKAT
Şükrü Özen, şöyle konuştu: ''Cep telefonlarının özellikle beyin tümörleri, unutkanlık, uyku hali, alzheimer gibi yan etkilerinden bahsediliyor. Özellikle çocuklar, biyolojik yapıları yeni gelişmekte olduğu için çok hassas gruplar. Onun için çocuklarda cep telefonu kullanımının yasaklanması, izin verilmemesi öneriliyor.''
MUHABBET DEĞİL İHTİYAÇ ARACI
ÖZen, şöyle devam etti: '' Cep telefonunu çok uzun süre ve aynı kulakta kullanmamak başlıca önlemlerden birisi. Cep telefonu bir muhabbet aracı değil, ihtiyaç aracı. Bu yüzden konuşmaları fazla uzatmamak lazım. Ayrıca vücutta taşımamak da önemli. Kalbe yakın bölgelerde, gömleğin cebinde taşıyanları hepimiz görüyoruz. Boynuna askılarla asanlar var, özellikle kadınlar. Çanta varsa çantada taşınmalı. Çalıştığınız ve uyuduğunuz yerde uzakta tutulmalı.”
Özen, cep telefonlarının en yakın istasyona bağlanması sırasında eğer ortam müsait değilse daha fazla güç harcadığına da dikkati çekti. Özen, ''Araç içindeyken cep telefonuyla konuşmak da riski artırır. Araç metalik bir gövdeye sahip olduğu için araç içinde mümkün olduğu kadar cep telefonuyla konuşmamak gerekiyor'' dedi.
TELEFON ALIRKEN ÖZELLiKLERiNE BAKIN
Yrd. Doç. Dr. Şükrü Özen, cep telefonuyla konuşurken ortaya çıkan enerjinin vücuttaki özgül soğrulma oranının SAR (Spesific Absorption Rate) ile ölçüldüğünü belirterek, ''SAR'ın birimi watt/kilogramdır. Yani bir kilogramda depolanan watt diye tanımlanır. Biz cep telefonlarında SAR özelliğine bakılmasını tavsiye ediyoruz. Satın alırken de SAR'ı en düşük cep telefonunu tercih etmek gerekiyor'' diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 07:21

İLGİLİ HABERLER