CUMHURBAŞKANI SEZER''E VİLLA SATAN MÜTEAHHİT HIRSIZ ÇIKTI
2003 yılı Ankara vergi rekortmeni Cemil Özgür''le birlikte 30 DSÎ görevlisinden de paranın tahsilatı isteniyor.
Enerji Bakanlığı müfettişi buldu
1993 yılında 138 milyon dolar bedelli Tunceli Uzunçayır Barajı ve HES Tesisleri İnşaat ihalesini kazanan Cemil Özgür- Özgür Tic. ve San. Müessesesi 1994 yılında çalışmalara başladı. 2002 yılında inşaatın yüzde 99''unu tamamlayan ortak girişim grubu, başka bir şirkete ayrıca ihale edilen elektromekanik kısmın yapımı için kalan çalışmaları dondurdu.
İnşaatla ilgili olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı, bakanın 20 Kasım 2003 tarihli emri doğrultusunda inceleme yaptı. 18 Haziran 2004 tarihinde bakana sunulan raporda fazla ödeme yapıldığının ortaya çıkarıldığı belirtildi. Yüklenici ortak girişimci Cemil Özgür-Özgür Tic. ve San. Müessesesi ve Özgür İnşaat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi''nden tespit edilen 94 trilyon liralık usulsüz ödemenin tahsili istendi. Firmaların buna itiraz etmesinden sonra da Devlet Su işleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, yüklenici firmalar ve firmalara yapılan usulsüz ödemelerde imzası bulunan 30 DSİ görevlisi hakkında Ankara Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi''ne alacak davası açtı.
Kilogram yerine metrekare hesabı
Dava dilekçesinde yer alan ve müfettişler tarafından hazırlanan usulsüz ödemelere ilişkin raporda, Bayındırlık İşletmesi Genel Şartnamesi''ne (BİGŞ) aykırı uygulamalar sonucu usulsüz ödemeler yapıldığı vurgulandı. Raporda, inşaat çalışmaları sırasında şartnameye uymayan uygulamalar yapıldığı, genel müdürlükten olur alınmadan yeni birim fiyatlar düzenlendiği, çeşitli tasarruflara gidildiği ve puantajların yüksek tutulduğu ifade edildi. Dava dilekçesinde yer alan müfettiş raporlarında, tünellerde kullanılan kakçı çelik bedelinin yeni fiyatlama yapılmak suretiyle ''kilogram'' yerine ''metrekare'' üzerinden ödenerek trilyonlarca liralık fazla ödemeye gidildiği, ''transmikser ve taze beton taşıma'' kalemlerinin gereksiz ve fazla olduğu, yol kazılarında da yüksek fiyat belirlendiği ifade edildi.
Davalı ortak girişim grubunu oluşturan şirketler ve DSİ görevlilerinden usulsüz ödemelerin faiziyle tazmini istenen dava dilekçesinde, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu''nun (HUMK) 101. maddesine dayanılarak davalıların 3. şahıslardaki hak ve alacakları ile tüm mal varlıklarına, teminat alınmaksızın ''''ihtiyati tedbir'''' kararı verilmesi de talep edildi.
''''Zaten alınan para 91 trilyon liradır''''
Cemil Özgür-Özgür Tic. ve San. Müessesesi ve Özgür İnşaat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi ise usulsüz ödeme iddialarını yazılı bir açıklamayla reddetti. Açıklamada, bütün uygulamaların idarenin onayıyla yasalara uygun şekilde yapıldığı belirtilerek, fiyat tespitinde uyuşulmaması halinde son merciin müfettişlik değil, Bayındırlık Kurulu olduğu kaydedildi. Yeni fiyat tutanaklarının tanzimi ve yürürlüğe konması aşamasında ve bir ay içinde DSİ Genel Müdürlüğü''nün konunun Bayındırlık Kurulu''na götürülmesi yönünde bir iradenin ortaya atılmadığına da işaret edilen açıklamada, şöyle denildi:
''''Yeni fiyatlara konu işler yıllar önce yaptırılmıştır. Yıllar sonra, üstelik sözleşmesine göre yetkili olmayan müfettişlikçe, yeni fiyat tutanaklarının hatalı olduğu ve yapılan işlerin, sözleşme eklerine uygun olmayan yeni buluşlarla mukayese edilerek, müfettişlikçe yapılan hesaplamalarla'' ödenen meblağlar'' namı altında alacak talep edilmesi, sözleşmeye, müktesep hak ilkesine, ahde vefa prensiplerine temelden aykırıdır.''''
