Gündem
  • 24.2.2023 16:06

Depremi ABD gemisi mi tetikledi? HAARP açıklaması...

Kahramanmaraş'ta meydana gelen çifte depremler onbinlerce insanın hayatını kaybetmesine neden oldu. Depremden önce İstanbul Boğazı'na demirleyen ABD gemisi ise özellikle sosyal medyada tartışmalara neden oldu. ABD gemisinin HAARP teknolojisiyle Kahramanmaraş depremlerini tetiklediği yönünde iddiaların ortaya atılmasının ardından uzmanlardan HAARP açıklaması geldi.

HAARP teknolojisi Kahramanmaraş depremlerinin ardından çokça konuşulan bir konu haline geldi. Kahramanmaraş'taki iki büyük depremden sonra "Yapay deprem olur mu?" sorusu gündeme geldi. Tartışma Amerikan savaş gemisinin Türkiye'ye gelmesi ve ardından İstanbul- Kağıthane'de 3,1 büyüklüğündeki deprem yaşanmasıyla başlamıştı. ABD'de toprak altını araştıran HAARP sisteminin ülkemizde "depremi tetikleyeceği" öne sürülmüştü.

BBC'de yer alan bir haberde uzmanların "HAARP teknolojisi ile deprem üretilebilir mi?' sorusuna verdiği yanıtlar aktarıldı.

HAARP'ın Program Müdürü Jessica Matthews, BBC'ye HAARP'taki cihazların doğal afetler yaratamayacağını ya da bunların şiddetini artırmayacağını söyledi.

Michigan Üniversitesi'nden iklim ve uzay araştırmaları uzmanı Prof. Aaron Ridley de "HAARP'ın hava durumunu kontrol edebileceğine dair hiçbir bilimsel kanıt" yok diyor.

HAARP iyonesferin askeri ve sivil iletişimle navigasyon sistemlerine etkisini araştırmak amacıyla kurulduğu belirtilen haberde, "İyonesferde yaşanan doğal olaylar, Dünya'dan iletilen ve GPS uyduları, Wi-Fi sistemleri, uzay araçları ve radyo iletişimi dahil modern teknolojinin birçok alanı için gerekli olan sinyalleri bozabiliyor." denildi.

Prof. Ridley, "İyonesferde radyo dalgalarını yutan ve iletişimi imkansız kılan, radyo dalgalarının kaybolduğu süreçler yaşanabilir" ifadelerini kullandı.

BBC'nin haberinde, "Bu tür durumları kestirmenin zor olması nedeniyle bilim insanları, inceleme için doğadakine benzer koşullar oluşturmak amacıyla yüksek frekanslı radyo vericileriyle iyonesferin küçük bir bölümünü ısıtıyor." denildi.

Jessica Matthews, bunun hava olaylarına yol açmadığını dikkat çekerek "HAARP'ın gönderdiği frekans aralığındaki radyo sinyalleri Dünya'daki hava koşullarını oluşturan atmosferin iki katmanında yutulmuyor" ifadelerini kullandı.

Cornell Üniversitesi'nden Prof. David Hysell de HAARP'in hava durumu üzerinde bir etkisi olamayacağını söylüyor: "İkisini aynı cümlede kullanamazsınız. Çünkü aralarında hiçbir ilişki yok."

2022'de Bulgaristan'ın Karlıova kentinde yaşanan sel felaketinden sonra da sosyal medyada HAARP'ın sorumlu tutulduğu paylaşımlar yapıldı.

2021'de Çin'de büyük yıkıma yol açan seller ve Türkiye'deki orman yangınlarından sonra da aynı şey oldu. Geçen yıl ABD'nin güney doğu kıyıları ve Karayipler'de etkili olan Ian Kasırgası'nın ardından da HAARP'la ilgili komplo teorileri üretildi.

Güncellenme Tarihi : 24.2.2023 16:27

İLGİLİ HABERLER