Gündem
  • 11.11.2009 00:03

DEMOKRATİK AÇILIM GÖRÜŞMESİ KABUL EDİLDİ!..

İçişleri Bakanı Beşir Atalay TBMM'de Demokratik Açılım'a ilişkin açıklamalarının ardından Meclis'te gergin dakikalar yaşandı.

Demokratik açılımla ilgili verilen genel görüşme önergesi kabul edildi.

İktidarından muhalefetine herkes bu sorunun gerçek boyutlarıyla yüzleşmek zorundadır.

KIŞANAK: SORUNUN ÇÖZÜM YERİ MECLİS

DTP adına konuşan milletvekili Gültan Kışanak oldu. Kışanak şunları söyledi:
"Meclisin, 86 yıl aradan sonra ilk kez, adı konulmasa da Kürt sorununu gündemine alması, bu görüşmelere tarihi bir nitelik kazandırmaktadır. Bu, Kürt sorunuyla yüzleşme adına son derece önemli bir gelişmedir. Eğer soruna sivil demokratik bir çözüm aranıyorsa bunun adresi Meclis olmak zorundadır. Bu sorun yıllardır Milli Güvenlik Kurulu toplantılarında, askeri karargâhlarda konuşuldu, tartışıldı. Siyasi iktidarların ve parlamentonun iradesi ise hiçe sayıldı. Bu konuda tek söz sahibi olan güvenlik kurumları ve onların devreye koyduğu şiddet politikaları oldu. Tam 29 kez denenen isyan-bastırma yaklaşımının ve son 30 yılda yaşanan düşük yoğunluklu savaşın ardından, konunun parlamento zeminine getirilmiş olması; geç de kalınsa soruna sivil çözüm arayışlarının başlaması açısından umut vericidir.

VURAL: AÇILIMI EVİRMEDEN ÇEVİRMEDEN ANLATIN

MHP'li Vural konuşmasını şöyle sürdürdü:
Sözde barış elçileri nasıl oluyor devletin projesinin içinde oluyor. Filli durumu Türkiye'ye kabul ettirmek isteyenler var.
İktidar sahipleri gaflet, dalalet hatta ihanet içinde.
Sayın Bakan bugün hiç bir şey anlatmadı. Evirmeden çevirmeden anlatılmalı açılımın içeriği. Bir süreç diyerek Kürt insanın iradesini etkilemeye çalışmayın. Türk milleti asla bu dayatmaları hazzetmeyecek. İmralı kılavuzluğunda PKK elçilerini karşılayanlar teşrifat yapanların MHP'yi hedef alması tabidir. MHP onlar için engeldir. Etnik kimlik siyaseti ile kimseyi ötekeleştirmeyeceğiz. MHP olarak terör sorununu bitireceğiz. Analar gözyaşı dökmeyecek.

VURAL: BU FIRSAT BAŞKALARI İÇİN FIRSAT

MHP'li Oktay Vural kürsüde. Vural şöyle konuştu:
Siz bizim kaygılarımızı gözardı edip bu tartışmayı bugün yapıyorsanız bizim katkımızı beklemiyorsunuz demektir.Neden 10 Kasım da 12 Kasım değil. 12 Kasım olmamasında, 12 Kasım'ın bölücübaşının yakalanma sürecinin başlangıcı olmasının etkisi var mıdır. Fırsat denilen kimliksizleştirmeyi, bölme parçalamayı içeriyor. Bin yıllık varlığımız uçuruma sürükleniyor. Bu fırsat bizim değil tarihi emelleri ve stratejik hedeflerini yerine getirmek isteyenlerin fırsatıdır.

ABD Meclisi'nde görüşülmüş ona göre adımlar atılmaktadır. ABD Başkanın buradaki konuşmasından sonra adım adım bu proje yapılıyor. Bu projeyi bu ülke desteklemiyor. Barzani destekliyor. Millet destekliyor diyenler gelin millete soralım. Hadi gelin bakalım. Kevin Costner da destekliyor dediniz. Baktık haberi bile yoktu.

"Biz yapmazsak başkaları yapar" diyenler teslimiyetçiliklerini ortaya koymuşlardır. Lozan anlaşmasından Türkiyedeki azınlıkların kimler olduğu belirlenmiştir. Avrupa siyasetinin güneydoğui meselesini azınlık sorunu halline getirmeye çalışıyorlar.

TERÖRİSTLERİ MUHATAP ALIYORSUNUZ

Onur Öymen konuşmasına şöyle devam etti:

Kürt asıllı 100'e yakın vekil var. Onlar temsil etmiyor da terörün sözcülüğünü yapanlarla mı müzakere ediliyor
konu. Teröristleri muhattap alıyosunuz. Böyle terörü meşrulaştırıyorsunuz.

