KAYNAK : Haber Vitrini
HİLAL ÖZTÜRK
ANKARA - Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Diriöz, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'in Ankara ziyareti sırasında yaptığı temasları 'verimli ve olumlu' geçtiğini bildirdi.
Dışişleri Bakanlığı'nda yapılan haftalık basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplayan Diriöz, Cheney'in yaptığı görüşmelerin içeriği konusunda ayrıntılı bilgi vermekten kaçındı. Diriöz, görüşmeleri 'verimli ve olumlu' olarak nitelendirirken Başbakan Bülent Ecevit'in dün düzenlediği basın toplantısıyla duyurduğu Türkiye'nin Afganistan'daki Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü'ne (ISAF) olan katkılardan dolayı ABD tarafının 228 milyon dolarlık yardımda bulunacağı konusunun henüz ne ölçüde ve ne şekilde gerçekleşeceği hakkında bilgi sahibi olmadıklarını ifade etti. Diriöz, ISAF komutanlığının Türkiye'ye geçmesi konusunda Türk, Amerikan ve İngiliz yetkililerden oluşan heyetlerin yaptığı görüşmelerde son olarak teknik konular üzerinde de anlaşma sağlandığını bildirerek, "Bana ulaşan bilgiye göre dün bir grup bekliyorlardı. Bu grup örneğin bölgeye kurulacak çadırlar konusu gibi tamamen teknik düzeyde katkı sağlayacaktı. Bu da dün gerçekleşti ve akşam saatlerinde teknik konular üzerinde de anlaşma sağlandı" dedi.
Cheney'in bugün gerçekleştireceği duyurulan basın toplantısını iptal etmesine ilişkin yapılan spekülasyonları yalanlayan Diriöz, "Basın toplantısının iptal edilme nedenini Amerikalılara sorun. Ancak benim bildiğim kadarıyla görüşmeler başlamadan önce bu basın toplantısının iptal edileceğini söylemişlerdi. Dolayısıyla basın toplantısından vazgeçmelerinin nedeni görüşmelerin içeriği ile ilgili olamaz" dedi.
Diriöz, Cheney'in Ankara'daki temaslarının, Başbakan Bülent Ecevit'in Ocak ayında Washington'a yaptığı ziyaretin devamı niteliğinde olduğunu ve bu görüşmelerde Kıbrıs, Ortadoğu, Orta Asya gibi konuların gündeme geldiğini, tek veya bir iki konuya odaklı görüşmeler yapılmadığını aktardı. İki stratejik ortağın önemli konuları görüştüğü bir ziyaret gerçekleştiğini ifade eden Diriöz, Türk-Amerikan ilişkilerinin daha da geliştirilmesi konusunda görüş birliğine varıldığını kaydetti.
Edinilen bilgiye göre Cheney, görüşmeler sırasında Irak'a yönelik bir harekat için Türkiye'den destek talebinde bulunmadı. Yalnız Irak'ta 'kitle imha silahları bulunduğu' endişesini dile getiren Cheney'e Türk tarafından bu konuda bildirilen tek görüş, İsrail ve Filistin arasındaki savaş da anımsatılarak bölgede iki ayrı savaşa birden kaldıramayacağı şeklindeydi. Cheney ile yapılan görüşmelerde Kıbrıs ve Kuzey Irak konuları da konuşuldu. Türk tarafı Kıbrıs konusundaki tutumunu, Kuzey Kıbrıs konusundaki kaygılarını anlattı.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 15:53