
DİNK'İN KATİL ZANLISI CİNAYETİ İŞLEDİĞİ ZAMAN 17 YAŞINDAYMIŞ
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink suikastına ilişkin 8'i tutuklu 19 sanığın yargılandığı bugünkü dava yine gergin geçti. Mahkeme, katil zanlısı O.S'nin yaşının cinayet tarihinde 17 olduğuna karar verdi.
İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşma gergin başladı. Salona getirilen sanık O. S. müdahil avukatlara hakaret etti.
Duruşmada cinayetin azmettiricisi olmakla suçlanan sanık Yasİn Hayal ve avukatı Fuat Turgut, Dink ailesine ve müdahil avukatlara yönelik sözlü tacizde bulununca salondan çıkarıldı.
Bugünkü duruşmada 8'i tutuklu 19 sanıklı davada 15 kişinin sorgusu tamamlandı.
Katil zanlısı O.S'yi İstanbul'a yolcu ettiği belirtilen sanık Ersin Yolcu ifade verirken polis muhbiri olduğu iddia edilen Erhan Tuncel tarafından konuşmaması yönünde uyarılınca, Erhan Tuncel salondan çıkarıldı.
Sanıklardan Ahmet İskender ifadesinde "Yasin Hayal'in, Hrant Dink cinayetinden 2 ay önce Orhan Pamuk'u öldürme planları yaptığını, sonra ibrenin Hrant Dink'e döndüğünü" söyledi.
Ahmet İskender, "Yasin Hayal'in, O.S.'ye silah verdiğini gördüm, ama ne amaçla olduğunu bilmiyordum" dedi.
Cinayet sırasında O.S'nin yaşı 17
Tutuksuz yargılanan Büyük Birlik Partisi Trabzon İl Başkanı Yaşar Cihan da ifadesinde Yasin Hayal'in partideki kaydının iddia edilenin aksine cinayet sonrasında silindiğini söyledi.
Hakimin sanıklarla ilgili olarak "sözünü dinlerler mi" sorusunu "evet dinlerler" diyerek cevapladı.
Duruşmanın sonunda cinayet günü sanık O.S.'nin yaşının 17 olduğuna karar verildi.
Açıklanan ara kararda müdahil avukatların Trabzondaki davaların ana dava ile birleştirilmesi ve Hrant Dink'in cinayet öncesinde valilikte ifade verdiği sırada odada bulunan iki kişinin kimliklerinin açıklanması talebi reddedildi.
Mahkeme, Yasin Hayal ile ilgili cinayet öncesi tutulan resmi kayıtların, sanık Mustafa Öztürk'ün telefon kayıtlarının ve sanık Erhan Tuncel'in okulla ilgili devamsızlık durumunun dosyaya dahil edilmesini kabul etti.
Sanıkların tutukluk hallerine devam kararı verilen duruşmanın 5'inci duruşması ise 28 Nisan'da yapılacak.
Duruşmayı Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Zafer Üskül'ün de aralarında bulunduğu bazı AK Parti ve CHP milletvekilleri de izledi.
Kendilerini 'Hrant Dink Duyarlılık Grubu' olarak adlandıran Dink'in arkadaşları da duruşma sırasında dışarıda protesto gösterisinde bulundu.
Dink'in ailesinin avukatı Çetin: "Taleplerimizi karşılamıyor" Duruşmayı izleyen Dink ailesi, adliyenin ön bahçesine getirilen minibüse binerek adliyeden ayrıldı.
Duruşma çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Dink ailesinin avukatı Fethiye Çetin, duruşmanın sesli ve görüntülü olarak kayda alındığını hatırlatarak, bu kayıtların çözülmüş hallerinin tutanak şeklinde kendilerine verildiğini kaydetti.
Duruşmada, tutanak niteliğindeki bu sesli ve görüntülü kayıtların kendilerine verilmesini talep ettiklerini dile getiren Çetin, mahkemenin bu talebi reddettiğini bildirdi.
Tutuklu sanıkların tahliye taleplerinin reddedildiğini anlatan Çetin, bazı tutuksuz sanıkların duruşmadan vareste tutulmasına ilişkin taleplerin ise kabul edildiğini söyledi.
Çetin, geçen celse başka illerdeki bazı davaların bu dava ile birleştirilmesi konusundaki taleplerinin reddedildiğini hatırlatarak, bu karardan vazgeçilmesini istediklerini, ancak bunun yine reddedildiğini kaydetti.
Dava dosyasından Yasin Hayal'in fiziki takibe alındığının anlaşıldığını ve bu kayıtların dosyaya getirilmesini istediklerini belirten Çetin, bu taleplerinin kabul edildiğini söyledi.
Çetin, bir basın mensubunun, "Kararların toplamından memnun musunuz?" sorusu üzerine de "Hayır. Onu çok açıklıkla söyleyebilirim ki taleplerimizi karşılamıyor bu kararlar" dedi.
O.S. avukatlara küfretti
Duruşma öncesinde müdahil avukatları salondaki yerlerini alırken, tutuklu sanıklardan O.S.'nin müdahil avukatlara küfür ettiği öne sürüldü.
