Gündem
  • 9.2.2014 10:46

Dünün mağdurları şantajcıların safında

Geçmişte internet ortamına düşen kasetler nedeniyle genel başkanını kaybeden CHP ve 10 parti üyesi istifa etmek zorunda kalan MHP, Cumhurbaşkanı Gül'den yasayı imzalamamasını istedi.

Torba Yasa Teklifi içinde bulunan internet erişimi ile ilgili maddeler Meclis'te kabul edildi. "Özel hayatın gizliliği nedeniyle içeriğe erişimin engellenmesi’ başlığıyla düzenlenen 94. maddeye göre: İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle özel hayatının gizliliğinin ihlal edildiğini iddia eden kişiler, Telekominkasyon İletişim Başkanlığı’na doğrudan başvurarak içeriğe erişimin engellenmesi tedbirinin uygulanmasını isteyebilecek.

SANSÜR ELEŞTİRİSİ

Düzenlemeye CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel     Başkanı Devlet Bahçeli’den eleştiriler geldi. Kılıçdaroğlu düzenlemeyi “İstedikleri kadar yasak getirsinler insanlar bu yasağı kıracaktır” sözleriyle eleştirdi. Bahçeli ise “İnternet gardiyanları haber alma özgürlüğünü zapturapt altına almak için kuyruğa girmişler” yorumunu yaptı. Yasanın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından veto edilmesi gerektiğini söyleyen  CHP lideri Kılıçdaroğlu “Bir ülkenin Cumhurbaşkanı yasakları ve özgürlükleri kısıtlayan yasal düzenlemeleri savunamaz” dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran da “Cumhurbaşkanı bu yasa teklifini veto etmeli ve görev süresi bitmeden bir kez olsun halkın çıkarlarını korumalıdır” sözleriyle veto çağrısı yaptı.

TÜSİAD DA LOBİ YAPIYOR

Konuyla ilgili görüş ve önerilerini ilgili bakanlıklara, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na ve Meclis'te grubu bulunan siyasi partilere ileten TÜSİAD tarafından yapılan açıklamada ise "Ülkemizde internet düzenlemesi denilince hemen yasaklama refleksinin devreye girmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Kamuoyunda ciddi tepkilere yol açan düzenleme ile ilgili olarak sivil toplum örgütleri, bilişim hukuku uzmanları ve ilgili diğer kesimlerce yapılan eleştiri ve öneriler maalesef dikkate alınmamıştır” denildi.

PARALEL MEDYASI DA DEVREDE

Sadece MHP-CHP ve TÜSİAD’ın çarpıtarak yaptığı lobi faaliyetlerine paralel yapının gazeteleri ve televizyonları da destek veriyor. Paralel yapının gazeteleri ilk günden itibaren tartışmayı manşetlerine taşıyarak "Sansür geliyor. İnternet kapatılıyor” yaygarası yaparak halkı galeyana getirmeye çalışıyor.

DENİZ BAYKAL İSTİFA ETTİ

Cumhurbaşkanını göreve çağıran CHP de özel hayatın gizliliğini ihlal eden yasadışı yollarla elde edilerek internet ortamına servis yapılmış cinsel içerikli kasetler nedeniyle mağdur olmuştu. CHP eski genel başkanı Deniz Baykal’ın 2010 yılında CHP Ankara Milletvekili Nesrin Baytok’la  cinsel içerikli kasetleri internet ortamına düştü. Görüntüler siyasette deprem etkisi yarattı. Görüntülerin yayınlanmasından üç gün sonra Baykal CHP Genel Başkanlığı'ndan istifa etti.

DAHA HIZLI KARARLAR ALINABİLECEK

Ankara Barosu Bilişim Hukuku üyesi İnternet hukuku Uzmanı Avukat Emre Heper, düzenlemeyi olumlu bulduğunu söyledi. Heper, mevcut uygulamada mahkemeden karar çıkana kadar geçen sürenin uzadığını ve bu sürenin sorun olduğunu belirtti.  Heper, yeni uygulama için ise 'Suiistimal edilmediği müddetçe bir sıkıntı olmadığı kanaatindeyim”'diye konuştu. 
 
ÖZEL HAYATI KORUYACAK O MADDE 

İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle özel hayatının gizliliğinin ihlal edildiğini iddia eden kişiler, Başkanlığa doğrudan başvurarak içeriğe erişimin engellenmesi tedbirinin uygulanmasını isteyebilecek ve başkanlık bu talebi en geç 4 saat içinde yerine getirecek. Ardından bu talep sulh ceza hakimliğine gidecek ve hakimlik internette içeriği değerlendirerek 48 saat içinde karar verecek.

2001 seçimlerinde özel hayatın gizliğini ihlal eden görüntüler nedeniyle partisinde istifalar yaşanan Bahçeli de  Cumhurbaşkanı Gül'den yeni düzenleme için veto istedi.  TÜSİAD da CHP ve MHP gibi düzenlemenin karşısında yer aldı.

HİLAL YILDIRIM / BÜLENT ŞANLIKAN-AKŞAM

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 07:49

İLGİLİ HABERLER