Bilim
  • 6.9.2007 17:36

DİNOZORLARIN NASIL YOK OLDUĞUNA DAİR YENİ TEORİ

LONDRA (CİHAN)-Amerikalı ve Çek uzmanlardan oluşan bir ekip, Dünya'ya çarparak dinozorların yok olmasına yol açtığı düşünülen bir göktaşının, bundan 160 milyon yıl önce meydana gelen dev bir göktaşı çarpışmasının etkisiyle dağılan parçalardan biri olduğunu ileri sürdü.

BBC'nin haberine göre, Bilim dergisi Nature'da yayımlanan araştırmada, Güneş Sistemi sıralamasında Dünya'dan sonra gelen Mars ile Jüpiter arasında o dönemde varolan bir göktaşı kuşağının koşulları bilgisayarlar yardımıyla modellendi.

Uzmanlar, Dünya'ya çarpan göktaşının bu bölgede parçalanan 170 kilometre çapındaki bir göktaşının parçası olması ihtimalini yüzde 90 olarak hesapladı. Bilim adamları, iki göktaşının çarpışmasının Güneş Sistemi'nin dört bir yanına taş parçaları fırlamasına yol açtığına, bunlardan birinin de Meksika'daki Yukatan Yarımadası yakınlarına düştüğüne inandıklarını bildirdi.

Araştırmacılar, başka parçacıkların da Ay, Venüs ve Mars'a çarptığına ve bu şekilde bariz şekilde gözlemlenebilen kraterlerin oluştuğuna işaret etti.

ABD'nin Kolorado eyaleyindeki Güneybatı Araştırma Enstitütüsünden Dr Bill Bottke, BBC'ye yaptığı açıklamada "Bu çarpışmayı izleyen parçalanmanın neden olduğu göktaşı yağmuru ile 65 milyon yıl önce dinozorları yer yüzünden sildiği düşünülen çarpışma arasında doğrudan bağlantı olduğuna inanıyoruz." dedi.

Daha önce yapılan araştırmalarda da, son 100-200 milyon yıl içinde Dünya'ya çarpan göktaşlarının sayısının daha uzun vadeye göre neredeyse iki kat arttığı yönünde görüşlere yer verilmişti.

Dr. Bottke ve ekip arkadaşları, araştırmalarında, bu artışın 160 milyon yıl önce Mars ve Jüpiter arasında yörüngedeki 170 kilometre çapında dev bir asteroidin yoluna kendisinin yarısından küçük bir başkasının çıkmasıyla meydana gelen çarpışmanın tetiklediğini kanıtlamaya çalışıyorlar.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 16:30

İLGİLİ HABERLER