Sayın bakan açılımın içeriğyle ilgili hiç bir şey söylemedi. Açılımı yurt dışından gelenler destekliyor. Bizim bilmediğimizi onlar biliyor. Yabancılar mı yol haritası hazırlıyor. Bazı sivil toplum örgütleri var bu açılım projesinde. Bazı büyükelçiler yol haritası hazırlıyor.

TERÖRLE MÜCADELE DEĞİL MÜZAKERE PROJESİ

CHP adına Onur Öymen konuşuyor. Öymen görüşmenin 10 Kasım'da yapılmasına yönelik eleştiri ile sözlerine başladı. Öymen şunları söyledi:

Terörle mücadele değil müzakere projesi. Atatürk'ün projesine terstir. Atatürk terörü yapanlarla onların temsilcileri ile müzakare mi etti. Atatürk'ün ölüm yıldönümünde yapılan iş üzüntü verici ve hazin. Atatürk Şeyh Sait Dersim isyanları yapanlarla müzakere mi etti. Analar ağlamasın evet. Çok ağladılar. Çok şehit verildi. Çanakkalede, Kurtuluş Savaşı'nda ağladı analar. Ama analar ağlamasın diye mücadeleyi durduralım demediler.

İlk siz diyorsunuz. Çünkü terörle mücadele cesaretiniz yok. Terör bitmek üzereyken siz geldiniz. Şimdi 20 misli analar ağlıyor. 7 senede bir tek 7 günlük kara sınırı harekatı yaptınız o da engellendi. Böyle mi terörle mücadele edeceksiniz. Hükümetin bu konudaki davranışı çok yanlış ve üzüntü verici. Atatürk ülkenin savunması için yapılmadıkça savaş cinayettir der. Doğru. Ama bir de milletin topraklarına göz dikenlerin düşmanıyım der. Atatürk Şeyh Sait'le müceadele ederken de barış diyordu ama mücadelesine devam ediyordu. Kimse Atatürk'ü yanlış anlamasın.

Verilen aranın ardından İçişleri Bakanı Atalay yeniden kürsüye çıktı.
Gelin bu milli meselede ortak bir şekilde hareket edelim. AK Parti olarak iktidara geldiğimiz günden bu yana terör konusunda zafiyet içinde olmadık. Artık acıların bitmesini istiyoruz, şehit ve gazilere yenilerin eklenmesini istemiyoruz. Demokratik açılım sadece teröristle değil çatışma lobisiyle de mücadele ediyoruz. Açılım, çatışma lobisinin amaçlarını ortadan kaldıracaktır. Bölünme korkusu pompalayanlar bu çatışma lobisinin değirmenine su taşıyorlar. Güvenliğin tam olarak sağlanması, herkesin kendini eşit olarak hissettiği bir özgürlük anlayışına bağlıdır. Amacımız vatandaşlarımızın terörden arındırılmış bir ülkede yaşamasıdır. Açılımın içeriği konusunda Perşembe günü daha detaylı bir açıklama yapacağız.

SAYIN VEKİLLER BU SİZE HİÇ YAKIŞIYOR MU?

Atalay konuşmasında "ülkeye bölünme korkusu yaşatanlar" diyerek muhalefete çattı. Etnik sorunların demokratikleşmeyle aşılacağını söyledi. Muhalefet sıralarından alkışlar ve sloganlarla protesto edildi. Meclis Başkanı Şahin konuşmayı durdurarak protesto eden vekilleri "Bu size hiç yakışıyor mu?" diyerek azarladı.

MECLİS'İN PANKART SABIKASI

CHP'nin Meclis genel kurulu salonununda ilk değil. Daha önce Şevki Yılmaz'a karşı CHP'li Sabri Ergül, 13 Temmuz 1997'de pankartlı bir eylem yapmıştı. Ergül, kürsüde konuşurken bir anda yanında getirdiği ve üzerinde 'Deyyus-u Ekber Dışarı" yazılı bir dövizi açtı ve Refah Partisi sıralarına gösterdi. Bu dövizle Şevki Yılmaz'ı protesto eden Ergül nedeniyle RP'liler ile CHP'liler birbirine girdi. Ve Kavga Ergül'ün önce kulise ardından da ambulans ile gizlice Meclis'ten kaçırılması ile durdurulabildi. Ergül günlerce ölüm korkusu yaşadı.