Tutuklu sanıklardan Yasin Hayal'in avukatı Fuat Turgut'un ise salonda Ermenilere yönelik söylediği bazı sözlerinden dolayı Mahkeme Başkanı tarafından uyarıldığı kaydedildi.
"Ergenekon soruşturması" olarak bilinen soruşturma kapsamında daha önce gözaltına alınarak mahkemece serbest bırakılan avukat Turgut, duruşma öncesinde, soruşturmaya ilişkin hazırladığı 2 sayfalık metni basın mensuplarına dağıttı.
Duruşmanın yapıldığı adliyeye getirilen diğer davaların sanıklarından bazılarının da nezarete alınırken "Hepimiz Hrant'ız" şeklinde slogan attığı duyuldu.
Verilen arada basın mensuplarının sorularını yanıtlayan CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, içeride yaşananları, gizlilik kararı gereği açıklayamayacağını ifade etti.
Mengü, "Ancak biz CHP'nin Hrant Dink davasını izlemekle görevli komisyon üyeleri olarak, gerek bu davanın selameti açısından, gerekse İçişleri Bakanlığı'nın emniyet mensupları hakkında açtığı soruşturmanın selameti açısından, eski Trabzon Emniyet Müdürü olan şu anki İstihbarat Dairesi Başkanı'nın, Trabzon Jandarma Komutanı'nın, İstanbul Emniyet Müdürü'nün ve İstanbul İstihbarat Şube Müdürü'nün behemehal ve süratle açığa alınmasını istiyoruz. Eğer bu adı geçenler açığa alınmaz ise ne bu davanın yargılaması selametle sonuçlandırılır, adalet yerini bulur ne de açılan soruşturma neticeye varır" dedi
Geniş güvenlik
Fail O.S.'nin de aralarında bulunduğu 19 sanığın yargılandığı davanın duruşması öncesi Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi ve çevresinde güvenlik önlemleri alındı.
Adliye çevresinde polislerce bariyerler kurularak adliyenin bulunduğu bölgeye girişin tek sokaktan yapılması sağlandı. Adliyeye girişlerde de üst araması ve kimlik kontrolleri yapıldı.
Çok sayıda polisin görev yaptığı önlemler çerçevesinde adliyenin yanında bulunan otoparka da sivil araçlar alınmadı.
Duruşma nedeniyle Hrant Dink'in eşi Rakel Dink ile kızı Sera Dink de adliyeye geldi.
İDDİANAMEDEN
İstanbul Cumhuriyet Savcıları Selim Berna Altay ile Fikret Seçen tarafından hazırlanan iddianamede, sanıklardan Erhan Tuncel'in, "Hrant Dink'in öldürülmesine azmettirmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis, "terör örgütünün yöneticisi olmak", "patlayıcı madde imal etmek", "patlayıcı madde atmak", "mala zarar vermek" ve "6 kişinin yaralanmasına neden olmak" suçlarından da 22.5 ile 48 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyor.
Yasin Hayal'in "Hrant Dink'i öldürmeye azmettirmek" suçundan müebbet, "terör örgütünün yöneticisi olmak", "Ferit Orhan Pamuk'u tehdit etmek" ve "ruhsatsız silah bulundurmak" suçlarından 18 ile 30 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması öngörülen iddianamede, O.S.'nin de"Hrant Dink'i öldürmek" suçundan 18 yaşından küçük olduğu da dikkate alınarak 18 ile 24 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması, ayrıca "terör örgütüne üye olmak" ve "ruhsatsız silah taşımak" suçlarından 8.5 ile 18 yıl arasında hapisle cezalandırılması talep ediliyor.
Sanıklardan Mustafa Öztürk, Tuncay Uzundal, Zeynel Abidin Yavuz, Ahmet İskender ve Ersin Yolcu'nun da "Hrant Dink'in öldürülmesi eylemine yardım etmek" ile "terör örgütüne üye olmak" suçlarından 22.5 ile 35 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, Yaşar Cihan ve Halis Egemen hakkında da "terör örgütüne yardım etmek" suçundan 7.5 ile 15 yıl arasında hapis cezası isteniyor.
İddianamede, Salih Hacısalihoğlu, Alper Esirgemez, İrfan Özkan, Osman Alpay, Erbil Susaman, Numan Şişman, Şenol Akduman ve Veysel Toprak'ın da "terör örgütüne yardım etmek", "ruhsatsız silah taşımak" ve "suçluyu gizlemek" suçlarından 7.5 ile 16 yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları talep ediliyor.
Sanıklardan Yasin Hayal'in eniştesi Coşkun İğci hakkında düzenlenen iddianamede de bu sanığın "Hrant Dink'in öldürülmesine yardım etmek" ve "terör örgütüne üye olmak" suçlarından 22.5 ile 35 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istenmiş, dosya daha sonra ana dava ile birleştirilmişti.
Dink suikastı
Agos Gazetesi'nin Ermeni asıllı Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, 19 Ocak 2007'de İstanbul Şişli'deki Halaskargazi caddesinde bulunan gazete binasının girişinde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti.
17 yaşındaki katil zanlısı O.S., 20 Ocak'ta Samsun Otogarı'nda yakalanmıştı.