
DOLAR 2 YTL OLUR MU? İŞTE BU SORUNUN CEVABI...
Tarih 4 Ağustos 2008. Yani 2.5 ay öncesi. Dolar o gün 1.1495 YTL’yi görmüş, günü de 1.5520 YTL’den kapatmıştı. Herkes ”Acaba dolar 1 YTL’ye kadar gerileyecek mi?“ diye soruyordu. Bugün geldiğimiz noktada ise 2 hatta
3 YTL’ler konuşuluyor ve herkes doların gidebileceği noktayı merak ediyor
VATAN’ın iki uzmanı, Prof. Dr. Asaf Savaş Akat ve Ali Ağaoğlu, kısa süreli yükselişin şimdilik durduğunu belirtti. Ağaoğlu, dünkü yükselişte kritik seviye 1.7540’ın üzerine çıkılmamış olmasının önemli olduğunu vurgulayarak teknik düzeltme ile 1.5790 hatta 1.5150’ye kadar geri gelinebileceğini belirtti.
Gelişen piyasalarda kan kaybı azaldı...
Borsa Değişim %
Brezilya -3.57
Arjantin 2.63
Rusya -4.43
Macaristan -5.21
G.Afrika -3.12
İMKB -2.28
ABD son anda toparladı
Dow Jones 2.02
S&P 1.26
Nasdaq -0.73
S&P’den not haberi geldi dolar tırmanışına ara verdi
DünyanIn önde gelen kredi derecelendirme kuruluşlarından Standard and Poor’s, Türkiye’nin yerel ve yabancı para birimi ülke kredi notunu teyit ederken, görünümün “durağan” olduğunu bildirdi. S&P’den yapılan açıklamada, kurumun Türkiye’nin (BB-) olan döviz ve (BB) olan yerel para birimi ülke kredi notunu teyit ettiği belirtildi.
S&P, kriz ortamında Türkiye’nin notunu değiştirmezken Rusya’nın notunu ise durağandan negatife düşürdü. Türkiye’nin notunun sabit kalması bozulan küresel ortamda olumlu karşılandı ve öğlen saatlerinde 1.7410 YTL’ye kadar çıkan ABD Doları’nın gevşemesine de yardımcı oldu. Dolar akşam saatlerinde 1.6510 YTL’ye kadar çekildi. Ancak Londra piyasasında doların YTL karşısında ateşinin sönmediği ve akşam saatlerinde 1.70 sınırını yeniden zorladığı da dikkati çekti. İMKB ise kritik seviye olan 25 bini bir ara 1000 puan kadar aşağı kırsa da kapanışta yine bu seviyenin üzerinde kalmayı başardı. Ancak hisseler ortalama yüzde 2.28’lik kayıpla günü bitirdi.
Gelişmekte olan ülkelere karşı tedirginlik dün de Arjantin başta olmak üzere Rusya ve Brezilya’da sert satışları beraberinde getirdi. Arjantin’in özel emeklilik sistemini hiçbir neden göstermeksizin kamulaştırma girişimi, gelişmekte olan ülkelerde piyasaların daha fazla bozulmasında belirleyici olduğu belirtiliyor. Arjantin’in bir kez daha iflas edebileceği ve borçlarını ödeyemez hale gelebileceği kaygıları diğer gelişmekte olan ülke piyasalarını da ipotek altına alıyor.
(VATAN)