ÖĞRENCİLERDEN PANKARTLI EYLEM

Öğrencilerde daha önce pankartlı bir protesto yapmıştı. Dinleyici locasında oturan öğrenciler "Harçlara Hayır" pankartı açarak slogan atmıştı.

CHP'DEN PANKARTLI EYLEM

Atalay'ın konuşması sırasında 10 kadar CHP'li milletvekili sıralarından ayağa kalkarak yanlarında getirdikleri karton dövizleri açtılar. Dövizlerde "Atam eserine sahip çıkıyoruz", "Atam Cumhuriyeti sen kurdun biz sahip çıkacağız" "Atam seni unutmadık, unutturmayacağız", "Cumhuriyet bilgide sağlıkta yüksek karatreli koruyucular ister" yazıyordu. Meclis Başkanı Şahin Atalay'ın konuşmasını kesmesini istedi, ardından CHP'lilere seslendi. CHP'liler dövizlere ve kollarına siyah kurdela takmıştı. Şahin dövizlerin indirilmesini, protestonun son bulmasını istedi. Ancak CHP'liler Şahin'in isteğini yerine getirmeyince oturuma ara verdi.

ATALAY'IN SÖZLERİ GERDİ

Aklı başında hiçkimse devletin resmi dili, bayrağı İstiklal Marşını tartışmıyor tartışamaz. Demorkatik açılım üniter yapımızı birlik ve bütünlüğümüzü bozacak bir içerik ihtiva etmeeycektir. AK Parti bu ülkenin her kesimini temsil eden bir Türkiye partisidir. Diğerleri bölge partisidir. Tam da bundan dolayı güvence partimiz ve hükümetimizdir. Demokratik açılımın önceliklerinden biri karşılıklı çoğulcu ve özgürlükçü bir ortamın sağlanmasıdır

Aylardır beklenen Demokratik Açılım'ın içeriğiyle ilk sözler bugün İçişleri Bakanı Beşir Atalay'dan geliyor.

Bu meselenin Meclis çatısı altında tartışarak muhalefetin de görüşlerini almak istiyoruz. Muhalefetin görevi sadece iktidarı eleştirmek değildir. Sorunların çözümü için önerilerini de sunmaktır. Çağdaş demokrasilerde muhalefet sorunnu değil çözümün parçasıdır. Hiçbir gelecek tasavvuru olmayan muhalefetin kimseye faydası yoktur. Muhalefet yapıcı önerilerini umarım bizimle paylaşır. Biz asırlardır birlikte yaşayan acı ile sevinci birlikte yaşayan bir toplumuz. Bu yıkıcı bir sorun. Gerçek ve kalıcı müdahalelerle bu sorun çözülmeli. Terör meselesi de samimiyet ve kararlıklıkla çözüleceğine inanıyoruz. Terörün sonlanması demokratik hak ve özgürlerin arttırılması milli birlik beraberliği sağlamak için Demokratik açılımı başlattık. Açılımı bir devlet politikası olarak tüm tarafların görüşlerini almaya çalışarak yürütüyoruz

GÖRÜŞME BAŞLADI

Demokratik açılım genel görüşme ön görüşmeleri başladı. Hükümet adına İçişleri Bakanı Beşir Atalay 20 dakikalık konuşmasına başladı.

CHP'NİN ÖNERİSİ REDDEDİLDİ

CHP'nin öngörüşmenin bugün yapılmaması için verdiği öneri oylamaya sunuldu. Genel kurulda yapılan oylama sonucunda CHP'nin ertelensin önerisi reddedildi.

MHP'NİN ÖNERGESİ REDDEDİLDİ

Önergeyle ilgili konuşmaların ardından oylamaya geçildi. MHP'nin açılımla ilgili genel görüşmenin bugün yapılmamasına dair grup önergesi reddedildi. Genel Kurul Demokratik Açılım'la ilgili genel görüşme ön görüşmeye başlayacak.

CHP'DEN MHP'YE DESTEK

MHP'nin verdiği önergeye CHP destek verdi. CHP adına söz alan Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, AK Parti grubunun dayatmacı bir anlayışa sahip olduğu eleştirisi getirerek, "Bugün bunu görüşürseniz Atatürk'ün gününü gölgelersiniz. Bugün yaptığınız meydan okumadır. Rövanş almadır. Bunun masum bir tarih çakışması olduğunu kimse söyleyemez" dedi.

TANSİYONU DÜŞÜRME ÇABASI BAŞARISIZ

AK Partili Doğan sözlerine açıklık getirmek için kürsüye çıktı. Doğan, "Gruplardan birinden ısrarla sen tetikçilik yapıyorsun" diye bağırdılar. Ben de tetikçiliği kimin yaptığını biliyoruz dedim, ama MHP demedim" dedi.

