Gündem
  • 15.11.2012 12:47

Dersim ve Seyit Rıza için kanun teklifi

Aygün'ün teklifi, ''1937'de idam edilen Seyit Rıza ve oğlu Resik Hüseyin, Uşene Seyit, Aliye Mirze Sili, Civrail Ağa, Hasan Ağa, Fındık Ağa ve Hesene İbrahim'in itibarlarının iade edilmesini'' içeriyor.
      Teklifin gerekçesinde, ''Dersim 1938 büyük bir katliamdır. Etkileri bugün de devam etmektedir'' denilerek, 15 Kasım 1937'de Elazığ Örfi Mahkemesi kararıyla idam edilen Seyit Rıza ve 7 kişinin, bu yıl içinde ortaya çıkan yeni resmi belgelerle, masumiyetinin kanıtlandığı ifade edildi.
      Gerekçede, ''Teklifimizde amaç; 75 yıl sonra da olsa idam edilenlerin halk nezdinde zaten var olan itibarlarının resmen iadesi ile bir haksızlığın ortadan kaldırılmasıdır. Böylece Dersim'de 1937-1938'de öldürülen tüm insanlarımızın ruhları bir parça rahat edecektir'' denildi.
     
     Muhabir: Meltem Yılmaz
     Yayıncı: Sefa Salantur
 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 11:09

İLGİLİ HABERLER