BERLİN - Irak savaşıyla ilgili gelişmeler gazetelerde farklı bakış açı ve yorumlarla ele alınıyor. Gazetelerde bugün savaşın bir haftalık bilançosu, Blair-Bush görüşmesi, BM'nin rolüyle birlikte Türkiye - Kuzey Irak tartışmalarına yer veriliyor.
Irak savaşının birinci haftasının dolması üzerine birçok Alman gazetesi, ilk haftanın bir bilançosunu çıkarmış. Nürnberger Nachrichten gazetesinin yorumu şöyle:
''George W. Bush'un işi rast gitmedi. Amerikan Başkanı ve generalleri büyük bir özgüvenle kameralar karşısına geçip, iyimser açıklamalar yapıyorlar, ama savaşın ilk yedi gününün ittifak güçleri açısından başarılı geçmediği aşikar. Pentagon rejisörleri savaş senaryolarını tasarlarken, televizyon ekranlarına yansıyan acı görüntüleri hesaba katmamıştı. Bu görüntüler, hem Bush'un hem de Blair'in başına dert olabilir. İttifak askerleri Körfez'de pek yakında bir başarı elde edemezlerse kendi halklarını iknada zorlanabilirler.''
İngiltere'de yayımlanan ekonomi ağırlıklı Financial Times'da yer alan başmakalesinde ise, ABD Başkanı George W. Bush'un İngiltere Başbakanı Tony Blair ile buluşmasını ele almış. Blair'in kendisini Atlantik aşırı bir köprü olarak gördüğünü yazan gazete yorumunda, ''Irak savaşı sonrasında ülkedeki siyasi yapının yeniden oluşturulması Birleşmiş Milletler'in öncülüğünde gerçekleşmelidir. Ortadoğu sorununa da çözüm bulunması gerekiyor. Blair bu iki konuda Bush'u ikna etmekte zorlanabilir'' deniyor.
Financial Times, savaşın ittifak güçleri lehine sonuçlanması durumunda bu iki konuya hassasiyet gösterilmemesinin, ABD'nin dünya kamuoyunca Irak'ta işgalci ve emperyalist bir güç olarak algılanmasına yol açacağını yazıyor.
TÜRKİYE'NİN IRAK SAVAŞINDAKİ ROLÜ
Fransız Liberation da Irak savaşı sonrasında suların durulması için BM'nin rolünün ön plana çıkarılması gerektiğine dikkat çekiyor ve ''Savaştan sonra Irak'la ilgili Birleşmiş Milletler kararları harfiyen uygulanmalı. Irak'ta, Ortadoğu'da, Avrupa-Amerika ilişkilerinde açılan yaralara tuz basmadan savaş defterini kapatmanın tek yolu bu'' deniyor.
Rus Izvestiya gazetesi Irak savaşının medya boyutuna değinmiş. Irak televizyon binasının bombalandığını hatırlatan gazete, Bağdat kaynaklı haberlerin Amerikan açıklamalarından daha inandırıcı olduğunu öne sürüyor.
Izvestiya gazetesinde, ''Amerikalılar önce Basra'da sekiz bin Irak askerinin teslim olduğunu açıklıyor. Sonra bir bakıyorsunuz, bu askerler Basra'yı savunmaya devam ediyor'' ifadesi yer alıyor.
Danimarka'da yayınlanan Politiken gazetesi bugün Türkiye'nin Irak savaşındaki rolüne değiniyor ve gazetede yer alan yorumda şu ifadeler yer alıyor:
''ABD, Irak savaşında kuzeyden cephe açabilmek için Türkiye'ye kısmen son derece nahoş ve saygısız bir biçimde baskı yaptı. Hem siyasi hem de ekonomik açıdan. Ancak Türkiye de bölgedeki hassas dengeleri ve istikrarı bozabilecek girişimlerden kaçınmalı. Ankara'nın Kuzey Irak topraklarına asker gönderme tehdidi Avrupa Birliği ile ilişkileri açısından da sorun teşkil edebilir. Türkiye Kürtlerle diyalog yolunu seçmeli. Aynı şartlar bölük pörçük olan Kürt grupları için de geçerli.''
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:40