DİZEL OTOMOBİLLERİN TÜRKİYE'DE SATILMAMA NEDENİ ORTAYA ÇIKTI !..
Türkiye Petrol Rafinerileri’nde üretilen motorin, Avrupa Birliği standartlarının altında olduğu için, bazı dizel otomobil modelleri ülkemize getirilemiyor. Getirilen araçlarda ortaya çıkan arızalar ise bu modellerle ilgili ‘yanlış kanaat’ oluşmasına yol açıyor. Motorindeki kalite düşüklüğü ihraç edilecek araçlarda da daha ilginç bir durum ortaya çıkarıyor. Ford, Tofaş, Hyundai gibi Avrupa ülkelerine ihracat yapan otomotiv şirketleri, araçlar gemilere yüklenmeden deposuna konacak 9–10 litre motorini İtalya ve Almanya’dan ithal etmek zorunda kalıyor.
TÜPRAŞ’ın ürettiği motorinin kalitesini ar- tırmaya yönelik yatırımlar 2006 Eylül’ünde tamamlanabilecek. Daha önce 2005’te biteceği açıklanan çalışmaların uzaması, dizel otomobiller üzerine yoğunlaşmak isteyen firmaları tedirgin etti. AB ülkelerinde üretilen araçlarda Euro 3 çevre standartları aranıyor. Bu ülkeler için yakın bir zamanda Euro 4 çevre şartlarına uygunluk şartı için hazırlık yapılırken, Türkiye’de üretilen motorin henüz Euro 1 standartlarına cevap verebiliyor. Bu yüzden, AB ülkelerinde üretilen pek çok dizel otomobili, firmalar, Türkiye’de ‘arıza yaptığı’ gerekçesiyle ithal etmek istemiyor.
Çünkü yeni nesil dizel otomobillerin yüksek basınçla çalışan dizel sistemleri arızalandığı zaman modeline göre 3–4 milyar lira civarında masrafa yol açıyor. Üstelik kullanılan motorinin daha kalitesiz olması halinde bu arıza çok daha kısa bir sürede ortaya çıkıyor. Yüksek basınç altında motorin içindeki fazla kükürtler sülfirik asite dönüşerek motorun iç yapısında sorunlar oluşturabiliyor. AB’de satılan her 100 araçtan 35–40’ını dizel modeller oluştururken Türkiye’de bu oranın 14–15 civarında seyretmesinde bu etkenin de rolü bulunuyor. Motorin içinde bulunan kükürt oranının fazlalılığı dizel motorların arızalanmasına ve çevreye verilen atıkların belli bir standart altına inememesine yol açıyor. AB ülkelerinde kilogram başına maksimum 350 miligram kükürt düşerken Türkiye’de TSE standardı olarak binde 7 oranında kükürt bulunuyor.
TÜPRAŞ’tan yapılan yazılı açıklamada ise, 700 milyon dolarlık devam eden yatırımların tamamlanmasıyla birlikte tüm ürünlerde AB normlarına ulaşılacağı ve 2006’dan sonra motorindeki kükürt miktarının kilogram başına 50 miligram olacağı dile getirildi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:10