Ekonomi
  • 28.5.2019 09:33

Dolar güne hareketli başladı

Dolar kuru dün kapalı olan ABD ve Londra piyasasından ötürü düşük hacimli ve aşağı bir seyir izledi. TCMB'nin yabancı paralar için zorunlu karşılıkları 200 baz puan artırmasıyla kur 6.03 seviyesine indi. Piyasalarda ABD ile ilişkiler ve seçim atmosferi izlenirken, Dolar/TL 28 Mayıs sabah yukarı yönlü başlayarak 6.0731'de, euro ise 6.7924 TL'den el değiştiriyor

Dolar endeksinin düşmesi ve petrol fiyatlarındaki gerilemenin etkisiyle gelişmekte olan ülke para  birimleri genelindeki olumlu hava dolar/TL'yi düşürürken, TL cinsi varlıklar kazandırdı.

Merkez Bankası (TCMB) tarafından yabancı para hesaplarında zorunlu karşılıkların 200 baz puan artırılmasıyla kur 6.03'e kadar indi.

Dolar endeksi gece yükseliş kaydederken, 28 Mayıs günü dolar 6.0731 liradan el değiştiriyor. Euro ise 6.7924 liradan işlem görüyor.

TCMB yurtiçi yerleşiklerin döviz birikimlerinin zirve yaptığı bugünlerde yabancı para zorunlu karşılık oranlarını tüm vade dilimlerinde 200 baz puan artırarak dolarizasyonu caydırmayı amaçlayan bir adım daha attı. Böylelikle piyasadan 4.8 milyar dolar çekilmesi ve brüt rezervlerde artış olması bekleniyor.

Ancak analistler TL'deki dünkü pozitif ayrışmaya karşın bir süredir devam eden Türkiye'ye özgü negatif ayrışma eğiliminin henüz bitmediği görüşünde.

Türkiye'nin S-400 almakta, ABD'nin alınmamasında ısrarcı olması nedeniyle ikili ilişkilere yönelik kaygı sürüyor. Öte yandan, seçim atmosferi nedeniyle bütçede olası genişleyici adımlara yönelik endişeler ve Merkez Bankası rezervleri de piyasaların takibin.de

Güncellenme Tarihi : 28.5.2019 09:35

İLGİLİ HABERLER