Gündem
  • 24.4.2022 22:48

Diyarbakır'da petrol müjdesi!.. Resmi gazete de yayınlandı

Bir ilimize petrol müjdesi! Resmi Gazete'de yayımlandı

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Diyarbakır'da petrol işletme ruhsatı devraldı. Söz konusu karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

KARAR RESMİ GAZETE'DE
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünün Petrol Hakkına Müteallik Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, NV Turkse Perenco'nun Diyarbakır'da sahip olduğu ve tüm kanuni süreleri sona eren petrol işletme ruhsatı 18 Nisan'dan itibaren 20 yıl süreyle TPAO'ya devredildi.

Batman ve Diyarbakır’dan sonra Cudi’de de ‘kaliteli petrol’ çıkarılıyor

ürkiye’nin, 2021 yılı ekim ayı sonu itibariyle 19.8 milyon varil ham petrol üretimi gerçekleştirdiği belirtiliyor. Batman, Diyarbakır ve Adıyaman’ın ardından Cudi kuyusunda da günlük “kaliteli petrol” üretimi yapılıyor. Öte yandan Türkiye'nin toplam petrol ithalatı, eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,4 azaldı.

Enerjide dışa bağımlı olduğu kaynaklarda kontrol edilebilir bir seviyeye gelmek isteyen Türkiye, bir yandan petrol, diğer yandan da doğalgaz aramalarını sürdüyor.

Diyarbakır-Batman’dan sonra Şırnak’ta da son dönemde başlatılan çalışmalarda netice alındığı belirtiliyor.

Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, geçtiğimiz gün Ankara’da bir otelde gerçekleştirdiği toplantıda, Diyarbakır, Batman, Adıyaman ve Şırnak’ta üretilen petrol oranlarına ilişkin yeni bilgiler paylaştı.

45 yeni kuyu

Dönmez, 2020 yılında bölgede ağırlıklı olmak üzere toplam 106 kuyu açıkları bilgisini verdi.

106 kuyunun; 48'i üretim, 39'u arama, 19'u ise tespit kuyusu olduğunu belirten Dönmezi “Bu kuyularda toplam 236 bin 477 metre sondaj yaptık. Arama kuyularımızın 6'sı petrol, 7'si doğal gaz, tespit kuyularımızın 12'si petrol, 1'i doğal gaz ve üretim kuyularımızın ise 45'i petrol açısından olumlu neticelendi" dedi.

Diyarbakır’da 39 yıl önce açılan kuyuda çalışma

Diyarbakır’da 1982 yılında kapatılan Varınca-1 kuyusunda yeniden çalışmalara başlayacaklarını belirten Dönmez, “1982 yılında kapatılan Varınca-1 kuyumuzu, bugün yeni teknolojilerle yeniden değerlendirdik ve günlük 3 bin varilin üzerinde bir üretimle devreye aldık. Yatay sondajlarla da özellikle çatlak rezervuara sahip alanlarda üretimlerimizi artırıyoruz" bilgisini paylaştı.

Varınca, Diyarbakır’ın Hazro ilçesine bağlı bir köy. Diyarbakır’a 64 km, Hazro’ya 10 km uzaklıktaki Varınca'da çok sayıda petrol kuyusu bulunuyor.

Batman’da üretim 41 bin varili geçti

Bu yıl Nisan ayında Batman-Diyarbakır il sınırındaki Akoba-1 kuyusu yakınında açılan dört yeni kuyudan da petrol üretiliyor.

Akoba ve Kocalar köylerinin yakınlarında açılan 4 sondaj kuyusunun yanı sıra TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün, bölgede sondaj arama çalışmalarını yaptığı kuyu sayısı ile 21’e çıktığı belirtliyor.

Batman Bölgesi’nde günlük petrol üretimi ise 41 bin varili geçti.

Adıyaman’da iki katına çıktı

Bakan Fatih Dönmez, Adıyaman'daki Karakuş sahasının da 1995 yılında üretimi sona eren kuyulardan biri olduğunu hatırlatarak, “Ancak yeni bir yöntemle kuyumuzu yeniden açtık ve bugünkü üretimimiz daha öncekinin neredeyse 2 katına çıktı” diye belirtti.

Cudi’de kaliteli petrol çıkıyor

Dönmezin’in açıklamasına göre daha önce arama-üretim yapılmayan Cudi'de bugün 35 API kalitesinde günlük 700 varillik petrol elde ediliyor.

Buradan çıkarılan petrolün kalitesi ile ilgili Dönmez, “Bunun ne denli kaliteli olduğunu sizler daha iyi bilirsiniz” ifadelerini kullandı.

Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, 2020 yılında 22 milyon 269 bin 326 varil ham petrol, 457 milyon 826 bin 359 metreküp doğal gaz üretimi gerçekleştirildiğini bildirdi.

Petrol sahaları havadan tespit ediliyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, 2018’denberi bölgede uçakla petrol kuyuların yerlerini araştırıyor.

Jeolojik yüzeysel çalışmaların yanı sıra sismik çalışmayı da kolaylaştıran uçaklar, “sismik alanları” tespit edip, yerçekimi farklılıklarını datalara yükleyerek kayıtları, petrol yatakları bulunup bulunmadığının tespiti için Arama Daire Başkanlığı`na gönderiyor.

Ankara'daki Arama Daire Başkanlığı da bu verileri değerlendirilerek, yeni açılacak petrol kuyuları için sondaj alanları tespit ediliyor.

Dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olan Berat Albayrak, “Şemdinli'den Cizre'ye, kuzeyde Van'dan Siirt'e kadar alan içinde çok  yoğun uçakla gravite veri toplama işlemine başladıklarını” açıklamıştı.

Yüzde 76'sını TPAO, yüzde 24'ünü özel sektör üretiyor

Bu yıl ekim sonu itibarıyla 19 milyon 800 bin varil ham petrol ham petrol ürettiklerini dile getiren Bakan Dönmez, şu bilgileri paylaştı:

"Bunun yüzde 76'sını TPAO kalan yüzde 24'ünü ise özel sektör eliyle ekonomimize kazandırdık. Doğalgaz üretiminde ise toplam 347,3 milyon metreküp üretimi gerçekleştirdik. Bunun da yüzde 80'ini TPAO kalan yüzde 20'sini ise diğer şirketler üretti. Günlük ham petrol üretim ortalamamız ise 65 bin 328 varil olarak gerçekleşirken, 1.15 milyon metreküplük de doğalgaz üretimimiz oldu.”

Ham petrol ithalatı azaldı

Buna paralel olarak Türkiye Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun eylül ayına ilişkin "Petrol Piyasası Sektör Raporu"na göre, Türkiye'nin toplam petrol ithalatı içinde en büyük kalemi oluşturan ham petrolde ithalat yüzde 16,6 azalarak 2 milyon 843 bin 451 tona düştü.

Toplam petrol ithalatı ise eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,4 azalışla 3 milyon 983 bin 275 tona geriledi.

En fazla ham petrol ve petrol ürünleri ithalatı 1 milyon 75 bin tonla Irak'tan yapılırken, bu ülkeyi 823 bin 258 tonla Rusya ve 375 bin 194 tonla Norveç izledi.

Güncellenme Tarihi : 24.4.2022 22:53

İLGİLİ HABERLER