Doğan kendisiyle ilgili "geçmişini biliyoruz" diyen Şandır'a ise sert çıkarak, "Benim onurlu geçmişim var. Varsa bir şey gelip açıklasın. Alnı ak yüzü temiz insanlardan biriyim" dedi.

Doğan MHP'liler için sarf ettiği "CHP ağzıyla konuşmak yakışmıyor" sözünü ise savundu. Doğan, "MHP'nin üslubunu CHP'ye benzettim buna hakkım yok mu? Bu kadar sınırlayamazsınız bizi" dedi.

DARBE-TETİKÇİ TARTIŞMASI

AK Parti'li Avni Doğan konuşmasında bir siyasi grubu başka bir siyasi partinin ağzıyla konuşmakla suçladı. Tetikçilikten bahsetti. CHP'li Anadol ve MHP'li Şandır kürsüye çıkarak tepki gösterdi. Şandır, "TBMM'de tetikçilik yapmakla suçladığı grubu kimin yaptığını açıklamak durumunda. Bir siyasi grubu bir başka siyasi grubun ağzıyla konuşmakla itham etmek nasıl olur. Biz Doğan'ın geçmişini nasıl sattığınızı da biliriz" dedi.

Anadol'da kürsüye çıkarak AK Parti'li Doğan'a yanıt verdi. Anadol, "Kimse CHP'ye dil uzatma cüretinde bulunulamaz. CHP grubu içinde darbecileri alkışlayan bir tek vekil yoktur. Darbeciler 12 Eylül'ü yapanlar yaşıyor. Darbeciler yargılanacaksa önce onlar yargılansın. Size önerdik. Yetkili kurullar karar verdikten sonra karar verilecek dediniz. Bugüne kadar bir şey gelmedi. Hadi canım sende, hadi canım sende" dedi.

GERİLİM BAŞLADI

MHP'nin erteleme önerisine AK Parti'li Avni Doğan karşı çıkmak için söz aldı. Doğan'ın sözleri Kurul'daki tansiyonu yükseltti. Muhalefet partilerinden sesler yükseldi. Doğan şunları söyledi: "Hükümet barış demokratik açılım projesi getirdim diyor bunu görüşelim diyor. Hugo derki ağlama gülme bağırma dinle ve anlayın der. Dinleyin ve ağlayın. Bugün yas günü değil. Hem ölmedi kalbimde yaşıyor diyeceksiniz hem de olmaz diyecekseniz. Bugün milli birlik projesi ise bugün göjrüşülmeyecekse ne zaman görüşülecek. Bugün yanlışsa yarın da yanlış bunu görüşmek. Bu istemezük kafası. Siz istemiyorsunuz ama oradaki Kürtler istiyor. Atatürkçülük çözümsüzlüğü benimseyen paradigmaları ortadan kaldırmaktır. AK Parti bunu yapmaya çalışıyor. Biz kimseye meydan okumuyoruz. Biz karanlığa teröre yokluğa enflasyona meydan okuyoruz. Bu ülkede başka bir bayarğın yükseldiğini söylemek yanlıştır. Bir bayrak yükselir o da al bayraktır. Bunun dışında bir şey söylemek gaflettir, dalalettir. Böyle aziz bir günü istismar etmek yanlıştır.

ŞANDIR: GAFLET ÖTESİ BİR DURUM

Şandır görüşmenin ertelenmesiyle ilgili konuşmasında şunları söyledi:
"Sizin için de önemli olduğunu ifade ettiğiniz açılım hadisesini 10 Kasım'da bu meclise getirilmesinin sebebi nedir. Keyfe keder mi? Neyinizi tatmin ediyorsunuz. 11 Kasım'da yapsak ne olur. Habur da silopi de başka bayrakların kaldırılmasına sebep olan bu açılımı bayrakların yarıya indirildiği gün Meclis'e getirmek gaflet ötesi bir durumdur. Vazgeçin bundan. Bu genel görüşmenin ön görüşmelerini bugün yapmaktan vazgeçin bütün sözlerimi geri almaya hazırım."

CHP'DEN BEKLENEN ÖNERİ MHP'DEN GELDİ

MHP'li Milletvekili Mehmet Şandır demokratik açılım konusunda görüşmelerin Perşembe yapılması için önerge verdi. Kürsüye çıkan Şandır, "Açılım konusunda istenen genel görüşme kararının yanlışlığına dayanarak Danışma Kurulu'na müracaat ettik. 10 Kasım'da görüşmelerin yapılmasının mahzurlarını ifade ederek ön görüşmenin 12 Kasım Perşembe günü genel görüşmenin de gelecek Salı yapılmasını önerdik. Üç aydır konuşuluyor. Böyle bir önemli güne denk gelmesi neden" diye sordu.

