Gündem
  • 28.2.2024 00:59

Dünya Gazze halkı için kendini yakan Amerikalı pilot Aaron Bushnell'a ağlıyor

Filistin yanlısı aktivistler , kendisini ateşe verdikten sonra aldığı yaralar sonucu hastanede hayatını kaybeden ABD Ordusu pilotu Aaron Bushnell ile dayanışmak amacıyla Washington'daki İsrail işgal büyükelçiliği önünde bir protesto düzenledi . Gazze Şeridi'nde Filistinlilere karşı devam eden soykırımı kınıyoruz.

Suicide vs genocide: Rest in power, Aaron Bushnell | Israel War on Gaza |  Al Jazeera

ABD'li havacı İsrail büyükelçiliği önünde kendini yaktıktan sonra öldü

Hava Kuvvetleri Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ABD'li bir havacının hafta sonu Gazze'deki savaşı protesto etmek amacıyla Washington'daki İsrail büyükelçiliği önünde kendini ateşe vermesinin ardından öldüğünü söyledi.

Who was Aaron Bushnell? US Air Force member who set himself on fire

Şok edici olay, İsrail'in ABD'nin desteğiyle savaş yürüttüğü Gazze'deki eylemlerine karşı ABD genelinde son dönemde artan protestoların artmasıydı.
Acil müdahale ekipleri, başkentin itfaiye teşkilatı olan "İsrail Büyükelçiliği dışında yanan kişi çağrısına" yanıt olarak Pazar günü olay yerine koştu.

Vigils held for Aaron Bushnell who self-immolated for Gaza

ABD Ordusu pilotu Aaron Bushnell  kendini ateşe verirken "Özgür Filistin" diye bağırırken kendisini filme almıştı.
İtfaiye teşkilatı, şahsın "hayatı tehdit eden ciddi yaralanmalarla" hastaneye nakledildiğini ve bir Hava Kuvvetleri sözcüsü Pazartesi sabahı onun Pazar gecesi öldüğünü söyledi.

İsrail büyükelçiliği sözcüsü hiçbir personelin yaralanmadığını söyledi.
Videoda askeri kıyafet giyen ve "soykırıma suç ortağı olmayacağını" söyleyen adam, üzerine sıvı döküp kendini ateşe veriyor ve "Filistin'e özgürlük!" diye bağırıyor. yıkılana kadar.

Videonun ilk olarak sosyal platform Twitch'teki canlı yayında paylaşıldığı bildirildi.


Pentagon'dan kendini yakan askerle ilgili açıklama
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İsrail'in Washington Büyükelçiliği önünde Gazze'deki "soykırıma ortak olmayacağını" söyleyerek kendini yakan ABD Hava Kuvvetleri askeri Aaron Bushnell’in ölümü için "trajik bir olay" demekle yetindi.

Gazze'deki katliama son vermek için kendini yakan ABD'li askerin son mesajı  ortaya çıktı - DS Haber

26 Şubat 2024 Pazartesi akşamı aktivistler, merhum Amerikalı pilotun onuruna işgal büyükelçiliği önünde mumlar yaktı, Filistin bayraklarını da kaldırdılar ve birçoğu keffiye taktı. Filistin halkıyla dayanışmanın bir ifadesi olarak.

Katılımcılar, işgal büyükelçiliği önünde kendini ateşe verdikten sonra yaralarından ölen Amerikalı pilot için "Soykırımı durdurun" ve "Filistin'i özgürleştirin" sloganlarının yanı sıra "Huzur içinde yatın" yazılı pankartlar açtı. Canlı yayın sırasında Amerikan başkentinde.

Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, günlük basın toplantısında, Aaron Bushnell’in protestosu hakkındaki soruları cevapladı.

Bushnell’in kendini yakmasının, ABD’nin İsrail’in Gazze’deki saldırılarına verdiği destek açısından ABD ordusunda büyük bir soruna işaret edebileceğine dair ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in endişesi olup olmadığı sorusu üzerine Ryder, Bakan'ın durumu takip ettiğini aktardı.

Ryder, "ABD Hava Kuvvetlerinin, havacının ölümünü doğruladığını biliyorum. En yakın akrabaların bildirimleri tamamlandıktan 24 saat sonra ek bilgi sağlamayı planlıyorlar. Kesinlikle trajik bir olay. Havacının ailesine başsağlığı diliyoruz." ifadesini kullandı.

ABD tarafından, İsrail’e sağlanan silah ve ekipmanın Gazze’de siviller üzerinde kullanılmasının, ABD ordu personelini rahatsız edip etmediği sorusu üzerine Ryder, İsrail’i "sarsılmaz" şekilde desteklemeye devam edeceklerini, İsrail’e Gazze’de sivil güvenliği ve insani yardımı dikkate alması yönünde beklentileri de iletmeyi sürdüreceklerini söylemekle yetindi.

