Ekonomi
  • 1.6.2012 00:30

Cumhuriyet tarihinin en büyük vergi indirimi

Memurlara yapılan zamdan vergi indirimlerine, teşviklerden yatırımlara kadar önemli açıklamalar yapan Bakan Şimşek, "Geçmişle karşılaştırılamayacak kadar kapsamlı, iyi düşünülmüş, detaylı bir teşvik sistemi. Cumhuriyet tarihinin en büyük vergi indirimi. Çünkü, biz aslında vergiden vazgeçiyoruz. Özellikle, 6. bölgede tamamen vergiden vazgeçiyoruz. Bu teşvik sisteminin hem cari açığı azaltmada hem de istihdamı artırmada büyük katkısı olacağına inanıyorum.'' dedi.

TBMM (AA) - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yatırımcıya yeni teşvikler getiren amme alacaklarının tahsiline ilişkin tasarıyı değerlendirirken, ''Geçmişle karşılaştırılamayacak kadar kapsamlı, iyi düşünülmüş, detaylı bir teşvik sistemi'' dedi.
      TBMM Genel Kurulu'nda, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun Tasarısı üzerinde söz alan BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, iktidarın, kamu kaynaklarını sermaye kesimine aktarmak istediğini, teşvik paketinin de işveren ve sermaye temsilcilerinin talep ve önerileri sonucu oluşturulduğunu ileri sürdü. Buldan, Hükümet'in, sermayeyi kollamak için sendikalaşmayı da ortadan kaldırmayı amaçladığını iddia etti.
      MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, teşvik sisteminin sektörel bazda hazırlanması gerektiğine işaret etti. Turizm sektöründen örnek veren Günal, 2007-2012 Turizm Eylem Planı bulunduğunu, ancak yıllardır turizm çerçeve yasasının çıkarılmadığını kaydetti.
      CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, tasarının AK Parti'nin dördüncü teşvik paketi olduğunu, bu paketlerin ilk ikisinin Türkiye'nin bütününü kapsamadığını belirtti. Teşviklerdeki amacın yatırımların artması olduğunu anlatan Türeli, ancak AK Parti döneminde yüksek bir yatırım performansı göremediklerini söyledi.
      AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, AK Parti döneminde yatırımlara yönelik getirilen teşviklerin başarıyla uygulandığını ifade etti. Aydemir, tasarının yatırımcıyı mutlu edeceğini, cesaretlendireceğini ve çalışmalarına ivme kazandıracağını dile getirdi.
     
     -''Cumhuriyet tarihinin en büyük vergi indirimi''-
    
     Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Şimşek, teşvik sistemine değindi. 2009 yılı sonrasında uygulanan teşvik sisteminin başarılı olduğunu belirten Şimşek, şimdi atılan adımla, bugüne kadar yapılmış en kapsamlı destekleri sunacaklarını ifade etti.
      Yeni teşvik sisteminde sektörel, bölgesel, büyük yatırımlar, stratejik boyutların söz konusu olduğuna dikkati çeken Şimşek, ''Öyle yatırımlar var ki hangi il ve ilçede olursa olsun 5. bölge teşviğinden yararlanacak. Madencilik, deniz veya demir yoluyla yolcu ve yük taşımacılığına yönelik yatırımlar, kültür ve turizm koruma ve geliştirme bölgelerinde yapılacak turizm yatırımları, özel sektör tarafından gerçekleştirilecek ilk, orta ve lise yatırımları, yatırım tutarı 20 milyon liranın üzerinde belirli ilaç ve savunma sanayi yatırımları. Bu yatırımlar nerede olursa olsun 5. bölge teşviğinde olacak'' diye konuştu.
      Şimşek, şöyle devam etti:
     ''Türkiye'de tüketilen herhangi bir ürün yüzde 50 üzerinde ithal ediliyorsa ve siz de siz yerli katma değer üretecek şekilde bir yatırıma girişirseniz, bu yatırım nerede yapılırsa yapılsın yine 5. bölge teşviğinde olacak. Ayrıca büyük ölçekli yatırımlar var. Rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı, kimyasal madde ürünleri imalatı, liman ve liman hizmetleri, motorlu kara taşıtları imalatı, demiryolu, tramvay, lokomotif imalatı, elektronik sanayi yatırımları, tıbbi alet ve hassas optik aletler imalatı, ilaç yatırımları, hava-uzay taşıtları parçaları imalatı, makine imalatı, metal üretimine yönelik yatırımlar gibi liste uzayıp gidiyor. Bütün bu yatırımları nerede yaparsanız yapın büyük yatırımlar teşviğinden yararlanırsınız.
      Geçmişle karşılaştırılamayacak kadar kapsamlı, iyi düşünülmüş, detaylı bir teşvik sistemi. Cumhuriyet tarihinin en büyük vergi indirimi. Çünkü, biz aslında vergiden vazgeçiyoruz. Özellikle, 6. bölgede tamamen vergiden vazgeçiyoruz. Bu teşvik sisteminin hem cari açığı azaltmada hem de istihdamı artırmada büyük katkısı olacağına inanıyorum.''
     
     -''Günlük 1 doların altında yaşanan vatandaş yok''-
    
     Memur maaşlarına yapılan zamma ilişkin eleştirileri de yanıtlayan Şimşek, ''Bu yıl aslında memura verilen geçen yılın enflasyon farkından yüzde 2.7, artı yüzde 4, artı yüzde 4. Yani yüzde 11 civarında bir artış söz konusu' dedi.
      Geçen yıl yaklaşık 450 bin memurun maaşına, eşit işe eşit ücret adı altında ciddi artışlar verildiğini kaydeden Şimşek, bunların hepsinin dikkate alınması halinde ortalama memur maaşının 2002 yılından bu yana yüzde 240 oranında arttığının görüleceğini söyledi.
      Toplanan bütün vergilerin tamamının millete geri verildiğine işaret eden Şimşek, eğitim, sağlık ve altyapıda son yıllarda ne kadar gelişme olduğunu herkesin çok iyi bildiğini belirtti.
      Cep telefonlarına ilişkin bir soruya yanıt veren Şimşek, Türkiye'de geçen yıl 15 milyonun üzerinde cep telefon ithal edildiğini söyledi. Bu konuda ciddi tedbirler aldıklarını anlatan Şimşek, ''Bu tedbirlerden biri cari açığı sınırlamak için bir miktar vergi getirdik. Bu vergilerin tamamını yine milletimize harcıyoruz'' diye konuştu.
      Yoksulluk sınırı ile ilgili bir çok gösterge olduğunu kaydeden Şimşek, şöyle devam etti:
      ''Türkiye'de günlük 1 doların altında yaşanan vatandaş yok. 2 dolar 15 sentin altında yaşayan nüfus binde 2 dolayında. Bu oran, 2002'de yüzde 3 civarındaydı. 4 dolar 30 sentin altında yaşayan nüfus yüzde 3.7'ye düşmüş durumda. 2002'de bu oran yüzde 30 civarındaydı. Türkiye'de yoksulluğun azaldığı açık ve net. Memurlarımıza maaş artışında enflasyonun çok üzerinde bir artış söz konusu olduğu, refah düzeyinin arttığı görülüyor.''
      Tasarı üzerindeki görüşmeler sürüyor.
 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 17:38

İLGİLİ HABERLER