DEMİREL'İN HALKBANK'I DOLANDIRMA DAVASINDAN KARAR ÇIKTI
BELMA ALTUNCU
İSTANBUL - Halkbank'ı usulsüz kredi işlemleri sonucu 159 milyon dolar zarara uğrattıkları gerekçesiyle "nitelikli dolandırıcılık" suçundan 10 yıla kadar hapis ve 600 trilyon lira para cezası istemiyle yargılanan Yahya Murat Demirel ile 3 şirket yöneticisi ve 4 banka görevlisi beraat etti.
Daha önce verilen beraat kararı, bilirkişi raporu hazırlatılmadığı gerekçesiyle Yargıtay tarafından bozulmuştu.
İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen önceki günkü karar duruşmasına sanıklardan Mualla Halistürk ve Ender Altun ile taraf avukatları katıldı. Diğer sanıkların gelmediği duruşmada emekli Banka Müdürleri Tuncay Akban ve Selçuk Arpat ile bankanın Hukuk Müşaviri Cüneyt Gökalp'ten oluşan bilirkişi heyetinin hazırladığı rapor açıklandı.
Raporda, 4 şirketin toplam 92 milyon dolar ve 21 milyon mark kredi kullandığının belirlendiği ve buna karşılık Şevket Demirel Holding ve Yahya Murat Demirel'in şahsi kefaletlerinin yanı sıra dolar bazında çeşitli derecelerde 141 milyon dolarlık ipotek tesis ettiği ifade edildi. Borçlu şirketler ile Halk Bankası arasında, borçların ödenmesi konusunda protokol imzalandığı, şirketler ve Şevket Demirel Holding ile Yahya Murat Demirel'in kefaletlerinin de borcu fazlasıyla karşılayacak düzeyde olduğunun anlatıldığı raporda, 1998 yılında 23 milyon 523 bin dolar, 1999 yılında 22 milyon 323 bin dolar, 2000 yılında da 6 milyon 971 bin dolar geri ödeme yapıldığı belirtildi.
Raporda, 5 yıl önce ekonomik kriz yaşandığı, ardından da Demirel'e ait Egebank'a el konulduğu ve firmalarının darboğaza girdiği, bu nedenle de geri ödemelerde aksaklıklar yaşandığının anlatılırken, bunun dolandırıcılık olarak değerlendirilemeyeceği vurgulandı. Kredilerin büyük bir bölümünün geri ödendiğini, bundan sonra şirketlerin kriz nedeniyle mali açıdan güç duruma düşerek ödemeleri yerine getirememesinin taraflar arasında cereyan eden bir özel hukuk itilafı olduğu öne sürüldü. Bilirkişi raporunda, banka ile müşteri arasındaki alacak borç ilişkisinin ceza yargılamasını gerektiren bir tarafı olmadığı vurgulandı.
Raporun sonuç bölümünde ise Yahya Murat Demirel ile şirketlerin yöneticileri Gökalp Baştürk, Şaban Ayhan Tatlıgil ve Emine Mehtap Ceylan'ın müşteki banka ile olağan kredi ilişkisi dışında ceza yargılamasını gerektiren bir ilişkisi bulunmadığı, diğer sanıklar banka görevlileri Mualla Halistürk, Ender Altun, Hüsnü Barbaros Olcay ve Muazzez Ela'nın da bankayı zarara uğratacak işlem yapmadıkları kanaatine varıldığı ve müsnet suçun maddi ve manevi unsurlarının oluşmadığı belirtildi.
Ardından söz alan savcı, raporda ayrıntılı olarak suçla ilgili yeterli delil bulunmadığının anlatıldığını söyleyerek sanıkların beraatini istedi.
Duruşmada hazır bulunan Yahya Murat Demirel'in avukatı da müvekkilinin şimdiye kadar 63 milyon dolar geri ödeme yaptığını söyleyerek, beraatini istedi.
Kararı açıklayan mahkeme heyeti, sanıklar hakkında yeterli delil elde edilemediği gerekçesiyle ayrı ayrı beraat kararı verdi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 21:16