
"DEVLET İSTİHBARAT TOPLAMAK İÇİN DİNLEME YAPAR"
Bakan Yıldırım: Devlet istihbarat toplamak için dinleme yapılabilir. Emniyet, MİT, Jandarma dinleme yapabiliyor. Yasa dışı her tür dinleme suçtur. Cezası vardır. Dinlenen kişi yada kurum hakkında elde edilen bilgiler de delil olarak kullanılamaz. Telekomilikasyon İletişim Başkanlığı'nda dinleme diye birşey yok. Dinlemeyi yapacak kurumlara izin vermek için vardır. İstihbarat teşkilatlarının mahkeme kararlarıyla yapılacak dinlemenin uygun olup olmadığının denetlemesini yapacak bir merkezdir. Bu kurum keyfi bir iş yapmaz. Devletin kurumları bile keyfi dinleme yapamaz. Birileri böyle bir kuruma ne gerek var diyebilir. Dinlemelerde daha önce koordinasyon ekiskliği vardı. Dinleme mecbur kalınırsa, insanlara karşı bir suç işlenmesi ihtimali halinde başvurulacak bir imkandır. Bunu hoyratça herşey için kullanmak asla kabul edilemez. Yasa dışı bir işiniz yoksa istediğiniz kadar konuşabilirsiniz. Benim dediğim budur. Durup dururken beni, sizi niye dinlesin bu kurumlar?
Türkiye'de yılda 105 milyar dakika telefon görüşmesi yapılıyor.
İnsanların dinleme korkusu var ama bin kişide bir kişi bile dinleyemezsiniz. Haberleşme altyapısı felç olur. Binlerce insan bu konuda çalışması gerekir. Herkesin dinlenmesi teknik ve fiziki olarak imkansız.
Bu dinleme konusunu uçsuz bucaksız bir korkuya dönüştürmek milletimiz için haksızlık olur.
Anayasa Mahkemesi kararını vermiştir. Onun gerekçeli kararı yayınlanacak bizde gereğini yapacağız. Amacımız vatandaşlarımızın istediği yolla istediği iletişimi kurması.
ERGENEKON SORUŞTURMASI
Davalar görülüyor. Davalarda iddialar var. İddialar ispatlanmadıkça doğruluğunu bizim kabul etmemiz uygun olmaz. davaların soruşturma evresi gizlidir. Birinci dakkadan başlıyor, mahkemeye çıkıncıya kadar herşey konuşuluyor.