1997 yılında gerçekleştirilen özelleştirme ile sadece beyaz bir kağıt ve bankacılık ön izni olarak Zorlu Grubu bünyesine katılan DenizBank, 7 yıl gibi kısa bir sürede çok önemli bir başarıya imza atarak, 4.8 milyar dolar aktif büyüklüğü, 13 iştiraki ve 190 şubesiyle Türkiye'nin özel sermayeli 8. büyük bankası haline geldi.
Geçtiğimiz günlerde Sermaye Piyasası Kurulu'ndan halka arz iznini alan DenizBank, hisselerinin yüzde 22.24'ünü, ek satış ile birlikte toplam yüzde 25'ini halka arz edecek. DenizBank halka arz süreci kapsamında, 23 - 24 Eylül Perşembe ve Cuma günleri talep toplanacak.
DenizBank'ı yurt dışında dünyanın en büyük yatırım bankalarının başında gelen Merill Lynch ve Caib, yurtiçinde ise Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) liderliğinde, DenizYatırım ve İş Yatırım eş liderliğinde, toplam 32 aracı kurumdan oluşan geniş bir konsorsiyum halka açıyor.
Halka arz edilecek hisselerin yüzde 65'i için yurt dışı yatırımcılar hedefleniyor. Geri kalan hisselerin yüzde 30'unun yurt içindeki küçük bireysel yatırımcılara, yüzde 3.5'inin büyük çaplı bireysel yatırımcılara ve yüzde 1.5'inin Zorlu Grubu çalışanlarına satılması planlanıyor. Halka arz fiyat aralığı 2,650 - 3,100 TL olarak belirlendi ve talepler tavan fiyat olan 3,100 TL'den toplanacak, kesin satış fiyatının 3,100 TL'nin altında gerçekleşmesi durumunda aradaki fark tasarruf sahiplerine iade edilecek.
Sermaye artırımı ve ortak satış kombinasyonu ile gerçekleştirilecek halka arzda DenizBank'ın 202 trilyon olan sermayesi, 88 trilyon lira artırılarak 290 trilyon liraya çıkarılıyor. Bu sermaye artırımının 37.6 trilyon liralık kısmı iç kaynaklarda bedelsiz olarak yapılırken, bedelli artırılan kısım olan 50.4 trilyon lira mevcut ortakların rüçhan hakları kısıtlanarak halka arz ediliyor. Buna ek olarak Zorlu Holding, kendi portföyünde bulunan DenizBank hisselerinden 14.1 trilyon lira nominal değere sahip hisse senedini ortak satış yoluyla halka arz ediyor. Böylece toplamda 64.5 trilyon lira nominal değere sahip hisse senedi arz edilmiş oluyor.
DenizBank'ın halka arzı ile ilgili görüşlerini ifade eden DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş; ''İlk kurulduğumuz günlerde ne bir binamız, ne de çalışanımız vardı. Bugün 13 iştirakimiz, 4800 çalışanımız, 190 şubemiz, Avrupa ve Rusya'daki bankalarımız ile büyük bir Finansal Hizmetler Grubu haline geldik. Bu gelişimi, örneğine ender rastlanır bir başarı öyküsü olarak değerlendiriyoruz'' dedi.
Önümüzdeki dönemde, halka arzın da kazandıracağı ivmeyle, çok daha ciddi bir büyüme hedeflediklerini belirten Ateş sözlerini şöyle sürdürdü: ''Amacımız Türkiye'nin en büyük 5 bankası arasında yer almak. Bu hedefimize doğru yol alırken de bir anlamda halktan aldığımızı halka vermeyi istiyoruz. Halka açılmak, yurt dışından da hissedarlarımızın olması bizim düşümüzdü. Ve şimdi DenizBank halka açılıyor. DenizBank'ın halka arzı gerçekten ülkemiz menfaatine. Bu arzla, yabancı yatırımcıların ülkemize doğrudan ve kalıcı bir yatırım yapmalarını da sağlamış olacağız. Halka açılmamızın bir diğer güzel tarafı da, arz ile elde edilecek tutarın yaklaşık yüzde 80'inin doğrudan banka özkaynaklarına girecek olması. Bakiye tutar da yine banka portföyündeki Zorlu Enerji hisselerinin asgari %5'inin Zorlu Grubu tarafından bankadan satın alınması suretiyle bankaya geri dönmüş olacaktır. Kendi kendine şarj olan bataryalar gibi. DenizBank kendi enerjisini, kaynağını yenilemiş olacak''.
DenizBank'ın halka arzı için gerçekleştirilen yurt dışı road show çerçevesinde halen ABD'de bulunan Hakan Ateş; geçtiğimiz günlerde İngiltere, Avusturya, Almanya, İsviçre ve İtalya'da da yabancı yatırımcılar ile temaslarda bulundu.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:57