Asayiş
  • 8.2.2010 16:24

DİNK DURUŞMASINDA GİZLİ TANIK SKANDALI

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin 5'i tutuklu 20 sanık hakkında açılan davanın 12. duruşmasında resmen bir skandala imza atıldı.

Trabzon Emniyeti mahkemenin istediği Erhan Tuncel ile ilgili telefon görüşme dökümlerini 'personele ait kişisel bilgi ve telefonların deşifre olmaması, istihbarat zafiyeti yaşanmaması'nı gerekçe göstererek göndermedi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada mahkeme başkanı Erkan Canak, Emniyet Genel Müdürlüğünden, bir süre önce İstihbarat Daire Başkanlığı görevi askıya alınan ve mahkeme kararıyla tekrar görevine dönen Ramazan Akyürek imzalı yazılar ile Trabzon Emniyet Müdürlüğü ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından gelen yazıları okudu.

AKYÜREK İMZALI GİZLİ BELGE

Başkan Canak, Ramazan Akyürek'in Emniyet Genel Müdürlüğü'nden mahkemeye 9 Ekim 2009 tarihinde gönderdiği bir yazıda, ''yazı eklerinde devletin güvenliğini tesis etmek amacıyla açıklanması gizli olan bazı belgeler bulunduğu ve bu belgelerin incelendikten sonra imha edilmesi gerektiği'' konusunda uyarısına değinerek, bu belgelerle ilgili ''naip hakim'' tayin edeceğini ve davayla ilgisi olan belgeleri inceleyip dosyaya ekledikten sonra ilgisiz belgeleri iade edeceğini ifade etti.

ERHAN TUNCEL'İN TELEFON GÖRÜŞMELERİ GÖNDERİLMEDİ

Trabzon Emniyet Müdürlüğünden gelen bir yazıda ise ''Hrant Dink cinayetinin işlendiği tarihten bir süre önce ve sonrasında, sanık Erhan Tuncel'in Trabzon Emniyet Müdürlüğünde görevli polislerle yaptığı telefon görüşmelerinin kendilerinden istendiği, bu taleple ilgili 'personele ait kişisel bilgi ve telefonların deşifre olmaması, istihbarat zafiyeti yaşanmaması' nedeniyle istenen belgelerin gönderilmediği'' ifadesinin yer aldığı okundu.

HAYAL'İN TEKNİK TAKİBİ YAPILDI ANCAK

Başkan Canak, yine Trabzon Emniyet Müdürlüğü'nden gelen bir yazıda, ''cezaevinden çıktıktan sonra sanık Yasin Hayal'in teknik takibinin yapıldığı belirtilerek, Hayal'in Bursa'ya gittiği ve suç işlediğine dair delil elde edilemediğinden teknik takibe ilişkin belgelerin imha edildiği''nin belirtildiğini kaydetti. Canak, yazıda, ''Hayal'in Van ve Elazığ'a gittiğine dair bilgi ve belgenin de bulunmadığı'' belirtilerek, ''Erhan Tuncel tarafından da kendilerine böyle bir bilginin aktarılmadığı'' ifadelerinin yer aldığını dile getirdi.

155 HATTINA GELEN SUİKAST İHBARLARI

Trabzon Emniyet Müdürlüğünden gelen başka bir yazıda ise ''155 hattına yazar Orhan Pamuk ve Trabzon'daki Santa Maria Kilisesi'nin rahibi ile eşine yönelik eylem yapılacağına ilişkin çok sayıda ihbarın geldiği''nin de yer aldığı belirtilerek, ''ihbarlara yönelik olarak adı geçen kişilerin ifadesinin alındıktan sonra serbest bırakıldıkları''nın kaydedildiği okundu.

Söz alan Hrant Dink'in ailesinin avukatlarından Bahri Belen, gelen evrakları inceledikten sonra beyanda bulunmak için süre istedi.

Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığından Ramazan Akyürek imzalı gelen yazılarda, ''bunlar gizlidir'' uyarısının bulunduğunu ifade eden Belen, ''Devletin güvenliğini ilgilendiren durumlar hariç, suça ilişkin hiç bir kanıtın gizli olamayacağı açıktır. Bu konuda Ramazan Akyürek'in bu yazılarının kaile alınmaması gerektiğini düşünüyoruz'' dedi.

TUNCEL'DEN SAVUNMA

Duruşmada söz hakkı isteyen tutuklu sanık Erhan Tuncel, ''8. celsede geçen birçok konuşmasının tutanaklara eksik ve yanlış geçirildiğini'' savunarak, savunmasından oluşan 22 sayfalık dilekçe, çeşitli krokiler, bazı gazetecilerin cinayetle ilgili köşe yazılarının örneği, başkan Erkan Canak'ın yazdığı bir kitapta geçen ''etkin pişmanlık'' konulu bazı bölümlerin fotokopisi ve etkin pişmanlıkla ilgili çeşitli hukukçuların görüşlerinin yer aldığı bir kitabın 60 sayfalık fotokopisini mahkemeye sundu.

''Terör örgütü yöneticisi'' olarak yargılandığını hatırlatan Tuncel, BBP ile Alperen Ocakları'nın ''Hrant Dink'in öldürülmesi olayını tasvip etmesinin mümkün olmadığını'' ifade etti. Duruşma salonunda bulunan ve BBP yöneticileri olduklarını söylediği Yaşar Cihan ve Halis Egemen'e soru sormayı talep eden Tuncel, talebin kabulü üzerine, sırayla heyet önüne çıkarılan Cihan ve Egemen'e, ''BBP'de üst düzey yöneticisiniz. Böyle bir cinayeti tasvip ediyor musunuz?'' dedi.

Soruyu yanıtlayan Cihan, ''Bu cinayeti herhangi bir siyasi partinin tasvip etmesi mümkün değildir'' ifadesini kullanırken, ''Egemen de, ''BBP olarak kesinlikle ve kesinlikle insan hayatına kast edecek bir oluşumun içinde olamayız. Peygamberimizin dediği gibi, 'Yaratılanı sev, yaratandan ötürü'. İnsan hayatına kasıtla ülke yönetilmez'' diye konuştu. Mahkeme Başkanı Canak, duruşmaya 1 saat öğle arası arası verdi.

HRANT DİNK DAVASI NOTLARI

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklardan Ogün Samast, Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Ahmet İskender ve Ersin Yolcu katıldı. Aralarında Osman Hayal ve Mustafa Öztürk'ün bulunduğu bazı tutuksuz sanıklar da duruşmada hazır bulundu.

Hrant Dink'in eşi Rakel Dink ve ailesinin yanı sıra, BDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, Brüksel ve Paris Barosu başkanlıklarını temsilen avukatlar da duruşmayı izlemek üzere Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesine geldi.

Ayrıca öldürülen gazeteci Abdi İpekçi'nin kızı Nükhet İpekçi, öldürülen savcı Doğan Öz'ün eşi Sezen Öz ile yazar Adalet Ağaoğlu'nun da izleyici olarak katıldığı duruşma nedeniyle çevrede geniş güvenliklik önlemleri alındı. Bugünkü duruşmada dinlenecek olan gizli tanığın vereceği ifadelerle davaya yön vermesi bekleniyor.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 10:32

İLGİLİ HABERLER