
Davutoğlu: Önemli olan insani yardımların Suriye'ye ulaşması
Davutoğlu, Suriye'nin Dostları Konferansının yapıldığı otelde Türk gazetecilere yaptığı açıklamada toplantının bölgedeki demokratikleşme sürecinin devamı açısından çok önemli olduğunu kaydetti.
Halkın demokratik taleplerinin hep yanında yer aldıklarını kaydeden Davutoğlu, Suriye'deki olayların başından beri 4 aşamalı bir plan takip ettiklerini belirterek, sorunu önce ikili bazda, ardından Arap Birliği ve BM nezdinde çözmeye çalıştıklarını ancak bu çabalar sonuçsuz kalınca dördüncü aşama olan Suriye'nin Dostları Grubu aşamasına geçtiklerini söyledi.
-Suriye rejimine mesaj-
Suriye'nin Dostları Grubunun kuruluşunda da önemli çalışmalar yaptıklarını anlatan Davutoğlu, sonunda 69 ülke ve uluslararası kuruluşun katıldığı büyük bir tabanın oluştuğunu dile getirdi.
Davutoğlu şöyle konuştu:
"Buradan bir mesaj iletmek istedik. Bu, yönetime yönelik bir mesajdır: 'Gittikçe yalnızlaşıyorsunuz, uluslararası toplumdan, insanlığın vicdanından kopuyorsunuz.' Her gün yüzlerce insanın ölüm haberi geliyor. Onu destekleyen taraflara da bir mesaj var burada: 'siz de bu rejimle birlikte bu yalnızlaşmayla karşı karşıya kalıyorsunuz, kalmamalısınız."
Bugünkü toplantıda çıkması muhtemel kararlara da değinen Davutoğlu, "Burada, BMGK'da veto edilen Arap Ligi planı aynen kabul ediliyor ve bunun uygulanılması için bütün taraflara çağrıda bulunuluyor. İkincisi insani yardım konusunda süratle harekete geçilmesi için çağrıda bulunuluyor" dedi.
Suriye'ye acil insani yardım ulaştırılması için bir mekanizmanın oluşturulacağını kaydeden Davutoğlu, "Suriye rejimi eğer buna da engel olursa tabi o zaman Suriye rejiminin insani bakımdan büyük bir suç işlemekte olduğu bir kez daha ortaya çıkar" diye konuştu.
Suriye Ulusal Konseyinin muhalefetin "meşru" bir temsilcisi olarak muhatap alınacağının ilan edileceğini belirten Davutoğlu, Konsey'e tabanını daha da genişletmesi için çağrıda bulunulacağını anlattı.
Toplantının Tunus'ta gerçekleşmesinin de özel önem taşıdığını anlatan Davutoğlu, Tunus'un bölgesel uyanışın başladığı ülke olduğunu belirterek bunun taşıdığı bir mesaj olduğunu ifade etti.
-Alternatif önlemler masaya gelebilir-
Bu sürecin Türkiye tarafından yakından izleneceğini vurgulayan Davutoğlu, gelecek toplantının da İstanbul'da olacağını belirterek, "Önümüzdeki ay ümit ederiz ki İstanbul toplantısına gittiğimizde Suriye bu kısır döngüden çıkmış olur. Yine ümit ediyoruz ki bu toplantılar bu anlamıyla hedefine ulaşır ve Suriye demokratik bir yapıya kavuşur" dedi.
Davutoğlu, insani yardımın ulaştırılması ve koridor kurulması tartışmalarına ilişkin soru üzerine de, şu anda önemli olanın insani yardımın bir an önce ulaşımının sağlanması olduğunu kaydederek, "Ama insani trajedi devam ederse tabi diğer alternatifler gündeme gelebilir ama şu anda önemli olan insani yardımların bir an önce oraya ulaşması" diye konuştu.
Alternatifler arasında barış gücünden söz edilip edilmediğinin sorulması üzerine de Davutoğlu, öncelikli olarak diplomatik çabayı artıracaklarını kaydederek, "Diplomatik çaba önemlidir ama bütün bunlar neticesiz kalırsa tabi Arap Liginde daha önce dile getirilen ve bir de insani yardım koridoru oluşursa o koridorun korunması da dahil bir çok konular gündeme gelebilir ama ümit ederiz bu çaplı bir şeye ihtiyaç olmadan bugün buradan çıkan mesaj ilgili taraflarca algılanır ve bu girilen çıkmaz sokaktan çıkılır" dedi.
Gelişmeleri takip edeceklerini ve her türlü ihtimali değerlendirmek durumunda olduklarını dile getiren Davutoğlu, burada Türkiye'nin ulusal güvenliğinin de söz konusu olduğunu bildirdi.
Suriye muhalefeti içinden dış müdahale gibi taleplerin gelip gelmediğinin sorulması üzerine de Davutoğlu, Suriye muhalefetinin içinde farklı görüşler dile getirildiğini söyledi.
Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 19:56