Gündem
  • 20.10.2008 11:00

DAĞA NİYE ÇIKTIM NİYE İNDİM?

Adem Yavuz Arslan/Bugün

Dağa neden çıktım nasıl indim

Terörle mücadelede en çok konuşulan örgüte katılımların sürmesi. Gerek Org. Başbuğ gerekse de Başbakan Erdoğan dağa çıkışların önlenmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Peki ama çocuk yaştaki birisi eline silah alıp neden dağa çıkar? Bir şekilde çıkmışsa da nasıl iner? Bunu herhalde en iyi 'tövbe' etmiş birisi bilir.

Sırtında kaleş, yıllarca Bingöl-Tunceli-Diyarbakır dağlarında dolaşan eski bir teröristle uzun uzun dağa çıkışı konuştuk. Şimdilerde Ankara'da yüksek bürokratların müdavimi olduğu popüler bir mekanda garsonluk yapıyor. Hikayesi uzun ama 'dönüş' önerileri önemli. 16 yaşında; lise öğrencisiyken örgütteki 'abi'leri tarafından devşirilmiş. Vedat Aydın'ın öldürülmesinden sonra eline kaleş alıp dağa çıkmış.

"Daha ilk gün bize vadedilenlerin olmayacağını anlamıştım ama yapacak bir şey yoktu" diyor. Kamplarda sıkı bir ideolojik eğitimden geçmiş. Yaşı küçük olduğu için daha çok lojistik ihtiyaçları teminde ve kamplararası kuryelikte kullanılmış. "7 ay düzgün banyo yapamamıştım" diyor. En çok da sıcak bir evi özlediğini anlatıyor. Örgüt içi çekişmeler, Irak, Suriye ve Türkiye Kürtleri arasındaki rekabetler hayal kırıklığına neden olmuş. Tam 2 yıl ailesiyle temas kurmamış.

Babasının her yerde kendini aradığını duymasına rağmen 'yaşıyorum' haberini göndermemiş. 'Delikanlılık dönemimdi' diyor. Kamplardan kaçışın en çok kış başlangıcında olduğunu söylüyor."Bir gün uçaktan atılan broşür elime geçti. Aileme dönme çağrısı vardı. Kaçmayı planlamıştım ama kaçan vuruluyordu. Ailesine de çatışmada şehit oldu deniyordu."

Uzun süre fırsatını kollamış. Bir intikal sırasında ayağı kırılınca tedavi için ana kampa gönderilirken kaçıyor. Örgüt bu dönemde yoğun baskı yapıyor geri dönmesi için. Babası o evdeyken kapıyı kilitli tutuyor tekrar kaçmasın diye. Yakalanan bir teröristin ifadesiyle tutuklanıyor ve 4.5 yıl cezaevinde kalıyor. Bugün 'iyi ki cezaevine girmişim yoksa örgüt beni tekrar dağa götürebilirdi' diyor.

Ailesi örgüte karşı koyuyor. Cezaevinden sonra da Ankara'da iş bulunuyor ve bir ay sonra evlendirilecek. Eski teröristin hikayesi uzun. Kişisel tecrübesinden hareketle dağdan inmenin yolunu şöyle çiziyor; "Aileyi kazanırsanız dağdakini de kazanırsınız. Bir de dönen insanı rencide etmeden, dışlamadan topluma kazanma yollarını açık tutmalı. Bu ikisi sağlanırsa dağlardan dönecek çok kişiyi şahsen tanıyorum!"
Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:10

İLGİLİ HABERLER