
DANIŞTAY SUİKASTÇİSİNİN SIR DOLU BELGELERİ!..
Danıştay 2. Dairesi'ne silahlı saldırı düzenleyen Alparslan Aslan'ın kimliği ilginç ayrıntılarla dolu.Çantasından Ulusal Haber adına düzenlenmiş sarı renkli kimlik kartı ile Vatansever Kuvvetler Güç Birliği'nin üst düzey yöneticisine ait kartvizit çıktı. Polis, ‘hukuk danışmanı' sıfatını taşıyan Aslan ile Ulusal Haber arasındaki bağlantıyı araştırıyor. Arkadaşları, Aslan'ın aşırı sağ görüşlü olduğunu ileri sürerken komşuları zaman zaman içki içtiğine dikkat çekiyor. İkamet ettiği apartmanın yöneticisi Fehmi Akyol, “Bir dinî örgütle bağlantısına ihtimal vermiyorum. Yan masamızda içki içerken çok gördüm.” diyor.
1977 Bingöl doğumlu olan Aslan, 1998’de MÜ Hukuk Fakültesi'ni bitirdikten sonra avukatlık yapmaya başlamış. Üniversite yıllarında aşırı sağ görüşleri ile tanınan Aslan, bir süre Sedat Peker’in avukatının yanında da çalışmış. Avukatlık stajını Kadıköy'de bürosu bulunan Ahmet Kılıç'ın yanında yapmış. Kılıç, ‘agresif ve saldırgan bir kişilik' olarak nitelendirdiği Aslan'ın radikal olmadığını belirtiyor. Fakülteden arkadaşı Mehmet Taşdelen, “Dindar biri değildi. Başörtüsü yüzünden silahlı saldırı yapacak biri değil. Dinci denilen insanlarla irtibatı yoktu.” diyor. ‘Şöhret peşindeydi' ifadesini kullanan bazı arkadaşları, son zamanlarda komplo teorilerinin anlatıldığı kitaplar okuduğunu dile getiriyor. Ortağı Avukat Burhan Gür ise psikolojik sıkıntıları olduğunu kaydediyor.
‘Agresif ve psikolojik sorunları olan birisi’
Danıştay 2. Dairesi’ne ‘Biz Allah’ın askeriyiz, Allahu Ekber’ diye bağırarak saldırı düzenlediği iddia edilen Alparslan Aslan 1977 doğumlu ve Bingöl nüfusuna kayıtlı.
Elazığ Kovancılar Lisesi Ortaokulu’ndan 1990 yılında mezun olduktan sonra İstanbul Üsküdar’daki Burhan Felek Lisesi’ne kayıt yaptıran Aslan, lise 2’nci sınıftan sonra lise son sınıfı okumak için yeniden Elazığ Kovancılar Lisesi’ne dönmüş. Aslan, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni 1994 yılında bitirdikten sonra İstanbul Barosu’na bağlı olarak avukatlık yapmaya başlamış. Saldırgan, polisteki ilk ifadesinde Danıştay İkinci Dairesi’ni türban kararı yüzünden hedef aldığını söyledi. Kanlı eylem için bir süredir hazırlık yaptığını ve eylem günü olarak 16 Mayıs’ı seçtiğini belirten Aslan’ın, “Saldırıyı dün gerçekleştirecektim. Birden’in odasının kapısını zorladım; ancak güvenlik güçleri beni uzaklaştırdı.” dediği öğrenildi.
Üniversite arkadaşları, Aslan’ı aşırı sağ görüşlü kimliği ile tanıdıklarını anlatıyor. Aslan’ı tanıyan avukatlar ‘Şöhret peşindeydi, dinî bir amacı olamaz’ diyor. Aslan’ın son zamanlarda Alman bir profesörün 1776 yılında kurduğu ‘İlluminati’ (aydınlanma) isimli akımla komplo teorilerinin anlatıldığı kitaplar okuduğu öğrenildi. Psikolojik sorunları da bulunan Aslan’ın üniversite yıllarında bir kız arkadaşına bıçak çektiği öne sürüldü. Aslan’ın ikamet ettiği apartmanın yöneticisi Fehmi Akyol, apartmana girip çıkarken gördüğünü söyledi. Aslan’ın içki içtiğini ifade eden Akyol, “Arka masamızda birçok defa içki içerken gördüm.” dedi. Akyol, “Aynı mekanda ayrı ayrı masalarda içtik. Ben de içtim o da içti.” diye konuştu.
Avukat Aslan, stajını Kadıköy’de bürosu bulunan avukat Ahmet Kılıç’ın yanında yaptı. Aslan’ın radikal bir insan olmadığını belirten Kılıç, ‘agresif ve saldırgan bir kişilik’ olarak nitelendiriyor. Arkadaşları Aslan’ı herhangi bir siyasi gruba mensup olarak tanımlamıyor. Arkadaşlarına göre Aslan kendi halinde, zaman zaman da saldırgan yapıya sahip bir kişilik. Ortağı avukat Burhan Gür, Aslan’ın psikolojik sorunları sebebiyle böyle bir eylemi gerçekleştirmiş olabileceği görüşünde. Aslan’ı üniversite yıllarından tanıdığını ve Temmuz 2002’den beri ortak olarak çalıştıklarını ifade eden Gür, son zamanlarda psikolojik sıkıntılarının olduğunu, ancak bunu kabullenmediğini belirtiyor. Ortağıyla 15 Mayıs’ta telefonda görüştüğünü anlatan Gür, normal şekilde konuştuklarını ve nerede olduğunu söylemediğini kaydediyor. Aslan’ın en son 2 yıl önce Ankara’ya gittiğini belirten Gür, Danıştay’da herhangi davası olup olmadığına ilişkin bilgiye sahip olmadığını açıklıyor. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi yıllarından beri yakın arkadaşı olan avukat Mehmet Taşdelen ise, arkadaşının dindar birisi olmadığını anlatıyor. Taşdelen, “Ben bu saldırının siyasi bir boyutu olduğuna inanmıyorum. Benim tanıdığım kişi, başörtüsü yüzünden silahlı saldırı yapacak birisi asla değil.” diye konuşuyor. Aslan’ın eski ev arkadaşı avukat Fikri Cora, 3 yıl aynı evi paylaştıklarını söylüyor. Cora, “Bunda bir yanlışlık var. Alparslan kimsenin tesiri altında kalmayacak biridir.” diyor. Avukat Ahmet Kılıç ise Aslan’ı agresif olarak tanıdığını ve başına buyruk davranışlar gösterdiğini belirtiyor. Kılıç, 2000’de birkaç ay birlikte çalıştıklarını aktarıyor.