Bilim
  • 23.5.2013 12:27

Depremler böyle tahmin edilecek...

ANKARA - Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü ile üniversitelerin işbirliğiyle Türkiye'deki diri faylar incelerek son on bin yılda meydana gelen tüm depremler saptanacak.
          AFAD Deprem Dairesi Başkanı Murat Nurlu, AA muhabirine,geçen yıl başlatılan Ulusal Deprem Araştırma Programı kapsamında MTA koordinesindeki paleosismoloji çalışmalarına başkanlık olarak destek verdiklerini söyledi.
     Çalışmayla son on bin yılda meydana gelen depremlerin yeri, zamanı, büyüklüğü ve yol açtığı hasarlar konusunda araştırma yapılacağını dile getiren Nurlu, depremler konusunda 1900 yılı öncesinin net bilinmediğine işaret etti.
     Nurlu, depremle ilgili 1900'den önceki verilerin "tarihsel", sonraki dönemin de "aletsel" olarak adlandırdığını belirterek, "Bu tarihten öncesinde aletlerle ölçüm olmadığından, depremler sözlü bildirimlerle kayıtlara geçirilmiştir. Mesela sadece 'Şu zamanda, şurada çok büyük hasara neden olan deprem meydana geldi' şeklinde bilgiler mevcuttur" diye konuştu.
    
     -Deprem araştırmaları için eksik parçalardan biri tamamlanacak-
    
     MTA Genel Müdürlüğünün Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında Türkiye'nin 1/250.000 ölçekli diri fay haritasını hazırladığını anımsatan Nurlu, şu anda paleosismoloji çalışmaları kapsamında da diri faylar üzerinde hendekler açılarak örnekler alındığını anlattı.
     Bu önemli çalışmayla farklı derinliklerden alınan örnekler sayesinde fayın şimdiye kadar ürettiği tüm depremlerle ilgili bilgilerin elde edileceğini vurgulayan Nurlu, şunları kaydetti:
     "Fayın kaç kez ve hangi dönemsel aralıklarla harekete geçtiği, fay üzerinde meydana gelen depremlerin büyüklüğü gibi çok detay bilgilerin elde edilmesiyle, geleceğe ışık tutabilmeyi umuyoruz. Araştırma sonucunda bir fayın örneğin 200 senede bir harekete geçtiği belirlenirse ve en son 1900 yılında harekete geçmişse, 'yaklaşık 2100'de tekrar deprem meydana gelebilir' denilebilecek. Çalışmayla, deprem araştırmaları için eksik parçalardan biri tamamlanacak."
     Nurlu, Türkiye'deki tüm fayların, program dahilinde 2023 yılına kadar inceleneceğini sözlerine ekledi.

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:05

İLGİLİ HABERLER