DERVİŞ’TEN OLAY SÖZLER:ENFLASYONU DÜŞÜRMEK İÇİN YETERLİ GÜVEN ORTAMI YOK !
KAYNAK : Haber Vitrini
İSTANBUL- Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Derviş, Türkiye’nin AB’ye uyum sürecine hız vermesi gerektiğini belirterek, “Başka seçeneğimiz yok” dedi. Derviş, AB tercihinin yabancı yatırım miktarını ikiye katlayacağını da kaydetti.
Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne entegrasyonu konusunda “Seçeneğimiz olduğunu düşünmüyorum. Seçmemiz gereken çabuk ve dinamik olmamızdır”dedi. Derviş, Yabancı Sermaye Derneği’nin yemeğindeki konuşmasında, “Türkiye AB’nin parçası olacağını, Avrupa Birliği’ni sosyal olarak tercih ettiğini gösterebilirse, bu bile tek başına gelecek yatırım miktarını ikiye katlayacaktır” diye konuştu.
TAM ENTEGRASYON ŞART
Avrupa Birliği’ne tam entegrasyonun önemine dikkat çeken Derviş, AB’nin doğuya doğru kaydığını ve 5 ila 6 yıl sonra karşımızda çok daha büyük bir AB göreceğimizi vurguladı.
Derviş ayrıca, üye bir Türkiye’nin birliğin Ortadoğu, Asya ve Akdeniz’e açılmasına çok büyük katkı sağlayacağını kaydetti.
Derviş, AB ile müzakerelerde somut noktalara doğru ilerlemeye devam edilmesi durumunda, Türkiye’ye gelecek yabancı sermaye miktarının en az ikiye katlanacağını söyledi.
ORTA VADEYE BAKILMALI
Derviş, “Türkiye ortalama bir performansla yılda 5-6 milyar dolar, yüksek bir performansla 8-9 milyar dolar yabancı sermaye çekebilir” dedi. Yabancı yatırımlar ve Türkiye’nin büyümesi konusunda görüşlerini dile getiren Derviş, şunları kaydetti:
“Biz orta vadeye bakmalıyız. Zaten doğrudan yabancı yatırımlar için de en önemli şey bu. Çünkü yabancı yatırımcılar sadece bugüne bakmaz, en azından orta vadeye bakar ve daha da geleceğe bakar. Bu çerçevede üretim kapasitesi, istihdam bizim için çok önemli. Bunları birleştirme konusunda orta ve uzun vadeli olarak bakacağız.”
BÜROKRASİDE PARÇALANMIŞLIK SÜRÜYOR
Derviş, bürokrasinin parçalanmışlığına yönelik uyarılarını da yeniledi. Derviş, hala eşgüdüm sorunları olduğunu, bürokrasinin parçalanmış olmaya devam ettiğini söyledi. Derviş, sorular üzerine ise, bundan bir yıl önce geldiği zaman yaptığı toplantılara bürokrasinin tüm birimlerinin katıldığını, büyük bir ümit olduğunu belirtirken, “Ancak bugün bir toplantı yapsam bütün birimler katılır mı bilemiyorum” dedi.
Derviş, iyi bir yöneticinin bütün birimleri iyi organize eden bir yapıda olması gerektiğini de sözlerine ekledi. Konuşmasında vergi sisteminin tamamen değiştirileceğini, Maliye’nin bunu 2003’e yetiştirmeye çalıştığını söyledi.
BORÇ YÜKÜ HALA YÜKSEK
Derviş, vergi sistemi değiştirilirken hala borç yükü sorunumuzun yüksek olduğunu ve faiz dışı fazlaya dikkat edilmesi gerektiğini de vurgulayarak, vergide özel teşviklerin olmamamsı gerektiğini belirtti. Derviş, önemli olanın geniş tabana yayılmış düşük oranlı vergi sistemi olduğunu kaydetti.
ENFLASYON VERİLERİ UMUT VERİYOR
Derviş, son 3-4 aydır yirmi yılın en düşük enflasyon rakamlarına ulaşıldığını kaydederken; enflasyonun daha da aşağıya çekilmesi için yeterli güven ortamının henüz olaşmadığı uyarısında bulundu.
Derviş, Türkiye’nin daha istikrarlı bir makro ekonomik dengeye ihtiyacı olduğunu, güven eksikliğinin kısmen giderildiğini ancak yapılması gereken çok şey olduğunu ifade etti.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 17:11