Meclis Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu’na bilgi veren Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen, 5000 memurdan, konut edindirme yardımı adı altında kesilen 398 trilyon liranın sadece kaydının olduğunu, paranın ise izinin bulunmadığını söyledi.
Ergezen, sadece keşif bedeli artışına olanak sağlayan ihale kanunu maddesinin kötüye kullanılmasıyla 710 milyon dolarlık zarar belirlediklerini söyledi. Ergezen, Bodrum’da halen 5 kata kadar verilen imar izninin de iptal edileceğini açıkladı.
Dün, Enerji Bakanı Hilmi Güler’den doğalgaz ve elektrik alımlarıyla ilgili pek çok yolsuzluk suçlaması dinleyen Meclis Komisyonu bugün de bayındırlık bakanı Zeki Ergezen’den çarpıcı bilgiler aldı.
Bakanlığının önceki dönemle ilgili işlemleri hakkında bilgi veren Ergezen, 5 bin memurdan kesilen 398 trilyon liranın kayıp olduğunu açıkladı. Ergezen tıpkı Zorunlu Tasarruf Fonu’nda olduğu gibi, konut edindirme yardımı hesaplarında 5 bin memurun 398 trilyon lirasının kaydının bulunduğunu, ancak paranın izine rastlanmadığını söyledi.
KEŞİF ARTIŞININ ZARARI 710 MİLYON DOLAR
Türkiye bütçesinin üçte birinin yolsuzluğa, üçte birinin israfa gittiğini, geriye kalan üçte birinin de ancak diğer işlere ayrılabildiğini söyleyen Ergezen, ihale yolsuzluklarıyla da ilgili bilgi verdi.
En büyük zararın keşif bedeli artışlarından kaynaklandığını vurgulayan Ergezen şunları söyledi:
“Eski ihale yasası yüzde 30 artırma imkanı vermesine rağmen keşif artışlarının yüzde 500’lere kadar ulaştığını saptadık. Keşif artışı yoluyla yapılan yolsuzluğun tutarı hesaplamalarımıza göre 710 milyon dolar civarında.”
3 ilde 15 trilyon yolsuzluk bakanlığının verdiği toplam 19 katrilyonluk ihaleleri incelemeye çalıştıklarını anlatan Ergezen, İstanbul, İzmir ve Samsun’u pilot bölge seçtiklerini, şu anda bu kapsamda 200 dosyanın mercek altında olduğunu açıkladı.
Ergezen, bakanlığın yaptığı inşaatlardan 37 tanesinde 13 trilyon, 5 tanesinde de 3.2 trilyonluk liralık yolsuzluk saptandığını belirtti.
TOPLU KONUT YOLSUZLUĞU
Bayındırlık Bakanı Ergezen, Toplu Konut İdaresi’ndeki yolsuzluklarla ilgili olarak da Bahçeşehir Konutları’nı örnek verdi. Ergezen, bir dönem çok tartışılan bu konuyla ilgili olarak da çok çarpıcı suçlamalarda bulundu:
“Metrekaresinin birim fiyatı 230 milyon lira olan arsaları Emlak Konut’a 950 milyon liraya satmışlar. önce Toplu Konut İdaresi’nden almışlar, sonra Emlak Konut’a 4-5 katı fiyata satmışlar. Bu da yetmemiş aynı kişiler Bahçeşir konutlarının yapımını da üstlenmişler” dedi.
İSTANBUL’DA 980 BİN RİSKLİ BİNA RUHSATSIZ
Deprem Konutları ihalelerinde müteahhitlerden kaynaklanan yolsuzluk saptanmadığını söyleyen Ergezen, İstanbul’da deprem riski taşıyan binalardan, 980 bin tanesinin ruhsatsız olduğunu açıkladı. Güneydoğu’da da inceleme yaptırdıklarını söyleyen Ergezen, gelen raporda “Binaların minimum dayanıklılık düzeyinde olduğunun ancak yıkılmasına gerek olmadığının” belirtildiğini söyledi.
İmar yolsuzluklarıyla da ilgili bilgi veren Bayındırlık Bakanı, fay hattı üzerinde bulunan merkezlerde 5 katlı imar planı çalışmasına son verdiklerini, bugüne kadar verilen imar izinlerinin de iptal edileceğini duyurdu.
Ergezen büyük tartışmalara neden olan Bodrum’da 5 katlı yapılaşmaya izin verecek imar çalışmasının da durdurulduğunu söyledi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:06