KAYNAK : Haber Vitrini
DAVOS - Dünya Ekonomik Forumu'nun düzenlediği Davos toplantısı öncesinde 47 ülkede yapılan araştırmaya göre demokrasiler, çokuluslu şirketler ve medya güven kaybediyor.
Araştırma sonuçlarında, Türkiye'deki 3 Kasım seçimleri, toplumların "yeni arayışlara yönelmelerine" örnek olarak gösterildi. Bu yıl gerçekleşen Davos toplantılarına "güven" konusunun damgasını vuracağı belirtiliyor.
1947 yılından bu yana, dünyanın 60 ülkesindeki temsilcilikleri aracılığıyla çeşitli kamuoyu yoklamaları yapan Gallup International'ın "İnsanların Sesi" başlıklı araştırmasında, ulusların çeşitli kurum ve kuruluşlara duyduğu güven sorgulandı.
Araştırmada 47 ülkenin halkına; asker, sivil toplum örgütleri, eğitim kurum ve kuruluşları, BM, dini kurumlar, polis, çokuluslu şirketler, hükümet gibi 17 değişik kuruma olan güven dereceleri soruldu.
Araştırmada, en az güvenin kamu kuruluşlarına olduğu ve demokrasilerin güven kaybettiği ortaya çıkarken, dünyada en çok güven kazanmış olan kurumların başında askeri güçlerin geldiği belirlendi.
Sivil toplum örgütleri ve BM ise ikinci ve üçüncü sırayı aldı. Araştırma sonunda, dünya çapında medyaya olan güvensizliğin daha da arttığı belirlendi.
Türkiye'nin de dahil edildiği araştırmada hükümete en çok güvenin yüzde 74'lük bir oranla Kuzey Amerika'da olduğu gözlemlendi. Hükümete güven oranı, AB ülkelerinde yüzde 49'a düşerken, Ortadoğu'da bu oranın yüzde 14 civarında seyrettiği belirlendi.
Hükümetlere olan güven artışı veya düşüşün, lider ve yetkililerin eylemleriyle doğru orantılı olduğunu ortaya koyan araştırmada, halkın istikrarsızlık karşısında yeni arayışlara yöneldiği ve Türkiye'deki 3 Kasım seçimlerinin bu duruma örnek oluşturduğu yorumu yapıldı.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 18:56