KAYNAK : Haber Vitrini
ERGÜL UYSAL
İZMİR - Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, bir dizi ziyaret, toplantı, temel atma ve ödül törenine katılmak üzere İzmir'e geldi.
Süleyman Demirel, bugün saat 10.10 sıralarında beraberinde Demokrat Türkiye Partisi(DTP) eski Genel Başkanı İsmet Sezgin ile birlikte özel bir uçakla Adnan Menderes Havaalanı'na geldi. Havaalanında İzmir Vali Yardımcısı Avni Elyorgun, Büyükşehir Belediye Başkanı Piriştina, İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Feyyaz Alev, Emniyet Müdürü Halil Tataş, Demirel ile birlikte siyaset yapmış eski ve yeni siyasiler tarafından karşılanan Demirel, işadamı Hayrettin Duran'ın kendisine tahsis ettiği, ön plakasında "Demirel", arka plakasında ise "Baba" yazısı bulunan limuzine bindi. Konvoy ile hava alanından ayrılan Demirel, İsmet Sezgin ile birlikte ilk ziyaretini İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina'ya yaptı. Piriştina, her İzmir'e geldiğinde kendisini ziyaret ettiğini ve ağırlamaktan mutluluk duyduğunu söylediği Demirel'e, İzmir Saat Kulesi'nin bir heykelciğini hediye etti.
Süleyman Demirel de Piriştina'ya "Avrasya ve Demirel" isimli kitabı hediye ederek, tarihi bir kent olan İzmir'in çağdaş bir kent olma isteğini Piriştina ile birlikte devam ettirdiğini, kendisinin de görev yaptığı sürece İzmir'e hizmet verenlere destek olduğunu söyledi.
EGE ORDU'YA ZİYARET
Süleyman Demirel, daha sonra Ege Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon'u ziyaret etti. Komutanlığa gelişinde Tolon tarafından karşılanan Süleyman Demirel, komutanlık şeref defterini imzaladı. Orgeneral Tolon ziyaretine gelen Demirel'e, "Sizi Ege Ordu'da ağırlamaktan büyük şeref duyuyoruz" derken, Demirel de "Ege Ordu, benim başbakanlığım döneminde 1975 yılında kuruldu. Çok önemli görevler yapmaktadır" diye konuştu. Demirel, Ege Ordu Komutanlığı'na ziyaretinin ardından lions kulüplerinin yemekli toplantısı ve ödül törenine katılmak üzere Ege Palas Oteli'ne geldi.
Demirel'in İzmir Programı, hayırsever işadamı Hayrettin Duran tarafından yaptırılan İsmet Sezgin İlköğretim Okulu'nun resmi açılışı, basın kuruluşlarını ziyaretler ve akşam da sanayici dernekleri tarafından düzenlenen Vizyon Toplantısı ile devam edecek.
Bu arada Demirel'e tahsis edilen, arka plakasında "Baba" ve ön plakasında ise "Demirel" yazısı bulunan limuzinin sahibi işadamı Hayrettin Duran, aracın 1989 model olduğunu ifade ederek, "Sadece Baba ve İsmet Abi geldiği zaman garajdan çıkartıyorum. Bunun dışında pek kullanılmıyor. 1989 model olmasına rağmen bugüne kadar sadece 3 bin kilometre yol yaptı" şeklinde konuştu.
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, sağlık sorunların nedeniyle Milli Güvenlik Kurulu'na katılmayan Başbakan Bülent Ecevit'e destek verdi. Demirel, Ecevit'in gerekçesini anlaşılır bir gerekçe olarak gördüğünü söyledi.
İzmir'de bulunan Süleyman Demirel, Ege Palas Oteli'nde düzenlenen bir toplantıya katılmadan önce gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Süleyman Demirel, bir gazetecinin, Başbakan Bülent Ecevit'in, sağlık durumunun müsait olmadığı gerekçesiyle MGK toplantısına katılmadığını hatırlatması üzerine, "Bunda şaşılacak bir şey yok. Yani sağlık durumunun müsait olmadığı gerekçesi anlaşılır bir gerekçedir. Kimsenin şu veya bu biçimde bunu yoruma tabi tutmaması gerekir" dedi.
Türkiye'de böyle bir durumun ilk olduğunun ifade edilmesi üzerine de Demirel, "Öyle bile olsa bu anlaşılabilir bir gerekçedir" şeklinde konuştu. Demirel, bir başka gazetecinin, "Bu devlet yönetiminde bir zafiyet yaratır mı, Ecevit'in sağlık durumu nedeniyle görevi bırakması gerektiği yönündeki talepleri nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna karışlık olarak da
"Onun takdiri devleti yönetenlere aittir. Benim görüşüm şudur; Başbakanlık ağır bir görevdir, sorumluluğu da ağırdır onun. Görevi yapanların kendilerinin karar vermesi lazım. Yani 'Benim bu halimle devlet işleri aksıyor. Ona göre tedbirimi alıp (Kamuoyu bu devlet işleri aksıyor, bu işi bırak) demeden önce kendisinin karar vermesi lazım. Aksamıyorsa devlet işleri kamuoyundan gelen böyle bir reaksiyon karşısında cevabının olması lazım" dedi. Demirel, "Sizin aksadığı yönünde bir intibanız var mı?" sorusunu ise "Ben o tartışmaya girmem" yanıtını verdi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 17:02