DIŞİŞLERİ BAKANI GÜL:"MİLLİ GÖRÜŞ VE GÜLEN'İN OKULLARININ DEVLET PROTOKOLÜNE ALINMASINA İLİŞKİN GENELGE İLK DEĞİLDİR"
MUAMMER TAN
ANKARA- Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Milli Görüş ve Fethullah Gülen'e ait okulların devlet protokolüne alınmasına ilişkin genelgeyi, "Bu tür genelgeler ilk değildir" şeklinde değerlendirdi.
Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen ve Irak'ın savaş sonrası politik geleceğinin ele alındığı toplantıya katılan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye'ye döndü. Gül'ü taşıyan Başbakanlığa ait Ata uçağı saat 12.30'da Esenboğa Havalimanı'na indi. Gül, Riyad'da gerçekleşen ve Irak'a komşu 6 ülkenin dışişleri bakanlarının katıldığı toplantıya ilişkin açıklamalarda bulundu. Toplantıda, Irak'ın geleceğine ilişkin görüş alışverişinde bulunduklarını ve ortak bir bildiri hazırlandığını belirten Gül, bu bildiride Irak'ın yeniden yapılandırılması, toprak bütünlüğünün korunması ve bir an evvel sivil yönetime geçilmesi hususunda maddeler yer aldığını kaydetti. Toplantının tekrar biraraya gelmek üzere dün gece sona erdiğini ifade eden Gül, ziyaret vesilesiyle Kuveyt, Suudi Arabistan ve Bahreyn dışişleri bakanları ile biraraya gelerek bölgesel konular ve turizm alanında görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi. Gül, Türkiye'nin Arap ülkeleri açısından cazip bir ülke haline geldiğini ifade etti.
Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Gül, 'Suriye Dışişleri Bakanı ile bir temasta bulundunuz mu? ABD'nin Suriye'ye, ya da Suriye'nin ABD'ye bir mesajı oldu mu?' sorusu üzerine Suriye ile Türkiye arasındaki ilişkilerin son yıllarda iyi bir noktaya geldiğini beliterek, Türkiye'nin bölgede yaşanan tansiyonu düşürülmesi için elinden geleni yaptığını ve yapmaya da devam edeceğini söyledi. Gül, 'Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen ile bir telefon görüşmesi yaptığınız söyleniyor. Buna neden ihtiyaç duydunuz?' sorusuna, "Manşetleri görünce bunları söylediğine inanmadım. Kendisi de söylediklerinin şahsi fikri olduğunu, ancak 'oradan iş almayalım, paralar kirlidir' anlamında birşey söylemediğini ifade etmiştir. Zaman zaman siyasette niyetleri aşan ifadeler mümkün oluyor. O bakımdan üzerinde fazla durmamak gerekir" karşılığını verdi.
Gül, Irak'ın yeniden yapılandırılmasında Türk müteahhitlerin görev yapabilmeleri için Dışişleri Bakanlığı ve özel sektör temsilcilerinin gerekli çalışmaları yaptığını bildirdi.
Gül, Milli Görüş'ün ve Fethullah Gülen'e ait okullarının devlet protokolüne alınmasına ilişkin bir genelgenin yayımlanıp yayımlanmadığına ilişkin soru üzerine, "Bu tür genelgeler ilk değildir. Devletimiz ile yurt dışındaki vatandaşlarımızın bağlarının kuvvetlenmesine dönük çalışmalardır. Bu konuyla ilgili yazılı bir açıklamamız da bulunacaktır" değerlendirmesinde bulundu.
Gül, Yunanistan Başbakanı Simitis'in Kıbrıs'ı ziyaretinin hatırlatılması üzerine, daha önce bununla ilgili açıklamada bulunduğunu belirterek, "Kendileri AB dönem başkanı. Dolayısıyla bu çerçevede olduğunu tahmin ediyorum. AB'ye büyük görevler düşüyor. Çünkü AB tartışmalı ve problemli olan bir ülkeyi ilk defa bünyesine almıştır. Adadaki problemin çözülmesine dönük yapıcı, tarafların kabul edeceği ve Türk tarafının haklarının ihlal edilmeyeceği bir çözümün bulunmasına yardımcı olunur" diye konuştu.
Gül, Musul-Kerkük petrol boru hattı ile ilgili olarak ABD'den yazılı bir garanti alınıp alınmadığının sorulması üzerine, bölgede yaşanan gelişmelere rağmen Kerkük petrol boru hattının devam edeceğini ve önemini kaybetmeyeceğini ifade ederek, buna ilişkin bir endişelerinin olmadığını kaydetti. Gül, Riyad'daki toplantının sonunda hazırlanan ortak bildiride Suriye'ye ilişkin bazı ifadelerin yer aldığının hatırlatılması üzerine şunları söyledi: "Taslak metinde Suriye ile ilgili cümleler biraz daha farklıydı. O cümlelerin bir faydası olmadığını düşündüğüm için kendileriyle konuştum ve o cümleler nihai bildiriye daha değişik bir şekilde yansıdı".
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:49