GÜNDEM DIŞI KONUŞMALAR

Meclis Genel Kurulu Atatürk'ün ölüm yıldönümü nedeniyle milletvekillerinin gündem dışı konuşmalarıyla devam ediyor. AK Parti'li Avni Doğan, CHP'li Yaşar Tüzün ve MHP'li Yaşar Doğru 5 dakikalık konuşmalarıyla Atatürk'ü andı.

ÇELİK: HAMASET HAKARET VE HUSUMET

AK Partili Hüseyin Çelik muhalefetin kavga peşinde koşmakla suçladı. Genel Kurul'a girmeden önce Çelik şu açıklamayı yaptı: "Şehitlerin temiz kanı üzerinden kiryi siyaset yapılıyor ki bizim doğruları anlatmamız gerekiyor. Muhalefet üç şeye dayanıyor. Hamaset kimsenin karnını doyurmuyor. İkincisi hakaret üçüncüsü de husumettir. Burası arena değil siyaseti rekabet içinde yapacağız. ama nezaketten taviz vermemeliyiz."

ATATÜRK İÇİN SAYGI DURUŞU

Demokratik Açılım'ın görüşüleceği TBMM Genel Kurulu Atatürk'ün ölümünün 71'inci yıldönümü nedeniyle 2 dakikalık saygı duruşuyla çalışmalara başladı.

ŞANDIR: AK Parti CUMHURİYETLE KAVGALI

MHP'li Şandır öngörüşmeyi 10 Kasım'a getiren iktidarı halka şikayet etti. Şandır Meclis bahçesinde NTV'ye yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Ne hikmetse siyasi iktidar inat ediyor. Getirdikleri konu ikinci plana düşecek. Bugün Atatürk'ü konuşacağız. AK Parti'nin cumhuriyetle kavgasıdır. Ölüm yıldönümünde Kürt açılımını tartışmak bu millete haksızlıktır, saygısızlıktır."

Bugünkü öngürüşmede Atalay açılımın satırbaşlarını aktaracak. Yani paketin genel hatları çizilecek. Asıl kapışma ve tarafların meydan savaşı Perşembe günü yaşanacak.

KAHRAMANLAR GİBİ KARŞILADILAR

CHP'li Mustafa Özyürek, az önce Meclis bahçesinde bir açıklama yaptı. Özyürek "İçeriği ne özü ne kimse billmiyor. Anaların gözyaşını akıtanları kahraman gibi karşılarsanız işte o zaman analar ağlar. 1989'daki raporda misakı milli sınırlar içerisinde sorunların çözülmesini istiyorduk." diye konuştu.

LİDERLER PERŞEMBE KONUŞACAK

Asıl kıyamet Perşembe kopacak. Başbakan Erdoğan konuşmasını perşembe günü yapacak. Aynı şekilde CHP lideri Baykal ve MHP lideri Bahçeli de konuşacak. Herkes perşembe günü liderlerin düellosunu sabırsızlıkla bekleyecek.

BAŞKA KİMLER KONUŞACAK?

Atalay'ın ardından AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ve DTP Grup Başkanvekili Gültan Kışanak, partisinin görüşlerini açıklayacak.

ATALAY NELER ANLATACAK?

İçişleri Bakanı Beşir Atalay açılım ile ilgili bir konuşma yapacak. Bugüne kadar atılan somut adımları anlatacak. Sınırda karşılama ile ilgili eleştirileri yanıtlayacak. Bakan Atalay, bundan sonra atılacak adımlar ile ilgili bilgiler de verecek.

CHP GÜN DEĞİŞTİRMEK İSTİYOR

Açılıma olan tavır ve iktidarın gün olarak 10 Kasım'ı seçmesi CHP'yi çileden çıkarmıştı. Ana muhalefet görüşmeyi yaptırmamak için yasal bütün yolları deneyecek. Öngörüşmelerin 11 Kasım'da yapılması için öneri sunması bekleniyor.. MHP'nin tavrı zaten belli.. Kavgada söylenmeyeek lafları iktidara yönelten MHP, benzer üslubunu Genel Kurul'da tekrarlayacak.

Ve Demokratik açılım paketi Meclis'te.. Öngörüşme bugün saat 15.00'te başlıyor. Muhaletin eleştiri bombardımanına iktidarın nasıl karşılık vereceği merakla bekleniyor.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 14:06

İLGİLİ HABERLER