Açıklamada, 17 Aralık 2003 tarihine kadar yapılan işlerin karşılığı olarak 91 trilyon 965 milyar lira hakediş alındığı da ifade edilerek, tamamlanmış bir işten 91 trilyon lira hakediş alınırken, 94 trilyon lira usulsüz ödeme iddiasında bulunulduğunun değerlendirilmesi gerektiğine de işaret edildi.
Fazla istihkaktan daha önce de yargılanmıştı
Türkiye Gelir Vergisi rekortmeni Cemil Özgür, 1927 Bitlis doğumlu. 1946''da Diyarbakır''da ticaret hayatına başladı, 1953''te Ankara''ya yerleşti. Müteahhitlik, çimento tüccarlığı, karo imalatı, demir tüccarlığı ile uğraştı. 1965''li yıllarda şirketleşmeye başladı. Sahibi olduğu Cemil Özgür Grup bünyesinde halen dokuz şirket var. Hazır beton üreten İSTAŞ, makine ve çelik boru üreten ÖZMAK, doğal ve suni mermer üreten ÖZMER ve tuğla üreten ÖZTUĞLA grubun önemli şirketleri arasında. 22 yıl önce dönemin Şeker Şirketi Genel Müdürü''ne, fazla ödeme karşılığı rüşvet olarak ev vermekten yargılandı. Dairenin borç karşılığı satıldığı anlaşılınca beraat etti. 1985''te Muş, Ağrı ve Erciş şeker fabrikaları inşaatlarında fazla istihkak alan müteahhitler arasında adı geçti. Ankara''da kendi adına yaptığı bir ilkokulu da Milli Eğitim''e bağışladı. Cemil Özgür''ün adı Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer''e villa satmasıyla da gündeme gelmişti. Özgür, Cumhurbaşkanı Sezer''e 250 milyar liraya Ankara Gölbaşı''nda villa satmıştı.
Kaya dolgu yerine beton blok kullanıldı 18 milyon dolar ekstra fatura çıktı
Dilekçede, dikkat çeken uygulamalardan biri de ''güvenlik'' gerekçe gösterilerek kaya dolgu yerine beton blok uygulamasına gidildiğinin vurgulanması oldu. Yüklenici ortak girişimin en yakını 6 kilometre mesafede bulunan çeşitli uzaklıklardaki beş kaya ocağı yerine ''güvenliği'' gerekçe göstererek beton blok uygulamasına gittiği kaydedilen dava dilekçesinde, ''''Hesaplamalara göre, beton blok ile 1 metreküp duvar arkası dolgusu yapılması bedelinin yaklaşık 170 dolar olduğu, kaya temin edilerek kaya ile dolgu yapılmasının 1 metreküp bedelinin ise 13 dolara geldiği tespit edilmiştir. Ayrıca güvenlik ile ilgili yazışmalar incelendiğinde, beton blok ile riprap ve duvar arkasının yapıldığı 2001 ve 2002 yıllarında güvenlik problemi olduğuna dair bir kayıt tespit edilememiştir'''' ifadelerine yer verilerek, yalnızca ''güvenlik'' gerekçesiyle yaklaşık 18 milyon $ fazla ödeme yapıldığı vurgulandı.
vatan
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:39