Gündem
  • 28.2.2013 15:02

"Darbelere ayak bağı olur diye uzaklaştırdılar"

ANKARA  - Re'sen Emekliler Derneği (Re-Der) Başkanı Servet Kahramaner, Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) 12 Eylül ve 28 Şubat sürecinde 10 bin dolayında subay, astsubay, uzman jandarma ve erbaş ile askeri öğrencinin, ''darbelere ayak bağı olur'' düşüncesiyle uzaklaştırıldığını söyledi.
      Dernek üyeleri, Abdi İpekçi Parkı'nda ''Vesayet tırsaklığı nereye kadar'', ''Çocuklarımızın çalınan geleceğini geri verin'' yazılı pankartlar açtı. Gruptakiler ''Tarihe düşülen kara leke 28 Şubat'' yazılı dövizler taşıdı.
      Re-Der Başkanı Kahramaner, yaptığı açıklamada, tarihe kara leke olarak geçen 28 Şubat postmodern darbesiyle diğer tüm darbeleri ve bu dönemlerde mazlumlara yapılan zulümleri protesto için toplandıklarını bildirdi.
      ''28 Şubat postmodern darbesinin'', irtica tehdidi öne sürülerek, millet iradesiyle seçilmiş hükümete karşı yapıldığını belirten Kahramaner, siyasi istikrarsızlığın yaşandığı dönemlerde, kendilerini ülkenin gerçek sahibi gören militarist ve cuntacı zihniyetin, tehditler ve paranoyalar ileri sürerek, demokratik hayatı kesintiye uğrattığını ifade etti.
      Kahramaner, ''1960 ihtilalinde, içinde generallerin de olduğu 5 bin dolayında asker, 12 Mart muhtırasında 800, 12 Eylül ve 28 Şubat sürecinde ise 10 bin dolayında subay, astsubay, uzman jandarma ve erbaş ile askeri öğrenci, darbelere ayak bağı olur düşüncesiyle hiçbir somut bilgi ya da belgeye dayanmadan uzaklaştırılmıştır'' dedi.
     
     -''Mağduriyetler arasında ayrımcılık''-
    
     Darbelerle yüzleşme adına yapılan girişimleri olumlu bulduklarını vurgulayan Kahramaner, mağduriyetlerin giderilmesinde ayrımcılık yapılmasını kabul etmeyeceklerini dile getirdi.
      Kahramaner, şöyle devam etti:
     ''Bilindiği gibi 22 Mart 2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6191 sayılı yasanın geçici 32. maddesi ile TSK'dan yargı denetimine kapalı idari işlemler veya Yüksek Askeri Şura kararlarıyla ilişiği kesilenlere birtakım özlük hakları iade edilmiş, ancak yasadan kararnamelerle ilişiği kesilenler faydalanamamıştır. Aynı türden mağduriyetler arasında yapılan bu ayrımcılık, Anayasa'nın 10. maddesi ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ayrımcılığı yasaklayan hükümlerine aykırıdır.''
      Dernek üyeleri, açıklamanın ardından bir süre marş söyleyerek, tepki ve taleplerini içeren sloganlar atarak dağıldı.

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 17:38

İLGİLİ HABERLER