Asayiş
  • 5.2.2007 17:16

ÇÖKEN BİNADAN DRAM ÇIKTI!..

Diyarbakır'ın merkez Kayapınar Belediyesi sınırları içindeki Huzurevler Semti'nde geçen yılın kasım ayında taşıyıcı kolanları ve duvarlarında çatlak oluştuğu gerekçesiyle boşaltılan ve bilirkişinin yıkım kararı verdiği, 8 katlı ‘Alkan 1’ apartmanı dün saat 15.00 sıralarında büyük bir gürültüyle çöktü. Her tarafı toz bulutu kaplarken çevrede oturanlar patlama olduğunu sanıp evlerinden panik halinde sokağa fırladı. Çökme sırasında çevredeki binalar zarar görmezken, görgü tanıkları binada 6 kişinin bulunduğu söylemesi üzerine enkazda Sivil Savunma Müdürlüğü Arama Kurtarma ve Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Arama Kurtarma ekipleri çalışma başlattı. Ekipler dün gece Mesut Demir ile kardeşi Hasan Demir'in cesetlerine ulaştı.
      Enkazdan çıkarılan 2 kardeşin cenazesi bugün gözyaşlarıyla Yeniköy Mezarlığı’nda defnedildi.
      Enkazda ölen Mesut ve Hasan Demir’in babası Abdulkerim Demir, olay sırasında evde namaz kıldığını belirterek, şunları anlattı:
      "Binanın yıkıldığını ve çocuklarımın altında kaldığını komşular söyledi. Olaydan az önce çocuklarım evdeydi. Ben namaz kıldığım sırada dışarı çıkmışlar. Küçük kardeşlerini almak için binaya girmişler. Aylarca önce boşaltılan bina kapısız ve korumasızdı. Çocuklar da binaya girip çıkıyorlardı. Yıkım kararını verdikten sonra yıktırmayan yetkililerden davacıyım" dedi.
     
     KARDEŞLERİNİ ARAMAK İÇİN BİNAYA GİRMİŞLER

      Anne Şükran Demir ise Hasan ve Mesut’un bir süre ortalıktan kaybolan kız kardeşleri Halime (10) ve Hatice’nin (9) binaya girmiş olabileceğini düşünerek kız kardeşlerini aramak için apartmana gittiklerini söyledi.
      Boş binada zaman zaman tinerci çocukların kaldıklarını söyleyen anne Demir, "kızkardeşlerinin oraya zorla götürülmüş olduklarını düşünmüşler, kontrol etmek için binaya girmişler" dedi.
      Hurdacıların sürekli binadaki kolonlardan balyozlarla demir çıkarttıklarını iddia eden Şükran Demir, önlem alınmamasına isyan etti.
      Çocuklarının bir ihmal yüzünden yaşamlarını kaybettiklerini belirten Demir, "Ciğerimiz yandı. Madem yıkım kararı almışlardı neden yıkmadılar. Orası bizim çocuklarımıza mezar oldu. Sorumluların cezalandırılmasını istiyoruz." dedi.
     
     ENKAZDA ARAMA ÇALIŞMASI SÜRÜYOR

      Görgü tanıklarının binada 6 kişinin bulunduğunu söylemesi nedeniyle enkazda Sivil Savunma Müdürlüğü Arama Kurtarma ve Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Arama Kurtarma ekiplerinin çalışmaları da sürüyor. Çalışmaları çevrede toplanan yüzlerce kişi meraklı gözlerle izliyor. Yetkililer, enkazda yakının cesedinin olabileceğini söyleyen kimsenin kendilerine başvurmadığını söyledi.
     
     ‘AYNI DURUMDA ÇOK BİNA VAR’

      Diyarbakır İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Tansel Önal, dün çöken binada inceleme yaparak, yetkililerden bilgi aldı. Önal, daha önce bu binada yaptıkları çalışmada binanın yıkılma tehlikesi bulunduğu için tahliye edilmesini istediklerini belirterek, "Diyarbakır’da 1990’lı yıllarda yapılan onlarca yapı aynı durumdadır. 6 ayda bir kent merkezinde bir bina kendi ağırlığını taşıyamadığı için çöküyor. Ruhsata uyulmamış, beton kalitesiz eksik demir kullanılmış. Hava şartları da tetikleyince yıkılması kaçınılmaz olmuş"dedi.
     
     ‘POLİSİN AKUT’U İŞ BAŞINDA

      Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, 12 Aralık 2006 tarihinde Kurdoğlu Askeri Lojmanları'nda kalorifer kazanının patlaması sonucu çöken binada 8 kişinin ölmesinin ardından Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü bünyesinde arama kurtarma timi kurdu. Kentte ilk olarak, dün çöken ‘Alkan 1’ apartmanında görev yapan 32 kişilik ekip, dün gece Demir kardeşlerin cesedine ulaştı.
     
"1990 İLE 2000 YILLARINDA İNŞA EDİLEN BİNALARDA SIKINTILAR VAR"

      Diyarbakır İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Tansel Önal, Diyarbakır’a yoğun göçün yaşandığı 1990 ile 2000 yılları arasında inşa edilen binalarda ciddi sıkıntılar bulunduğunu söyledi.
      Tansel Önal, göçün yoğun yaşandığı yıllarda inşa edilen binalarda oturan vatandaşların zaman zaman oluşan hasarlara ilişkin olarak kendilerine başvuruda bulunduğunu, bu talepler üzerine söz konusu binalarda inceleme yaparak teknik rapor hazırladıklarını bildirdi.
      Projeye uyulmadan bina inşa edildiğini tespit ettiklerini kaydeden Önal, "Projesi bile olmayan bu binaların, beton kalitesi düşük, demir donatısı eksik ve mühendislik hizmeti alınmadan inşa edilmiş ruhsatsız binalar olduğunu belirledik" dedi.
      Göçün yoğun yaşandığı yıllarda yapıların yeterince denetlenmediğini savunan Önal, şöyle konuştu:
      "Beraberinde inşa edilen binalarda da belediye ve diğer yetkili mercilerce gerektiği ölçüde denetim yapılmamış. Diyarbakır bu konuda sosyal afet kapsamında değerlendirilerek yapı envanteri çıkarılmalıdır. Binaların yapı stoku belirlenerek, güçlendirilmesi gereken ve oturulamaz durumda olanların tespit edilmesi gerekiyor. Yıllardan beri önemsediğimiz ve üzerinde durduğumuz bu çalışmaları belediyelerimize sunarak ortak hareket etmek için girişimlerde bulunacağız."MİLLİYET
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 22:20

İLGİLİ HABERLER