Doğurganlık hızının düşüşü, emeklilik sisteminde yükü artıracak

••2 dk okuma
Doğurganlık hızının düşüşü, emeklilik sisteminde yükü artıracak

Hızlı Özet

“Uzmanlar, emeklilik sistemi yükünün doğurganlık hızının düşmesi ile artacağını savunuyor. Uzmanlara göre, çalışma çağındaki nüfusun giderek azalması ekonomik sorunları beraberinde getirecek.”

Uzmanlar, emeklilik sistemi yükünün doğurganlık hızının düşmesi ile artacağını savunuyor. Uzmanlara göre, çalışma çağındaki nüfusun giderek azalması ekonomik sorunları beraberinde getirecek.

Uzmanlar doğurganlık hızının düşmesi ile birlikte ilerleyen dönemde çalışma yaşındaki nüfusun daha da gerileyeceğini öngörüyor.

Hacettepe Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aykut Attar, Türkiye'deki doğurganlık hızı düşüşünün nüfus yaşlanmasını beraberinde getirdiğini söyledi.

Attar, "Türkiye sosyal güvenlik sisteminin uzun dönem finansal sürdürülebilirliği konusunda çeşitli sorunlar yaşayan bir ülke. Emeklilik sisteminde sürdürülebilirliği önceliklendiren yapısal dönüşümler halihazırda gerekli ve doğurganlığın daha hızlı düşmesi bu sorunu biraz daha derinleştirebilir." diye konuştu.

"Sosyal güvenlik sistemleri üzerindeki finansal yükler arttı"
ADVERTISING

Yaşlıların nüfus içindeki payının artmasının bazı olası olumsuz ekonomik etkilerin doğmasına neden olabileceğini anlatan Attar, bunlardan birinin sosyal güvenlik sistemleri üzerindeki finansal yüklerin artışı olduğuna işaret etti.

Demografik değişim
Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Abbasoğlu Özgören de 2014 yılında 2,19 olarak hesaplanan toplam doğurganlık hızının, bu yıldan sonra devamlı düşerek 1,51 seviyesine indiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

Kısacası doğurganlığın düşmesi uzun bir sürecin sonucu diyebiliriz. Demografik dönüşümün bir parçası olan doğurganlık hızının düşmesi başka birçok demografik değişimi beraberinde getirir. Doğurganlığın azalmasıyla çocuk bağımlılık oranı yani 0-14 yaş grubunun çalışma çağı nüfusa oranı azalır, bununla birlikte uzun vadede nüfusun yaşlanması olgusu gerçekleşir. 2023 yılı itibarıyla Türkiye'de ortanca yaş 34'e ulaştı. 65 yaş üstü nüfusun toplam nüfus içindeki payı ise yüzde 10,2'ye yükseldi. Birçok sınıflamaya göre yüzde 10'un üzerinde olan bu oranla Türkiye artık 'yaşlı nüfusa sahip' ülkedir.

Ekonomik büyüme fırsatı penceresi açık
Ülkenin nüfusu, çok yaşlı nüfusa evrilmeden önce artan iş gücüyle ülkenin, ekonomik büyüme fırsatı elde edeceğini anlatan Özgören, Türkiye'nin şu an her ülkenin bir kez deneyimleyebileceği bu demografik fırsat penceresinden geçtiğini vurguladı.

"Çalışma çağı nüfusu 2023 yılı itibarıyla yüzde 68,3"
Özgören, 2000'li yıllarda açılan bu pencerenin gelecek 16 yıl daha açık olmasının beklendiğini dile getirerek, şöyle konuştu:

Çalışma çağı nüfusu 2023 yılı itibarıyla yüzde 68,3 seviyesine ulaştı. Günümüzdeki bu olumlu yaş yapısının belirli koşullarla desteklenmesi gerekiyor. İş gücü piyasası, çocukların ve gençlerin beşeri sermaye birikimine yönelik politikalar yani eğitimi ve insana yakışır iş yaratan iş gücü arzı mekanizmalarının hayata geçirilmesi hayati öneme sahip. Tüm çocukların eğitimde olması ve eğitimde, işte, stajda olmayan genç nüfus oranının azalması, yetişkin nüfusun insana yakışır işlerde istihdam edilmesi fırsat penceresinden azami düzeyde faydalanmak için önemli.

Bu haber 1015 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bakan Şimşek'ten flaş istifa açıklaması!
Ekonomi

Bakan Şimşek'ten flaş istifa açıklaması!

Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek, sosyal medyada yayılan istifa iddialarını yalanladı. Şimşek, ekonomik istikrarı hedef alan spekülatif haberlere itibar edilmemesi çağrısında bulunurken, DMM de iddiaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı. Söz konusu paylaşımları yapanlar hakkında adli süreç başlatıldığı bildirildi.

Habervitrini12920 Görüntüleme
Hayvan varlığı haziranda arttı.. İşte koyun ve keçi sayısı
Ekonomi
#Spor#haber#Kültür Sanat

Hayvan varlığı haziranda arttı.. İşte koyun ve keçi sayısı

Büyükbaş hayvan sayısı Aralık 2025'e göre yüzde 0,5 artışla 17 milyon 804 bin 510 başa, küçükbaş hayvan sayısı da yüzde 5,1 artarak 60 milyon 815 bin 177 başa ulaştı. | Anadolu Ajansı

Habervitrini14052 Görüntüleme
Erdoğan açıkladı! Yıl sonu enflasyon hedefi belli oldu
Ekonomi

Erdoğan açıkladı! Yıl sonu enflasyon hedefi belli oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York’ta Türk-Amerikan iş dünyasının temsilcileriyle bir araya geldi. Ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, savaşların etkilerine rağmen ekonomi programında ilerleme kaydedildiğini belirterek, yıl sonu enflasyonunun yüzde 28 civarında olmasını öngördüklerini açıkladı.

Habervitrini12449 Görüntüleme
SPK, tasfiye edilen 131 fondaki tekil yatırımcı sayısını açıkladı.. Rakam şok edici
Ekonomi
#Yatırımcı Sayısı#Sermaye Piyasası#MKK Kayıtları

SPK, tasfiye edilen 131 fondaki tekil yatırımcı sayısını açıkladı.. Rakam şok edici

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), son günlerde kamuoyunda tasfiye edilen fonlardaki yatırımcı sayılarına dair yer alan spekülatif bilgilere ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Kurul, bilgi kirliliğinin önüne geçmek amacıyla Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerini paylaşarak yatırımcılara kritik uyarılarda bulundu.

Habervitrini10840 Görüntüleme