Ryder, olayın, Washington DC Metropolitan Polis Departmanı tarafından takip edildiğini kaydederek, bu konudaki soruların onlara sorulması gerektiğini söyledi.

40 dakikadan fazla süren basın toplantısında, Aaron Bushnell'in kendini yakarak İsrail'in soykırımını protesto etmesi hakkında başka soru gelmedi.

AARON BUSHNELL'İN KENDİSİNİ ATEŞE VERMESİ

ABD Hava Kuvvetlerinde aktif görevde olan 25 yaşındaki Aaron Bushnell, dün Washington yerel saatiyle 13.00 sularında, İsrail'in Washington Büyükelçiliği önünde "Artık soykırım suçuna iştirak etmeyeceğim.", "Şimdi oldukça şiddetli bir protesto düzenleyeceğim ancak Filistinlilerin işgalcilerin elinde yaşadıkları karşısında benim eylemim çok da büyük bir şey değil." dedikten sonra başından aşağı benzin dökerek kendisini ateşe vermişti.

Üzerinde askeri elbiselerle Bushnell, nefesi kesilene kadar "Filistin'e özgürlük" diye bağırmıştı.

Alevler içinde kalan Bushnell’e Büyükelçilik polislerinden birinin silahını doğrultup beklediği görülürken, diğer polisin de "Silaha değil yangın söndürücüye ihtiyaç var." diyerek söndürmeye çalıştığı görülmüştü.

ABD Ordusu'ndaki pilot pozisyonuna övgü

ABD Ordusunda bir pilotun kendini yakması kazası; Gazze savaşını protesto etmek amacıyla pilotu "Amerika'nın Bouazizi'si" olarak tanımlayan Arap aktivistler arasında sosyal medyada birçok tepkiye yol açtı.

Aynı zamanda ünlü Amerikan medya kuruluşları, Amerikan ordusu pilotunun Gazze ve Filistin ile dayanışması olan ölümüne yol açan nedenleri de görmezden geldi.

17 Aralık 2010'da Tunuslu Muhammed Buazizi, Sidi Bouzid eyalet merkezinin önünde kendini ateşe verdi. Geçimini sağlamak için sebze ve meyve sattığı bir arabaya yerel yetkililerin el koymasını ve şikayetini kabul etmemesini protesto etmek amacıyla.

Washington polisi, 14 yıl sonra Pazartesi günü, Gazze'deki "soykırımı kınamak için" İsrail büyükelçiliği önünde kendini ateşe veren Amerikalı Aaron Bushnell'in öldüğünü duyurdu.

Bu arada ABD Metropolitan Polis Departmanı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ABD Hava Kuvvetleri askeri Aaron Bushnell'in kendini ateşe verdikten sonra öldüğünü söyledi.

ABD Ordusu pilotu, Washington'daki İsrail Büyükelçiliği'ne yöneldi ve oraya vardığında başına yakıt döküp kendini ateşe verdi, nefesi kesilinceye kadar defalarca "Filistin'e özgürlük" diye bağırdı.

Kendini ateşe vermeden kısa bir süre önce Bushnell şunları söyledi: "Şimdi çok şiddetli bir protesto düzenleyeceğim, ancak protestom Filistinlilerin işgalcilerin elinde yaşadıklarıyla karşılaştırıldığında çok büyük değil."

Görüntülerde bir elçilik polisi üyesinin Bushnell'e "Size yardım edebilir miyim?" dediği görülüyor. "Yere yatın" derken diğer polis "Silah değil, yangın söndürücüye ihtiyacımız var" diyor.

"Buazizi Amerika"

" Amerikan askeri " ifadesi, Amerikan... Avrupa baharının zamanı mı geldi

Ahmed Al-Juhaini'nin hesabının dediği gibi: "Amerika'nın Bouazizi'si Amerika'nın sefahatine karşı çıktı ve Filistin'e özgürlük diyerek öldü." Musa Mazen isimli bir hesap da onu şöyle tanımladı: "Buazizi'nin Amerika'da yeniden dirildiğini düşünüyorum."

Gazeteci Dima Al-Khatib ise kendi hesabı aracılığıyla adreslerini söyledi.

Arap yazar Samar Jarrah, “X” platformundaki hesabı aracılığıyla Amerikan ordusundaki pilotun ölümüyle ilgili Amerika'nın karartmasını eleştirirken, şunları söyledi: “Haber New York Times sayfasında... Filistin veya Gazze'den bahsedilmiyor.”

Şöyle ekledi: "CNN haberinde, bir Hava Kuvvetleri mensubunun Washington'daki İsrail Büyükelçiliği önünde kendini ateşe verdiği belirtiliyor. Haber manşetinde

 

Güncellenme Tarihi : 28.2.2024 00:50

İLGİLİ HABERLER