Sağlık
  • 18.8.2022 12:04

Doğal Zeytinyağı Nereden Alınır?

Organik zeytinyağı üretmek oldukça zahmetli bir iştir. Ayrıca seri üretim ve organik üretimin mantığı çoğu zaman birbiriyle çelişir. Bu nedenle market raflarında veya tezgâh üstü yağ markalarında tamamen organik bir yağ bulmak zordur.

 

 Bununla birlikte, imalat hataları nedeniyle bireysel üreticiler tarafından üretilen yağlarda lezzet kaybı olasılığı vardır. Bunun için kapsamlı bir araştırma yapılması tavsiye edilir ve güvenilir bir üreticiden zeytinyağı satın almaya özen gösterilmelidir.

 

Günümüzde bozulmadan elde edilebilecek birkaç gıdadan biri olan zeytinyağı, seri üretimin yaygınlaşmasıyla olumsuz durumlarla karşı karşıya kaldı. Kalitesiz zeytinlerden zeytinyağı elde edilmesi veya artan talebi karşılamak için organik olmayan üretim yöntemlerinin kullanılması gibi durumlar zeytinyağının faydalarını ortadan kaldırmaktadır.  Bu yüzden zeytinyağı alırken son derece dikkatli olmalı ve organik zeytinyağı tükettiğinizden emin olmalısınız.

 

Cam Şişelerde Zeytinyağı Satışı

 

Alacağımız ürün koyu renkli cam şişede gelmelidir. Şeffaf cam şişelerden ve özellikle evcil hayvan ürünlerinden uzak durmalıyız. Son yıllarda sızma zeytinyağının plastik ambalajları bağlayan, sızma zeytinyağını demleyen kimyasalları çözdüğü ve bu yağların insan sağlığına zararlı hale geldiği bildirildi. Ayrıca şeffaf cam şişelerden geçen ışık, sızma zeytinyağındaki klorofili parçalayarak yağa zarar verir.

 

Satın alınan zeytinyağının ambalajının kapağının sıkı ve sıkı olmasına özen gösterilmeli, mantar kapaklı ambalajlar satın alınmamalıdır. Mantar şişeler havayı emdiği ve sızma zeytinyağı havaya (oksijen) karıştığı için oksidasyon nedeniyle kalitesini kaybeder. Alacağınız ürünün rengine bakarak karar vermeyin. Şunu da bilmelisiniz: Yağın rengi kaliteyi belirlemez. Yağda çözünür klorofil eklenmiş veya gıda boyası kullanılarak oluşturulmuş yağlar yanıltıcı olabilir.

 

Zeytinyağı Nasıl Muhafaza Edilir?

 

Almayı düşündüğünüz ürün market raflarında direk güneş ışığı alıyorsa o ürünü tercih etmemelisiniz. Güneşe maruz kalan sızma zeytinyağı çok çabuk oksitlenir, bozulur ve hoş olmayan bir kokuya sahiptir. Alınacak ürünler etiketi okunmadan satın alınmamalıdır. Etiket üzerinde üretim veya hasat yılı, dolum tarihi, son kullanma tarihi, zeytin çeşidi ve üretim bölgesi sızma zeytinyağının coğrafi işareti bulunmalıdır.

 

 

Natürel Zeytinyağı

 

Natürel sızma zeytinyağının taze tüketilmesi gerektiğini, bu süre içerisinde bozulduğunu, lezzetini ve sağlıklı fenolik bileşenlerini kaybettiğini unutmamalıyız. Bu nedenle her sezon yeni bir sızma zeytinyağı satın alınmalıdır. Bazı sızma hakiki zeytinyağı çok özel saklama koşullarında dahi ilk günkü özelliklerini kaybedebilmektedir.

 

Sızma zeytinyağı +4 santigrat derecenin altında dondurulabilir. Farklı çeşitlerdeki sızma zeytinyağı fenolik bileşikleri nedeniyle daha sonra donabilir. Sızma zeytinyağı fiyatı dondurulması bir saflık kriteri olarak kabul edilmez.

 

Erken hasat ve soğuk sıkım özelliklerine dikkat edin. Zeytinyağını mucizevi bir gıda yapan şey, sağlığı geliştirici bileşenleri, özellikle de "polifenol" içeriğidir. Polifenoller hasat döneminin başında en yüksek seviyededir, ağaçtaki zeytinler olgunlaştıkça polifenolleri azalır ve yağ miktarı artar.

 

Zeytinleri uygun şekilde işlemek için soğuk sıkım yapmak ve mümkün olduğunca az su kullanmak da gereklidir. Polifenoller uçucu ve suda çözünür olduğundan, suyla kolayca karışır ve sıcak presleme ve meyve suyu sıkma sırasında yok olurlar. Erken hasat ürünleri soğuk sıkım yöntemiyle organik zeytinyağı işlendiğinde sağlığa çok faydalıdır.

 

Sanılanın aksine zeytin kokusu zeytinyağının istenmeyen kokusudur ve meyvenin uzun süre bekledikten sonra sıkıldığını gösterir. Doğal zeytinyağı temiz olmalı ve kötü kokmamalıdır. Taze meyve ve taze çim aromalarını çağrıştıran ürünleri seçin. Boya kalemi veya yağlı boya gibi kokuyorsa, yağın beklediği anlamına gelir.

 

 

Zeytinyağı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Zeytinyağı satın alırken birkaç faktörü göz önünde bulundurmak bu noktada doğru kararı vermenize yardımcı olabilir. İlk etapta tercih edilen ürün doğal zeytinyağı olmalıdır. En sağlıklısı hiçbir katkı maddesi içermeyen tamamen doğal zeytinyağıdır.

 

Ayrıca zeytinyağının ne zaman hasat edildiği, ne kadar taze olduğu ve nasıl saklandığı da her zaman önemlidir. Bunun nedeni, yağın kalitesini ve zeytinyağı fiyatları doğrudan etkilemeleridir. Bu bağlamda bir diğer önemli nokta ise söz konusu ürünün markası ve üreticisidir. Zeytinyağı üretimi için büyük bir özen ve tutkuyla çalışan üreticiler, her açıdan ve  doğal ve en kaliteli ürünü üretirler.

 

 

Güncellenme Tarihi : 18.8.2022 12:09

İLGİLİ HABERLER