Medya
  • 2.12.2021 10:31

Cumhuriyet Gazetesi batıyor

'Krizdeyiz' dediler... Cumhuriyet gazetesinde neler oluyor?

Sendika üyesi 8 kıdemli gazetecinin işine son veren Cumhuriyet gazetesi, aldıkları kararı 'ekonomik şartlara' bağladı. Sayfa sayılarını azalttıklarını ve Cumartesi ekini de kaldırdıklarını duyuran gazete, maliyetlerin so dönemde yüzde 77 arttığını duyurdu.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ile toplu iş sözleşmesi imzalandıktan haftalar sonra 8 gazetecinin işine son veren Cumhuriyet gazetesinden çıkarmaları savunan bir açıklama yapıldı. Gazetecilerin işten çıkarılmasına 'ekonomik şartlar' gerekçe gösterildi.

Yapılan açıklamada, gazetenin maliyetlerinin son dönemde yüzde 77 arttığı belirtildi ve işten çıkarmaların yanında başka 'tasarruf önlemlerinin' de alındığı ifade edildi. Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu, Cumhuriyet Gazetesi Yayın Kurulu ve Yeni Gün Haber Ajansı A.Ş. Yönetim Kurulu’nda ekonomik sorunların ele alındığı ve bir dizi karar verildiği aktarıldı. Bu kararlardan bazıları şöyle duyuruldu:

"1. Gazetenin Cumartesi eki yayından kaldırılmıştır.

2. 20 Sayfa olan gazetemiz zorunlu olarak 14 sayfaya indirilmiş, renkli sayfalar azaltılmıştır.

3. Genel giderlerde en yüksek derecede tasarruf sağlanması için önlemler alınmıştır.

4. Aralarında emeklilikleri gelmiş bulunanların da yer aldığı 8 çalışanıyla, tüm yasal kazanım ve hakları ödenerek yollarımız üzülerek ayrılmıştır."

Gazeteden yapılan açıklamada, yayının devam edebilmesi için alınan kararların 'zorunlu önlem' olduğu iddia edildi.

NE OLMUŞTU?

Cumhuriyet gazetesi, TGS ile toplu sözleşme imzalamamak için uzun süre direnmiş ancak geçen haftalarda masaya oturmuştu. Geçen ay, gazete yönetiminin çalışanlara yönelik “sendikadan istifa edin” baskısı üzerine Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya görevini bıraktığını duyurmuştu. Ancak aynı gece gazete yönetiminin ısrarı üzerine Küçükkaya kararından vazgeçmiş ardından sendika ile toplu sözleşme süreci başlamıştı. TGS ilemasaya oturan gazete yönetimi, sözleşmeye imza atmıştı. İmzadan sadece haftalar sonra sendika üyesi 8 gazetecinin işine son verildi. TGS işten çıkarmaları dün gazete binası önünde protesto etmişti.

Güncellenme Tarihi : 2.12.2021 10:35

İLGİLİ HABERLER