Dünya
  • 17.6.2010 03:00

DOĞU'YA KAYMAMIZDAN HUYLANAN AB'DEN SÜPER PAKET!..

Önce ABD Savunma Bakanı Robert Gates, sonra İtalya Dışişleri Bakanı Frattini, "Türkiye doğuya kaydıysa Avrupa yüzünden kaydı" dedi. Brüksel, Ankarayı teşvik için adım atmaya hazırlanıyor. Alman Die Welt Gazetesi'ne göre, Avrupa Birliği, Türkiye ile müzakerelerde yeni başlıkların açılması için çalışıyor. Bunlar arasında vize muafiyeti de var. Brüksel, Mavi Marmara gemisine İsrail baskını ile ilgili, Ankara'nın beklentisine yakın tepki verme hazırlığında. Parlamento bugün saldırıyı kınayacak.

Türk dış politikasında eksen kayması tartışmasında "Avrupa oturup düşünsün" sesleri yükseldi, kabahatin yüklendiği Avrupa, Türkiye konusuna kafa yormaya başladı.

Brüksel, Alman Die Welt gazetesinin haberine göre, kapalı kapılar ardında yeni bir Türkiye stratejisi üzerinde çalışıyor.

Amaç, yıl sonuna kadar Türkiye'nin karşısına somut ve inandırıcı tekliflerle çıkmak.

Bu stratejinin bir parçası da vize muafiyeti.

Brüksel en kısa zamanda bu konuyla ilgili müzakere başlığının açılması için çalışma yapacak.

Brüksel, bir yandan da, Mavi Marmara gemisine İsrail baskını ile ilgili Ankara'nın beklentisini karşılayan resmi bir tepki verme hazırlığında.

Avrupa Parlamentosu uluslararası sularda gerçekleştiğini vurguladığı saldırıyı sert şekilde kınamaya hazırlanıyor.

Üstelik baskınla ilgili Amerika'dan farklı olarak uluslararası bir soruşturma çağrısı yapıyor. Ve baskının ardından dikkatlerin yoğunlaştığı Gazze ablukası.

Brüksel, İsrail'e ablukayı derhal kaldırması çağrısında bulunuyor.

Üzerinde uzlaşılan ortak karar tasarısı yarın Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda oylanacak. Tasarının kabul edilmesi bekleniyor.

SÜPER PAKET YOLDA!..

Alman Die Welt Gazetesi, hazırladığı Türkiye dosyasında, AB’nin Ankara için yeni bir strateji üzerine çalıştığı öne sürüldü. Buna göre AB ile müzakerelerde yeni fasıllar açılabilir. Türkiye’ye vize muafiyetleri ya da diplomatik açılımlar gelebilir.

TÜRKİYE’nin Batı’dan uzaklaştığı yönündeki iddialar, Avrupa Birliği’nde de tartışma yaratıyor. Alman Hükümeti’ne yakınlığıyla bilinen Die Welt Gazetesi, hazırladığı Türkiye dosyasında AB’nin yılsonundaki zirvesinden önce Türkiye’ye yönelik açılımlar üzerinde çalıştığı öne sürüldü.

Nitekim, son dönemde AB ülkelerinden yetkililer de Türkiye’nin daha fazla dışlanmaması gerektiği konusunda görüş açıklıyor. Bu açıklamalardan biri geçtiğimiz günlerde İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini’den geldi. Lüksemburg’ta yapılan AB Dışişleri Bakanları toplantısında konuyu gündeme getiren Frattini, “Avrupa, Türkiye’ye yakınlaşma sinyali vermemekle hata etmiştir. Türkiye’yi kaybetme lüksümüz yok” dedi.

Belçika’dan olumlu sinyal

Temmuz ayından itibaren AB Dönem Başkanlığı’nı devralacak olan Belçika da, AB Daimi Temsilcisi Jean de Ruyt’un yaptığı açıklamayla AB içindeki bu gelişmenin sinyalleri verdi. Jean de Ruyt, Türkiye’nin son yıllarda dünyadaki konumunu ilerlettiğini belirterek, “Türkiye ile ilişkilerimizi yeniden dengeleyeceğiz. Yeni fasıllarda müzakereleri başlatmak için elimizden geleni yapacağız” demişti.

Neler olabilir

Die Welt Gazetesi’ne göre yılsonunda yapılacak zirve toplantısı öncesi yeni strateji üzerinde çalışan AB, Türkiye’nin önem verdiği müzakere başlıklarının açılması ve “vize muafiyeti” gibi konularda harekete geçebilir.
Zaten Brüksel ile Ankara arasında bir süredir vize muafiyeti için pazarlık yapılıyor. Süren pazarlıklarda Türkiye üzerinden AB’ye kaçak gidenler için “geri kabul antlaşması” onay aşamasına geldi. Sonraki aşamalarda Türkiye ile vize kolaylığı ve vize muafiyeti gibi konularda takvimin belirlenmesi bekleniyor.

AB katılımı gerçekleşecek

AB içinde Türkiye’nin üyeliğine “en soğuk” bakan Hıristiyan Demokratlar Grubu’nun lideri Belçika’nın Başbakanı Wilfried Martnes de “Türkiye’nin NATO ve Avrupa Konseyi üyesi olması önemlidir ve bir gün AB katılım süreci de gerçekleşecektir” dedi.

Yeni başlıklar açılabilir

Temmuz ayında AB Dönem Başkanlığı’nı Belçika’ya devredecek olan İspanya, 30 Haziran’da Türkiye ile “Gıda Güvenliği” ile ilgili müzakere başlığının açılmasını hedefliyor.

Belçika’nın Dönem başkanlığı’nda da TBMM’de bekleyen bazı yasaların geçmesi halinde “Kamu Alımları” ve “Rekabet” başlıklarının açılması mümkün olabilecek. Halen “limanlar” sorunu nedeniyle 8 başlık askıda bulunuyor.

Fransa da, “tam üyeliği hedeflediği” gerekçesiyle dört başlığın açılmasını engelliyor. Türkiye’nin önem verdiği “Enerji” ve beş ayrı başlık ise, Rumların vetosuna uğramış durumda.

Bugüne kadar 12 başlık açıldı ve toplam 18 başlık ise Fransa, Kıbrıs Rum Kesimi ve limanlar sorunu nedeniyle askıda bulunuyor.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 06:52

İLGİLİ HABERLER