Gündem
  • 29.1.2009 16:28

DAVOS'TA ERDOĞAN VE ALİYEV SORULARI CEVAPLIYOR

Başbakan Erdoğan: AB sürecimizde asla bir yavaşlama olamaz. Bunlarda herhangi bir aksama yok. Ancak üzüldüğümüz bir nokta var hep 2 fasıl açılıyor. Onlar 2, 1 'den büyüktür dediler. Biz de 3 de 2'den büyüktür dedik.

Biz AB'nin Gümrük Birliği üyesi olarak farklı üyesiyiz. Dolayısıyla bizim böyle bir farklı yanımız da var. Türkiye'ye bakışın bu noktada farklı olması gerktiğini düşünoyurm. Şu anda bir devlet bakanımız tamamen AB'den sorumlu. İnanıyorum ki bundan sonra farklı bir süreç de olacaktır.

BİZ BÖLGEMİZDE İSTİKRAR İSTİYORUZ

Her ülkenin bölgesinde kendi çıkar hesapları vardır. Tabi bu hesabı yaparken diğer ülkelerle karşılıklı olarak yapılırsa bu bölge için iyi olacaktır. Biz Türkiye olarak bir adım attık. Dedik ki Kafkasya İşbirliği Platformu oluşturalım. Gürcistan'a gittik olumlu cevap verdiler. arkasından Aliyev kardeşimle görüştük onlardan da Ermensitan 'dan da olumlu cevap aldık. Bütün hedefimiz bölgenin mefaatlerini müşterek olarak devam ettirmek. Ne Ermenistan'ın Azerbaycan'la ne Türkiye'nin Ermenistan'la ne de Rusya'nın Gürcistan'la bu durumu devam etsin.

TÜRKİYE ERMENİSTAN İLİŞKİLERİ

Ermenistan ile temaslarımız bölge barışının sağlaması yolundadır. Diaspolarlar durmuyor. Bu adımlar atılmasın diye çalışıyor. Kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz. Başkalarına fırsat vermeyeceğiz. Azerbaycan ve Ermenistan arasında bu süreç devam ediyor. 17 Yıldır bu iş çözülemedi. Şu anda dışişleri bakanlarımızın yaptığı çalışmaları ben çok olumlu buluyorum.

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki: Obama beklentileri karşılayabilecek mi?

"Merhametli Allah'ın adı ile başlamak istiyorum. Şunu teyid etmem gerekiyor. Bu günlerde ve yakın zamanda ABD seçimleri kampanyasında değişimin sözü verildi. Herşeyden önce dünya gerçekten de değişti. Öncelikle buna inanmamız gerekiyor. Başbakan Obama bu değişimin faklında olmalı ve bunu anlamalı. Herkes bu değişimi kabul etmek istiyor. Bölgemizdeki bütün ülkeler bekliyorlar. Çünkü bu değişim bizim bölgemizde kendisini nasıl gösterecek? Bu değişim stratejik bir değişim mi? oOksa kullanılan kelimelerin bir değişimi mi? ABD'de yeni bir yönetim var. Ve bu yönetim beklentileri karşılayabilecek mi? İran herzaman bölgenin tarihinde yapıcı bir rol aldı. Bizim tarihimizin arka planında bir saldırganlık göremezsiniz ve onlarca yıldır çeşitli saldırganlıklarla karşı karşıya kaldık hatta ülkeme karşı bir savaş açıldı. Bazı konular var ve bu konular bütün ülkeleri etkiliyor. Hatta ABD' de bu bölgeye dahil olduğu için o da etkileniyor. Eğer ABD politikalarını gerçekten değiştirecekse bölgeyi işbirlikçi bir tepki içerisinde bulacak ve İran bu bölgenin dışında kalmayacaktır. Biz geçtiğimiz de de bunu gösterdik. Afganistan'daki istikrar ve güvenlik yalnızca Afganistan ölçeğinde değil bu bölgenin ihtiyacı olan bir konu. Bu istikrar ve güvenlik için geçerli. Biz bunlarla kendi çıkarımızın da aynı yöne olduğunu düşünüyoruz. Biz herzaman bu durumlarda yapıcı katılım sağladık. "

Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev: Daha önceleri Enerji ile ilgili konular tartışılmıyordu. Azerbaycan petrol ve doğalgaz için boru hatlarına sahip bunlar sevkiyatı sağlayacak. Biz kendimizi bu noktada güvenli hissediyoruz. Biz hem enerji detarikçisi olarak hem de enerji güvenliği açısından önemli bir rol oynuyoruz. Nabucco gibi projelerde ciddi birtakım güvencelerin olması gerkiyor. Mali teminatın olması gerkiyor. Nabucco bu gün multi milyarlarca değerinde olan bir projenin birkaç kaynak tarafından karşılanması mümkün olmayacaktır. Eneri sektörü bence başka amaçların elde edilmesi için bir araç olmamalıdır.

ALİYEV: İŞGAL BİTMEDEN ERMENİSTAN İLE İŞBİRLİĞİ YAPMAYACAĞIZ

Bizim Ermenistan ile herhangi bir ilişmiz yok. Çünkü topraklarımızın bir kısmı Ermenistan tarafından işgal edilmiş durumda. Bu koşullar altında herhangi bir işbirliğinden bahsetmek mümkün değil. İşgal bitmeden önce işbirliği mümkün değil. Bizim taleplerimiz öyle olağanüstü talepler değil. BMGK kararlarınca da desteklenen talepler bunlar.

Ermenistan Dışişleri Bakanı Nalbantyan: Biz her projeye hazırız

Ermenistan'ın stratejisi konusunda bizce bölgedeki hiçbir ülke enerji altyapısı olarak dışlanamaz diye düşünüyorum. Ermenistan en doğru ve ucuz güzargahlardan bir tanesi. Demiryolları ve ulaşım yolları var. Bu demir yollarının iyileştirimesi en çok bizim için faydalı olacaktır. Bütün ülkeler bu projelere katılımcı olmalı. İran'da demiryollarının yapılmasını bekliyoruz. Var olan bütün bölgesel projelere katılmaya da hazırız.

Davos'u ilişkilerimizi iyileştirmek için kullanmıyoruz. Artık normalleşme sürecine girdik. Zannediyorum ki iyi bir yoldayız. Gerçekten de ilişkilerimizin güçlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu bütün bölge için iyi olabilecek bir gelişme. Şu anda işlerin iyi bir yolda gittiğini söylemek mümkün.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 01:43

İLGİLİ HABERLER